Star Wars Nr 3 – 1997

on

Star Wars – Den Sista Striden

Nummer tre 1997, det är dags att avsluta Dark Empire II och med det får vi även Cam Kennedy och Tom Veitchs sista bidrag till Star Wars universat, from a certain point of view.

Star Wars Nr 3 - Dark Empire II Del 3
Star Wars Nr 3 – Dark Empire II Del 3
Originaltitel: Star Wars – Dark Empire II No5: The Galaxy weapon & No6: Hand Of Darkness – Författare: Tom Veitch – Tecknare: Cam Kennedy  – Tuschare: Cam Kennedy – Färgläggare: Cam Kennedy – Omslagstecknare: Dave Dorman – Redaktör: Janne Eriksson – Utgiven 1997

Tredjed delen i Dark Empire II är precis som de tidigare delarna oerhört välgjord, både bild och bubbla levererar i absolut högsta klass. När förra numret slutade såg det ju ganska lovande ut. Luke hade på allvar börjat bygga en ny Jediorder, Leia och Han väntar sitt tredje barn och rebellalliansen med Lando i generalsstolen har med sina ny-kapade X-1 Viper Automadon gångare en riktig chans att tvåla till Kejsaren på hemmaplan. Trodde vi ja. Det hela går naturligtvis inte som planerat. Landos kommandos (alltid kul att säga) får stryk av super-avlade stridsmonster som påminner en hel del om Rancorn i Jabbas källare. Du kan se ett av monstren på tidningenss framsida. Dave Dormans  version på framsidan ser ut att vara en tvättäkta Rancor faktiskt, Cam Kennedys monster inne i tidningen är inte helt lika när vi kikar lite närmare. Hur som helst, Kejsaren vänder stridslyckan med sin Galaxkanon (som beskrevs i detalj i förra numret) och nu är han ute efter Skywalker Solo barnen! Hur kunde det gå så fel?

Det här som jag skrev i inledningen Cam Kennedy och Tom Veitch sista Star Wars rutor, det här är slutet på riktigt. Det här gäller den svenska utgivningen ska jag tillägga, i USA fortsätter de båda men så vitt jag vet inte som ett kreativt team då utan var för sig, så på så sätt är det slutet på en era här. Dark Empire II slutar i en rejäl svacka för rebellalliansen, de är snudd på tillintetgjorda igen. Känslan när jag läser sista rutan är väldigt mycket som i slutet på Rymdimperiet Slår Tillbaka, ganska tungt men med en liten, liten strimma av hopp. Det som gör det hela än mer dystert är att vi inte får läsa upplösningen! Den serien heter Empires End, men Semic med redaktör Eriksson i spetsen byter spår här och hoppar på Lucasfilm/Lucasarts multimediasatsning Shadows of the Empire efter detta och återvänder sedan inte utan låter oss hänga löst i vinden. Som seriekonsumenter i sverige är vi ju dock härdade, det är varken första eller sista gången det hoppas i ordningsföljden eller historier avbryts halvvägs. Det är nästan mer regel än undantag när jag tänker efter.

Luke och delar av den nya Jediordern
Luke och delar av den nya Jediordern

Appropå Star Wars-serier i sverige så ägnas Redaktörssidorna i det här nummret helt åt 1997 års framtidsplaner för Star Wars i sverige vilket ju är jätteintressant tycker jag, vi tar en titt!

På första redaktionssidan är en regelrätt reklam för nästa nummer där Shadows of the Empire börjar så den dyker upp här på stjarnornaskrig.se snart med så klart. På nästa sida kan vi först läsa om intressanta adresser på internet! 1997 satt du antagligen med  28.8 eller möjligen ett 56k modem och lyssnade till det tondöva skrapet den gav ifrån sig när den ringde upp. Väl uppkopplad så kunde du altså redan i internets ungdom besöka http://www.starwars.com och http://www.lucasarts.com för att förkovra dig. Janne ”Redaktionens Kejsare” Eriksson tipsar också om 20th Century Fox, Industrial Light And Magic, Dark Horse Comics och Topps samlarkort. Samtliga sidor finns fortfarande så klart och kan ju vara värda ett besök även inte alla längre kan räknas som utpräglade Star Wars resurser precis.

Och framtiden för Star Wars-serier i sverige då? Hur ser det ut? Jo Redaktör Eriksson säger så här:

”Bland det som vi funderar på att publicera här i Sverige under 1998 finns ‘Splinter of the Minds Eye’, ‘Heir to the Empire’ och ‘Empires End’. Andra intressanta serier är: ‘Jabba the Hutt’, ‘River of Chaos’, ‘Tales from Jabbas Palace’, diverse tidningar om Bobba Fett, X-Wing Piloter och annat smått & gott finns också (och mer är på väg i USA).”

Så här i efterhand kan vi konstatera att de två första av de där titlarna faktiskt tog sig ut på svenska seriehyllor. Intressant att notera är att Empires End som jag skrev om här ovanför faktiskt var inplanerad men inte blev av till sist, vi fick Star Wars Episod I adaptionen i stället.

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s