Seriemagasinet Nr 9 – 1984

Stjärnornas Krig – Häxan

84-sm-09-11

Goodwin och Williamsons klassiska tidnings-strip fortsätter med The Paradise Detour, eller Häxan som den fick heta här i Seriemagasinet. Den svenska titeln, i kombination med försättsbilden här ovanför avslöjar kanske lite väl mycket va?  Det bor en läskig häxa i det här paradiset vi råkat hamna i! Spoilervarning liksom.

Originaltitel: The Paradise Detour – Författare: Archie Goodwin – Tecknare: Al Wiliamson – Redaktör: Anders Eklund – Utgiven:  1984

Rebellerna är på flykt. Basen på Yavin är övergiven och flottan drar vidare mot Hoth men Tusenåriga Falken har problem med sin navigationsdator och mellanlandar på en prunkande planet, en idyll, ett paradis rent av. Medan reparationer av Falken pågår så tar sig Luke en titt på omgivningarna och ett märkligt äventyr tar sin början.

84-sm-09-12
Kom igen Luke, det är ett hyffsat stort mål, du vågar visst! Skjut!

Det här är vad jag brukar kalla en illa förklädd Blixt Gordon historia, men just den här gången måste jag ändå säga att det blir ett ganska lyckat resultat. Luke har råkat vandra in på häxan S’yblls domäner. S’ybll har oerhörda telepatiska  krafter och hon förvrider Lukes sinnen så att han får uppleva ett rätt utflippat, för att inte säga psykedeliskt äventyr. Eftersom hela historien är som en feberdröm så träffar Luke på många bekanta gamla vänner och fiender. På bilden här ovan är det till exempel Tanith Shire från ett tidigare Archie Goodwin äventyr (Darth Vader Slår Till Serie Nytt Nr 14 – 1981) men framför allt så gör Darth Vader och Ben Kenobi små framträden här, väldigt flummigt och kul.

S’yblls slutmål är så klart att förtära Lukes (och alla våra vänners) livskraft för att själv förlänga sitt eländiga häx-liv. Hur det går? Ja det får ni läsa själva. Mot alla odds så gillar jag det här äventyret riktigt mycket! Extra plus i kanten får det för tentakelmonstret som så när äter upp Luke!

84-sm-09-1

Seriemagasinet nr 9 – 1984 innehåller förutom 19 sidor Stjärnornas krig serierna; Kerry Drake i Ohälsosamt Klimat, Buzz Cooper och hans kompis Rosco Sweeney, Mike Wheeler och Med faran i lasten, Det bränns, Mr Rondo . Ett rätt hårdkokt nummer får vi nog säga.

Star Wars serien The Paradise Detour publicerades ursprungligen i amerikanska dagstidningar mellan juli och oktober 1983. De färglades och samlades tio år senare i Star Wars Classic 17 och 18.

På läsarsidorna – Klotterplanket – rasar fortfarande diskussionen om vilken musiksmak som är den rätta och även, till min förvåning pågår fortfarande debatten om löntagarfondernas vara eller icke vara. Betänk att det kommit fem nummer av Seriemagasinet (som inte hade någon Stjärnornas Krig serie i sig) och signaturen ”En som verkligen vet” lägger ut texten i två kolumner här. Diskussionen lär fortsätta.

Reklamen den här gången är för Big-Pack glass och Ohoj sås, tuggummit Stix och en läsk som jag inte har något minne av från hyllorna. Oklar koppling mellan namnet College och svart magi? Och som vanligt får vi en radda serietidningsannonser med. Det är James Bond Agent 007, Seriemagasinet, Lilla Fridolf, Indiana Jones, Åsa-Nisse samt fantastiska Svenska MAD. MAD har ju en fin tradition av att tråka Stjärnornas Krig och det finns ett gäng svenska serier där. Vi får väl se om jag tar mig an dem här på bloggen vad det lider.

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s