Månadens Äventyr Nr 9 – 1986

Månadens äventyr – Valet

Månadens Äventyr Nr 9 – 1986

Död åt förrädaren & Valet

I årets nionde nummer av Månadens Äventyr, det femte med Stjärnornas Krig serier (tidningen alternerar fortfarande mellan Indiana Jones och Stjärnornas Krig) så får vi oturligt nog två av de sämsta Stjärnornas Krig-historierna som getts ut på svenska i samma nummer. Död åt förrädaren platsar i allafall helt klart ibland det absoluta bottenskrapet. Detta kreativa bottennapp sammanfaller paradoxalt nog med en prishöjning med hela en krona och fyrtio öre, och det är dessutom den andra prishöjningen under 1986! Två kronors höjning bara det här året, hutlöst! Det finns dock kanske både anleding och förmildrande omständigheter, vi får se.

Originaltitel: I’LL See you in the throne room och The Choice – Författare: Ann Nocenti & Mary Jo Duffy – Tecknare: Bret Blevins, bob McLeod & Tom Palmer &  – Omslagstecknare: Bret blevins  – Färgläggare: Glynnis Wein & Bob Sharen – Redaktör: Bertil Lindström – Utgiven: Juli 1986

Den första historien, Död åt förrädaren är skriven av Ann Nocenti. Hon hoppade in tillfälligt efter Randy Stradley hoppat av. (Stradley som skrev ett av de bättre numren hittils i serien, Stenen från Alderaan i Månadens Äventyr Nr 5 – 1986)

Kulissen för historien är slutskedet av revolutionen på planeten Solay. Luke är där och slåss för folkets frihet och trots krig och ond, bråd död blir han nykär i en lokal rebell. Det låter kanske inte så tokigt men tyvärr är det riktigt dåligt skrivet. Berättandet är hemskt högtravande och flosklerna hopar sig. Luke framstår som helt vilse, den moraliska kompassen är helt snurrig för att inte säga helt borttappad. Ann Neocenti har inte skrivit fler Stjärnornas Krig-serier, kanske för att det blev inte en särskillt lyckad debut. Tecknar gör en annan debutant, Bret Blevins. Blevins är här i början av sin långa karriär och teckningarna känns lite svajiga i mellanåt, han verkar inte vara den som älskar att designa rymdskepp och miljöer direkt. Bortsett från Luke så finns det mycket lite som ser ut som det Stjärnornas Krig jag älskar här. Bret Blevins kom att teckna en Star Wars serie till, men den är inte utgiven på svenska (Star Wars: Tales from Mos Eisley – 1996). Vi lämnar det här bottennappet och går vidare.

Luke är inte sig själv, och barnet slaktar Kenobi citat. Synpunk och synvinkel är ju inte riktigt samma sak som bekant.

C3P0´s Stjärnsidor är ju som tur är alltid underhållande och jag vill nog påstå att vi får valuta för de 9.90 vi investerat här. Det är mycket läsarfrågor och de flesta handlar om filmernas distrubition på VHS och Stjärnornas Krig leksaker och var vi kan hitta dem. Ett av de roligare breven kommer från en läsare vid namn Markus. Han frågar först – ”Kan man köpa första Star Warsalbumet genom er?” Svaret på den frågan blir – Nej, det är helt slutsålt. Nu när Markus klarat av det mer oskyldiga frågandet så skjuter han in den här lite så där i förbifarten;

”Är Carrie Fisher gift?”

På detta svarar Redaktör Lindström –

”Carrie Fisher är när detta skrivs gift med den mycket kände sångaren Paul Simon. Om detta gäller när du läser svaret är dock osäkert. De så kallade ‘Hollywood-äktenskapen’ har en förmåga att snabbt tillkomma och ibland lika snabbt upphöra.”

Well, Herr Lindström har både rätt och fel här. Carrie Fisher och Paul Simon var gifta ett par år i början på 80-talet men när den här tidingen trycks så är de redan skilda sedan ett par år. Antingen så sprids skvallret väldigt långsamt i slutet på 80-talet eller… kan det vara så att Redaktör Lindström har översatt ett läsarbrev från den amerikanska tidningen som ju kom ut två år tidigare?

Hur som helst, jag tycker det är lite charmigt att det här lilla läsaren kollar in om Carrie Fisher, en Hollywood superstar är singel eller ej. Shooting for the stars, Go Markus! Hoppas du får träffa Carrie nån gång. Tills vidare får Markus och vi andra hålla till godo med en fin bild här av Han Solo och Prinsessan Leia i farten på Endor, och sen har vi ju mittuppslaget så klart.

Den stora behållningen i det här nummret är utan tvekan postern som är häftad i mittuppslaget. Om du jagar begagnade nummer så är det absolut värt att leta rätt på ett där postern sitter kvar.

Det är en härlig bild ur Jedins Återkomst på Luke och Leia just som de är på väg att svinga sig från Jabbas lustjakt. Postern är möjligen förklaringen till prishöjningen också, fint tryck kostar kulor. Det står visserligen på omslaget att det är ett ”Utökat nummer” men det är helt enkelt inte sant, sidnummret är oförändrat.

Den andra historien i den här tidningen heter Valet och den är som sagt inte heller någon höjdare, även om den inte är riktigt lika risig som den första. Tanken verkar ha varit att skriva bort Leia från diplomat och ledarrollen hon fått på senare tid i serien. Jag antar att det inte gick hem i Marvels läsekrets, kanske behövdes det mer explosioner och ljussablar? Jag tycker det är en ganska bra ide att ge Leia en mer actionbetonad roll, men det kunde avhandlas på ett par rutor kanske. Mary Jo Duffy valde att skriva ett helt nummer och det blir lite segt.

Mon Mothma och Ackbar kickar ut våra hjältar på grund av för hög frånvaro. Tänk om vår riksdag funkade så?

Leia upplever att hon står inför ett val. Rebell eller politiker? Därav titeln på serien. Till slut är inte upp till varken Leia, Luke, Chewbacca eller Lando att ta beslutet för Mon Mothma och Ackbar gör det åt dem. Leia och de andra petas ur den nya Republikens ledning för att de inte varit tillräckligt närvarande! Va? De har ju inte gjort annat än farit galaxen runt och förhandlat och kämpat! Nåja, som Ackbar säger – ”Det kanske är bäst så!”

På insidan av pärmen är en reklam för Titan Games nysläppta översättning av rollspelet Dungeons & Dragons. D&D kunde aldrig på allvar konkurrera med svenska Äventyrsspels Drakar & Demoner som 1996 redan var väletablerat och helt dominerade marknaden. På pärmens insida längst bak hittar vi en en reklam för Messmör som folk ju fortfarande gillar av någon märklig anledning. Och på baksidan en reklam för BYGGIS – en svensk LEGO-utmanare! Eller är det helt enkelt en LEGO-bootleg från Älmhult? Märket verkar inte ha blivit så värst långlivat hur som helst, med eller utan Kadmium.

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s