Stjärnornas Krig – Sista Varningen

Stjärnornas Krig – Sista Varningen

Sista Varningen Album 1981 Framsida

Sista Varningen

Det femte svenska seriealbumet heter Stjärnornas Krig – Sista Varningen. Det består av serier publicerade mellan april 1979 och januari 1980. Det aningen psykedeliska omslaget är en målning av norske serieteknaren och multikonstnären Bjørn Reidar Morisse. Det är ju lite coolt att Semic gjorde sina egna omslag med lokala konstnärer på den här tiden, tänk om det var något som kunde få renässans! Tänk att få nya Marvel Star Wars TPB med omslag av Kim W Andersson eller Simon Stålenhag?

Originaltitel: Siege At Yavin, Doom Mission, Return To Tatooine, The Jawa Express, Saber Clash, Thunder In The Stars – Författare: Archie Goodwin – Tecknare: Carmine Infantino – Färgläggare: Ben Sean, Bob Wiacek, Carl Gafford, Petra Goldberg – Omslagstecknare: BJØRN MORISSE – Utgiven 1981

Omslaget av Morisse är inte baserat på någon amerikansk förlaga direkt men innehåller motiv ur serien. Det kan tyckas vara en överflödig kommentar, det borde ju vara självklart att framsidan målande beskriver serien på sidorna bakom men så är det ju inte alltid märkligt nog. Här kan vi i allafall se antagonisten Baron Orman Tagge med sina fantastiska glasögon. Han behöver sina superglasögon för att Darth Vader har vid något tillfälle förstört hans ögon. Vidare kan vi se Luke Skywalker med sin ljussabel i högsta hugg och vid hans sida droiderna R2-D2 och C-3P0. Till vänster ser ni ett högteknologiskt torn, det är Tagges nya supervapen Omega Frost! Vi ser också ett gäng TIE-fighters, irriterande nog genomgående översatta till Länk-jaktplan!

Det här albumet består altså av serier från sex amerikanska lösnummer, och de är ur en bruten svit. Det är Marvel Star Wars nr 25 och 26 sen hoppas 27, 28, 29 och 30 över för att sedan inkludera nr 31 och tre till i nummerordning. Det funkar väl hyggligt ändå får jag säga. Där är ett ordentligt scenbyte där nr 31 – Return To Tatooine tar vid. Det nummret innehåller också några intressanta rutor i början när Luke är tillbaka på Tatooine. Där stöter han på två gamla bekanta från Tosche Station nämligen Camie och Fixer! De är ett par nu och jobbar åt Taggefamiljen som förvaltare över bland annat Lars Homestead, Lukes barndomshem! I övrigt tycker jag kanske att de två första numren i den här samlingen är de starkaste. Familjen Tagge med Baron Orman i spetsen har där konstruerat en rymdstation som också är en jätteturbin kapabel att skapa en tunnel-virvel genom gasjätten Yavin(!) Jo, det är säkert! Oroa er inte Luke spränger den så klart.

Baron Tagges Turbinstation
Baron Tagges Turbinstation

Som album betraktat så är det här ju ett klart steg tillbaka från det förra, den fantastiska adaptionen av Rymdimperiet Slår Tillbaka. De här serierna publicerades ursprungligen före Empire men här i sverige blev det omvänt. Och just under den här perioden när Marvel var ungefär 30 nummer in i sin publicering så verkar det som att idéerna är slut. Luke och Leia har samma kläder som de haft sedan 77 och Luke, Leia och Hans förhållande till varandra är fast i status quo. Det är så klart en serieskapares mardröm att rita en franchise serie mellan två filmer. Archie Goodwin hade väl inte något större svängrum att manövrera på.

Det här i kombination med Carmine Infantinos teckningar gör serien otillänglig för mig. Jag är inte särskillt förtjust i det här helt enkelt. Albumet innehåller inte heller något extra i form av filmbilder, trivia eller konceptbilder. En liten produktplacering har Goodwin skrivit in i ett par rutor dock. Vid några tillfällen kommer Imperiet farandes i Imperial Troop Transports. Det här är en design som kommer direkt från leksakshyllan, det är det första fordonet Kenner släppte som inte synts på vita duken. ITTn kom upp på hyllorna 1979 och var ju således en rykande het leksak när de här serierna skrevs. ITTn gjorde för övrigt comeback 2015 i TV-serien Rebels som en kär gammal vän.

Imperial Troop Transport - ITT av Kenner toys
Imperial Troop Transport – ITT av Kenner toys

Rent tekniskt så är det tryckt på lite bättre papper än det första albumet från 1977 och jag gillar ju den bjärta färgläggningen som kommer till sin rätt här. Men hur som helst, när allt kommer omkring så är det här ett svagt album. Om du inte är en samlare och komplettist kan du med gott samvete hoppa över det här seriealbumet. De kan ju inte alla vara bäst antar jag.

Album 5 - Baksida
Album 5 – Baksida

2 kommentarer Lägg till

 1. pelle skriver:

  Jag hittade den här hemma hos mina föräldrar i går. Det var mitt första möte med Stjärnornas krig som barn, innan jag ens visste att det fanns filmer. Helt sönderläst exemplar, men jag tror inte jag har läst det sedan 1984 när SVT visade första filmen och jag spelade in den och började se den i stället. 🙂 Tack för den här sidan med info! Det framgår väldigt lite i själva albumet om varifrån det kommer och hur det hänger ihop med något annat, så jag känner att för mig viktiga pusselbitar föll på plats nu. Har funderat mycket på det här albumet senaste månaderna med ep7-hype, men det var först nu jag fick tillfälle att gräva fram det.

  Gillad av 1 person

  1. Robert skriver:

   Kul att höra! Det är nog många av oss som fick sina första Stjärnornas Krig upplevelser genom serietidningarna och leksakerna snarare än filmerna. 🙂 Det är lätt att bli nostalgisk när en tänker på det. Många barndomsminnen är kopplade till de där slitna serierna.

   Gilla

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s