Serie-Nytt Nr 13 – 1981

Stjärnornas Krig – DARTH VADERS KUPP

Darth Vaders kupp är första delen av två och det är en riktigt bra och snygg historia som Goodwin och Williamson bjuder oss på. Darth Vader är i typiskt brutal, ondskefull högform och iscensätter en plan för att rensa ut femtekolonnare i de egna leden.

IMG_0002
Originaltitel: Star Wars – DARTH VADER STRIKES – Författare: Archie Goodwin – Tecknare: Al Williamson  – Redaktör: Anders Eklund – Utgiven i OKTOBER 1981

Ursprungligen gavs den här serien ut i amerikansk dagspress mellan april och juli 1981 våren och sommaren efter att Rymdimperiet Slår Tillbaka haft premiär på biograferna. Omslaget till Nr 13 är ett tjusigt Star Wars kollage med en skeppsdesign som lånar lite drag från T-47 Speedern tycker jag det ser ut som. Tyvärr framgår det inte vem konstnären är men det är ju trevligt med ett Star Wars omslag i allafall. Det har vi ju inte varit bortskämda med direkt.

Serie-nytt Nr 13 - 1981
Serie-nytt Nr 13 – 1981

Som ni kanske kommer ihåg så har den här serien en udda historia i den svenska Star Wars utgivningen, några av rutorna i den här serien saxades in i  Star Wars Julalbum – Darth Vader talar från 1996. Det albumet är en hopklippt mix av den här serien och Serie-Nytt, Nr 12, Prisjägaren från Ord Mantell märkligt nog. En annan knasig detalj som ni så klart lagt märke till här är att titeln på omslaget inte överenstämmer med den på seriens första ruta. På omslaget står Darth Vaders kupp och serien heter Darth Vader slår till! Den enklaste förklaringen är så klart att serien delats i två delar här och en ny titel smackats på den här första delen.

Historien i korthet går ut på att en Imperieamiral vid namn Griff får nog av Darth Vaders brutala ledarskap. Faktum är att när vi först möter Amiral Griff här har Vader honom i ett stadigt Forcechoke grepp hängandes en bra bit över däck. En vanlig dag i Imperieflottan kanske, men ett övergrepp för mycket för Amiral Griff som genast börjar konspirera mot Vader. Griff och ett gäng andra officerare beslutar sig för att göra en radikal deal med Luke Skywalker och Rebellerna för att få Vader ur vägen. Hur ska detta sluta? Och vem kan en lita på?! Svaret får vi i Serie-Nytt nummer 14.

Nej Luke, vi tror det knappt heller! The Executor!
Nej Luke, vi tror det knappt heller! The Executor!

En rolig grej i den här serien är att vi får en första glimt av Darth Vaders nya flaggskepp, Super Star Destroyern The Executor! Den är fortfarande under konstruktion här vilket ju bara gör det ännu coolare.

På baksidan, där Serie-Nytt i vanligt ordning presenterar ”De största filmhjältarna” så har vi den här gången en miniposter med superstjärnan Toshiro Mifune. Bilden tagen i från TV-serien Shôgun från 1980. När den sändes i sverige har jag inte riktigt koll på men det kan mycket väl varit här i slutet på 81. Jag kommer dock ihåg att jag såg den och att den gjorde Richard Chamberlain till ett namn på allas läppar.

Förutom Star Wars serien, bara tio sidor kort så innehåller det här numret av Serie-Nytt ett nytt hårdkokt case för Angel. Sen har vi serien Agent att hyra – Operation Zeta, ännu en noir-aktig historia. Ben Bolt och Den godhjärtade boxaren rundar av före den sedvanliga Lär engelska med Dropouts på pärmens insida.

Reklamen begränsar sig till bara två annonser. En för den konkurrerande antologin Serie Magsinet som ju så småningom blir värd för Star Wars och så en annons för Agent X9 som ju fortfarande går att köpa i välsorterade kiosker.

En kommentar Lägg till

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s