Star Wars Nr 1 – 1997

Star Wars – Dark Empire II

Nr 1 - 1997 - Dark Empire II
Nr 1 – 1997 – Dark Empire II

Tom Veitch och Cam Kennedy fick en superhit med Dark Empire. Frågan är om duon nu kan undvika att bli ett one hit wonder och göra om det? Hur följer man upp en succé som Dark Empire? Det kanske inte är svårare än att göra mer av samma och lägga till en romersk tvåa efter titeln?

Originaltitel: Star Wars – Dark Empire II No1: Operation Shadow hand & No2: Duel on Nar shaddaa – Författare: Tom Veitch – Tecknare: Cam Kennedy  – Tuschare: Cam Kennedy – Färgläggare: Cam Kennedy – Omslagstecknare: Dave Dorman – Redaktör: Janne Eriksson – Utgiven 1997

Inte heller den här gången leder kejsarens död till det första galaktiska Imperiets fall. Det ledarlösa Imperiet fortsätter sin framfart och letar efter nya vapen att förgöra irritationsmomentet vi känner bäst som Rebellalliansen. Antagonisten i det här numret är Exekutorn Sedriss, en av den framlidne Kejsare Palpatines edsvurna män och bästa krigare. När den här serien börjar har Sedriss bestämt sig för att återta vapenfabrikerna på planeten Balmorra. Det leder till ett stort slag med massor av ny hårdvara som aldrig tidigare setts i Star Wars. Det är Stridsrobotar av diverse fantastiska designer som brakar ihop och den mäktigaste maskinen heter X-1 Viper Automadon. Den pryder omslaget på den svenska utgåvan som du ser här ovanför. Lägg namnet på minnet, vi lär få anledning att återkomma till den här monstermaskinen. Rebellalliansen med Lando i spetsen har ögonen på det nya supervapnet och vill anfalla Imperiet med dem, bara de kan lägga vantarna på dem först, före Imperiet.

Det är mycket information, nya platser och karaktärer som intoduceras i det här första numret. Vi träffar som sagt en ny bad guy i Exekutorn Sedriss. Han leder ett gäng mörk-kraft användare som påminner om hejdukar så som The Inquisitors i Star Wars Rebels TV-serien eller varför inte den mystiska ordern The Knights of Ren från filmen The Force Awakens.

Vidare träffar vi en ny Jedi, Kam Solusar följer med Luke till Leia där hon befinner sig på den gömda Rebellbasen på Da Soochas femte måne. Kam, Luke och Leia är nu grunden i den nya Jeidorden. Han Solo och Leia har två barn som lever undangömda på annan ort och Leia är höggravid och bär på ett syskon till.

Det här persongalleriet sticker iväg på äventyr i lite olika riktningar. Han, Leia och Chewie åker till Nar Shadda för att hitta den gamla Jedin Vima-Da-Boda som gav Leia sin antika ljussabel i Dark Empire. En höjdpunkt i det här numret är en konfrontation på Nar Shadda mellan den extremt envise Boba Fett och Han, Leia och Chewie. Luke och Kam Solusar åker mot på avlägsna planeten Ossus i jakt på gamla Jedikunnskaper. Och Exekutorn kuppar till sig den militära makten i Imperiet, bara för att genast lämna över den till… (ja du gissade det!) Kejsare Palpatine! Palps lever i en ny kropp och är så klart fast besluten att krossa Rebellalliansen en gång för alla! Det är upplagt för ett stort, episkt äventyr.

Som jag skrev i inledningen så är det ju svårt att följa upp en omedelbar klassiker som Dark Empire. Men jag vill påstå att det här är en mycket värdig uppföljare. Cam Kennedys bilder håller en fantastiskt hög kvalitet rakt igenom. Veitch och Kennedy återvinner mycket lite från det Star Wars vi känner från filmerna och tidigare serier. Några ganska stora och uppenbara undantag finns så klart, de vägrar ju till exempel att släppa Palpatine och Boba Fett. Det är inte toppen, men lätt att köpa eftersom det är en mycket bra historia i övrigt, så här långt.

Det finns så mycket att gilla i det här numret! Både Luke och Leia är intressanta här. Tom Veitch skriver en bra Leia som i högsta grad tar befälet. Och hur ofta ser vi en höggravid kvinna i huvudrollen? Grymt! Dessutom är scenerna med Boba Fett fantastiska, kanske de coolaste jag läst med den här karaktären! Underbart! Det ska bli kul att se hur det här fortsätter och det är ju det högsta betyg ett nummer 1 kan få.

I övrigt innehåller det här första numret år 1997 inte mycket att notera. Det är en tävling på de första sidorna, inga läsarbrev eller något annat skoj. Vinsterna består av Star Trek Generations på VHS eller så kan vi välja Young Jeid Knights-böckerna Kraftens Arvtagare, I Mörkrets Våld och Den Dolda Kraften. Jag hade ingen aning om att de här böckerna översatts till svenska! Kul, men att kalla dem för ”faktaböcker” som redaktör Eriksson gör på seriens omslag är kanske att ta i. Jag väljer ändå att vinna böckerna, den där filmen har jag sett på TV och den var inte den bästa Trekfilmen.

 

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s