Star Wars – Darth Vader Talar – Julalbum 1996

Star Wars – Darth Vader Talar – 1996

Darth Vader Talar - Julalbum 1996
Darth Vader Talar – Julalbum 1996
Darth Vader Talar – I Prisjägarens Våld

Året är 1996 – Boris Jeltsin och Bill Clinton blir båda omvalda och här hemma tar Göran Persson plats i Rosenbad. Rwanda och Tjetjenien brinner och i England nödsakts fyra miljoner kor för att hejda galna ko-sjukan. Det ljusnar ändå något frammåt december då vi får ett Star Wars Julspecialalbum.

Originaltitel: Star Wars – The Bounty hunter Of Ord Mantell & Darth Vader Strikes – Författare: Archie Goodwin – Tecknare: Al Williamson  – Färgläggare: Steve Buccellato –  Omslagstecknare: Al Williamson – Redaktör: Janne Eriksson – Utgiven 1996

Det står ingenstans på eller i albumet att det är ett Julspecial men jag har tydliga minnen av att jag fick den här på julafton 1996 så jag har alltid tänkt på det som något som såldes via Jultidningskatalogen. Det vet jag inte säkert nu men jag hittar i allafall en artikel i Seriefrämjandets tidning Bild & Bubbla som refererar till Darth Vader Talar som ett Julnummer så jag tycker jag kan påstå att det är ett sådant.

Det här albumet är något av ett sladdbarn i den svenska utgivningen av Stjärnornas Krig album. 1996 har serierna visserligen en pånyttfödelse efter många års avsaknad, men det är nytecknade, moderna serier från Dark Horse comics som gäller nu. Det här däremot är en serie ur arkivet och det allra sista, eller iallafall det senaste som kommit ut i albumformat. Serien är tagen ur Dark Horse Classic Star Wars nr 1 och 2 som kom ut 1992. Omslaget av fantastiske Al Williamson är dock från Star Wars Classic nr 3. Men serien har faktiskt även publicerats i Sverige redan 1981, på sätt och vis. Det här albumet är liksom hopplockat av serierna Prisjägaren på Ord Mantell och Darth Vader slår till ur Serie-Nytt nr 12 och 13. Jag vet inte varför någon beslutade sig för att saxa ihop ett album av de här båda historierna. Det verkar inte bara vara en fråga om att förlänga en serie så att den räcker till ett album för det är inte bara tillägg av gamla och några helt nya paneler som gjorts, några rutor har även fallit bort i processen. En teori jag har är att det hela syddes ihop för att skohorna in Darth Vader i det här albumet. Han ser ju bra ut på framsidan här och han är inte med i den ursprungliga versionen av Prisjägaren från Ord Mantell.

Skorr - Inte så lättlurad som han ser ut!
Skorr – Inte så lättlurad som han ser ut!

Idén till den här historien är av allt att döma sprungen ur en enda replik ur filmen Rymdimperiet Slår Tillbaka där Han Solo i förbifarten säger:

Well, the bounty hunter we ran into on Ord Mantell changed my mind.

Författaren Archie Goodwin lät fantasin flöda och här möter vi just denna prisjägare, och han har fått namnet Skorr. Historien i övrigt påminner lite om Han Solos möte med Boba Fett på molnstaden, fast med lite ombytta roller. I den här serien är prisjägarens mål Han Solo och han använder Luke för att komma åt honom, tvärt om mot Boba Fett och Vaders strategi på Bespin alltså.

Det är som vanligt när Al Williamson tecknar väldigt snyggt och fullt av rörelse i bilderna. Jag tycker kanske inte att färgläggningen är ett plus här. Det är inget större fel på det här och det är ju härligt med albumformatet, men julen 1996 när jag fick det här i min hand så minns jag att jag var en aning otillfredsställd. Som nästan alla de här gamla dagstidningsstripparna så är det inte så mycket Stjärnornas Krig känsla utan mer åt Blixt Gordon hållet. Nu i skrivandes stund är jag glad och tacksam över att Semic och Janne Eriksson gav ut det här och om jag fick önska så skulle alla gamla Stjärnornas Krig serier gärna få ges ut på nytt i fina biblioteksutgåvor precis som Linda och Valentin och Blueberry från Cobolt Förlag. Vore inte det en fin julklapp? (Jo det vore det! Red.anm.)

Som extramaterial får vi på Classic Star Wars omslag från nummer 1,2 och 3 – härligt! På seriens sista sida är en liten reklam för den nya Star Wars Dark Empire som står i seriehyllorna och på näst sista sidan kan du sätta din Star Wars cred på test med ett Citat-quiz. Det är översatta citat så det är kanske klurigare än du tror. För att få facit uppmanas du dock köpa Star Wars nummer 1,2 och 3 från 1996. Well played Eriksson, well played. God Jul på er allihopa!

Fotnot: Uppdaterad med små ändringar och korrekt datum för utgivning.

3 kommentarer Lägg till

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s