Star Wars Nr 4 – 1997

Star Wars – Shadows of the Empire

I nummer fyra 1997 går vi in en helt ny era. Multimedia-eran, when CD-ROM ruled the world! Shadows of the Empire publiceras med buller och bång både som en serietidning i sex delar, en äventyrsroman av Steve Perry, ett  älskat Nintendo 64 och PC-spel och till mångas förvåning och någras glädje ges även ett soundtrack med kompositioner av Joel McNeely ut på CD! Lucasfilm vevade igång hela marknadsföringsmaskinen, det kom lättlästa ungdoms-böcker, actionfigurer, micro-machines, plastmodeller och rollspel – hela tjotabalängen. Det enda som egentligen saknades var en film! Shadows of the Empire var en satsning som bara Lucasfilm kunde kört igång vid den här tiden, långt före sin tid.

sote1

Originaltitel: Star Wars – Shadows of the Empire No1 & No2 – Författare: John Wagner – Tecknare: Killian Plunkett – Tuschare: P.Craig Russell  – Färgläggare: Cary Porter – Omslagstecknare: Hugh Fleming – Redaktör: Janne Eriksson – Utgiven 1997

Shadows of the Empire är som sagt uppdelad på tre medier. Den här serien, En bok och ett spel. I Boken följer handlingen Luke och Leia ganska nära, I spelet styr du Han Solo-substitutet Dash Rendar medan serietidningen här fokuserar mer på Boba Fett. De tre historierna utspelas under en ganska kort tid, kanske bara några dygn och scener ur historierna vävs ihop på ett kul sätt. Samma händelser återberättas ur lite olika synvinklar i de tre medierna och sen sticker de iväg en stund för att följa sin egen tråd och sen kommer de tillbaka och möts senare. Det här kanske inte känns så konstigt så här en bra bit in på 10-talet men det var helt klart något nytt och intressant 1997.

Det mäktiga omslaget är gjort av ingen mindre än den smått legendariske Hugh Flemming. Den svenska utgåvan är som alltid två amerikanska nummer hopslaget till ett. I USA kom den här serien ut sommaren 1996 och återutgavs av Marvel 2015, då under Legendsbanéret. Själva sereien tecknar Killan Plunkett med den äran. Plunkett är för övrigt i skrivandes stund Art Director för TV-serien Star Wars Rebels. Shadows of the Empire är rätt tidigt i Plunketts serietecknar-karriär och med det actionpackade manuset av John Wagner blir kompositionerna i rutorna ibland en aning röriga. Men på det hela taget är det rätt snyggt, och det är så klart mycket som ser bekant ut från filmerna eftersom det här utspelas mellan Rymdimperiet Slår Tillbaka och Jedins Återkomst.

sote1-4

Vi följer som sagt Boba Fett en hel del. Han försöker få den infrusne Han Solo till Jabba the Hutt, men eftersom han både har Leia med Rebellalliansen, IG-88, Bossk, 4-LOM och resten av prisjägarskrået efter sig så går det inte helt smidigt. Det är bäddat för trubbel och mycket Boba-action altså, vilket ju alltid är en positiv sak. Vader och Kejsaren är med på ett hörn så klart men den stora antagonisten är en helt ny Star Wars skurk. Den nedrige ledaren av Black Sun Syndikatet, Prins Xisor introduceras här! Rasen Falleen är en slående design och Xisor pryder mycket av omslag och marknadsföringen till Shadows of the Empire, oavsett format.

I övrigt innehåller tidningen inte mycket godis, det är en kort introduktion till den nya serien av Redaktör Janne Eriksson på pärmens insida och längst bak en tävling där du hade chansen på en svensk ny-utgåva av boken Stjärnornas Krig, fortfarande krediterad George Lucas och inte med skuggförfattaren Alan Dean Fosters namn på omslaget.

På baksidan ser vi en reklam för en tidning som heter Area-51. Jag kommer inte ihåg den här från Pressbyråhyllorna 1997 men det luktar både kortlivad utgivning och Hans Hatwig, men jag kan inte hitta någon information om den. Kommer du ihåg Area-51 blaskan?

Om du vill läsa mer om det fantastiska projektet Star Wars – Shadows of the Empire så finns det naturligtvis en fet bok om detta, den heter The Secrets of Star Wars: The Shadows of the Empire av Mark Cotta Vaz och du kan plocka upp den på E-bay för någon hundralapp eller två. Och om du vill lyssna på soundtracket så finns det faktiskt på Spotify!

Star Wars: Shadows of the Empire (Original Score) – Spotify

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s