Serie-Nytt Nr 14 – 1981

Stjärnornas Krig – DARTH VADER SLÅR TILL

Året 1981 sista Stjärnornas Krig-serie blir Darth Vaders Slår Till. Det här är slutet på ett äventyr som påbörjades i nr 13 – Darth Vaders Kupp. Ursprungligen gavs den här serien ut i amerikansk dagspress mellan april och juli 1981 våren och sommaren efter att Rymdimperiet Slår Tillbaka haft premiär på biograferna.

sn14-81-2
Originaltitel: Star Wars – DARTH VADER STRIKES – Författare: Archie Goodwin – Tecknare: Al Williamson  – Redaktör: Anders Eklund – Utgiven i OKTOBER 1981

sn14-81

Det här är ju en serie som är klippt i två delar som sagt och som ni kanske kommer ihåg så har den här serien en udda historia i den svenska Star Wars utgivningen, några av rutorna i den här serien saxades in i  Star Wars Julalbum – Darth Vader talar från 1996. Det albumet är en hopklippt mix av den här serien och Serie-Nytt, Nr 12, Prisjägaren från Ord Mantell märkligt nog.

Darth Vaders fälla slår igen kring Luke i det här numret men föga förvånande så slinker vår hjälte undan i sista sekunden. Han får dock god hjälp av en pilot som heter Tanith Shire. Luke och Tanith är inte mer upptagna med den här spion/sabotage-uppdraget än att de hinner flirta en hel del. Det är Miss Shire som tar initiativet på den fronten, Luke rodnar mest och längtar efter Leia. (Ja, det är jobbigt.)

sn14-81-3
Tanith Shire är envis och jag har en känsla av att hon kommer få som hon vill.

Vi fick inget Stjärnornas Krig-motiv på omslaget den här gången men det är ju likförbaskat en härlig bild! Jag har ju halkat in på ett eller annat Space Race-sidospår här i bloggen förut och nu blir ett ett till. Den här bilden är en härlig Sci-Fi målning kraftigt inspirerad av det amerikanska rymdprogrammet på 60-talet. Raketmotorerna som sticker iväg till vänster ser väldigt mycket ut att höra till en Titan II raket. Förlagan till den fritt svävande rymdfararen är tveklöst ett mycket berömt fotografi med astronauten Ed White. Bilden togs under Gemini IV flygningen och skildrar den första amerikanska rymdpromenaden den 3 juni 1965.

Gemini IV - Ed White - 3 juni 1965
Gemini IV – Ed White – 3 juni 1965

På baksidans miniposter presenterar Serie-Nytt ”De största filmhjältarna” och den här gången är det ingen mindre än Alan Alda, fortfarande mest känd som Hawkeye i TV-serien M.A.S.H.

sn14-81-1
Största Filmhjälten Miniposter- Alan Alda

Förutom nio sidor Stjärnornas Krig  så innehåller det här numret av Serie-Nytt en ny boxningsmatch för Ben Bolt i Grottmannen. Sen har vi ett fantasyäventyr med Dagar den oövervinnelige i Dödens Klor följt av Triton Jones i Atompiraterna.

Rätt mycket reklam rymms på sidorna den här gången. Det pushas för tidnigarna Rosa Pantern, Apache, Seriemagasinet, Fantomen, Serie-Nytt, Western och Agent X-9. Dessutom innehåller den här tidningen ännu en poster med Alan Alda! Det är en fin bild från M.A.S.H i mittuppslaget.

En kommentar Lägg till

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s