Serie-Nytt Nr 12 – 1981

Stjärnornas Krig – Prisjägaren På Ord Mantell

IMG_0003

Den första årgången av svenska Stjärnornas Krig serier börjar gå mot sitt slut och vi får ett nytt kreativt team. Svenska läsare får för första gången får se Al Williamsons fantastiska bilder till Archie Goodwins manus.

Originaltitel: Star Wars – The Bounty hunter Of Ord Mantell – Författare: Archie Goodwin – Tecknare: Al Williamson  – Redaktör: Anders Eklund – Utgiven i september 1981
Serie-nytt Nr 12 - 1981
Serie-nytt Nr 12 – 1981

Ni som läst den här bloggen förut har ju naturligtvis sett många exempel på Williamson och Goodwins sammarbete förut men ser vi på utgivningsordningen rent kronologiskt så är det här alltså första gången gillt för de här kreatörerna. Historien ser bekant ut va? Det är för att ni möjligen läst krönikan över Star Wars Julalbum – Darth Vader talar från 1996. Det albumet är en hopklippt mix av den här serien och den som följer i nästa Serie-Nytt, Nr 13. Den stora skillnaden när vi här läser Prisjägaren på Ord Mantell är att Darth Vader helt saknas. Och den skillnaden är faktiskt bara till det bättre och det är trevligt att få läsa serien som det var tänkt. På minussidan är att den här versionen är tryckt i ett någon mindre format, i svart vitt och på sämre papper.

Prisjägaren som nämns i titeln är en viss herr Skorr, en otäck typ som siktat in sig på att fånga in Han Solo på just Ord Mantell. Ni kommer så klart ihåg

Ord Mandell - A Hive of Scum and Villany
Ord Mandell – A Hive of Scum and Villainy

Idén till den här historien är av allt att döma sprungen ur en enda replik ur filmen Rymdimperiet Slår Tillbaka där Han Solo i förbifarten säger:

Well, the bounty hunter we ran into on Ord Mantell changed my mind.

I övrigt innehåller Serie Nytt som vanligt lite reklam för diverse serier som Agent-X9, Apache, Lilla Fridolf och Serie Magasinet med den som sticker ut lite är reklamen för seriealbumet Yoko Tsuno  – Närkontakt i Jordens inre. Den här Yoko Tsuno-serien är helt aktuell faktiskt då den i skrivandes stund står på hyllorna i bokhandeln i en ny fin inbunden samlingsupplaga från Cobolt förlag. Väl värt att kolla upp.

Förutom Stjärnornas Krigserien finns här som vanligt en historia med Ben Bolt och en kort serie med Mick – Polishunden. Något oväntat ryms här också en serieadaption av Jack Londons klassiker Varg-Larsen (The Sea Wolf från 1904). Det är ju lite härligt ändå att när man minst anar det så glider en litteraturhistorisk superklassiker från in under näsan på en i Serie-nytt. Chanserna att du redan läst en version eller sett en av de många filmatiseringarna bör väl vara ganska god, men annars har du ju möjlighet att förkovra dig här.

På baksidan en miniposter med Hollywoodstjärnan Peter O’Toole till häst från TV-serien Masada. Ett dammigt äventyr jag mins att jag såg på statstelevisionen någon gång i början av 80-talet. Romarna belägrar en fästning full med religiösa fundamentalister som löser det kniviga problemet genom rituellt självmord har jag för mig. Kvinnor och barn först. Ingen solskenshistoria direkt.

I nästa nummer – Darth Vader Slår Till! Eller? Ja.. och nej. Stjärnornas Krig-äventyret i nummer 13 heter Darth Vaders Kupp. Darth Vader Slår Till kommer först i nummer 14. Det verkar vara så att det är en historia som är uppdelad på två nummer och beslutet att kapa den i tu togs av allt att döma efter att den här tidningen tryckts. Så! Ordning och reda i seriehyllan.

2 kommentarer Lägg till

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s