Star Wars Nr 6 – 1996

Star Wars – Dark Empire Del 3

Star Wars Nr 6 - 1996
Star Wars Nr 6 – 1996

Det är ingen tvekan, vi har kommit fram till Dark Empire – Slutet! Slutet på vad kanske vän av ordning frågar sig, ja inte är det Lukes slut. Och inte Leias. Kejsaren då? Nix. Nej det är bara den här trilogin som är slut, och det är ju lite synd. Ofta saknar serier slut som har konsekvenser i det egna universumet och Dark Empire är verkligen ingen undantag. Det kommer mera, på gott och ont.

Originaltitel: Star Wars – Dark Empire No5: Emperor Reborn & No6: The Fate of a Galaxy – Författare: Tom Veitch – Tecknare: Cam Kennedy  – Tuschare: Cam Kennedy – Färgläggare: Cam Kennedy – Omslagstecknare: Dave Dorman – Redaktör: Janne Eriksson – Utgiven 1996

Slutet på Dark Empire bjuder på storslagen action och fortsatt fantastik konst från Cam Kennedy och som om inte det vore nog så får vi en rejäl nakenshock!

Nr 6 1996 består som brukligt i den svenska utgivningen av två amerikanska lösnummer, i det här fallet Dark Empire nr 5 och 6 från 1992. Omslaget är av Dave Dorman och är hämtat från Emperor Reborn, amerikanska nr 5.

På pärmens insida hittar vi som i föregående nummer läsarbreven, och det är alltid kul att läsa dem så här i efterhand men inget av dem sticker ut särskilt just den här gången. I introduktionen peppar dock redaktören ordentligt inför Special Edition-premiären som ännu ligger fem månader frammåt i tiden.

”Börja redan nu ladda för premiären av STAR WARS – THE SPECIAL EDITION, filmen Stjärnornas Krig med några NYINSPELADE MINUTER och förbättrade effekter! Premiär över hela Sverige den 21 mars 1997”

Varken Janne ‘Rymdredaktör’ Eriksson eller någon annan kunde ju ana vilken vattendelare de här omklippta filmversionerna skulle bli. Efter den 21 mars skulle protestropet ”Han sköt först!” skalla och förgifta samtal, insändare och internetforum för lång tid framöver. De förändrade scenerna, och den i Cantinan i Mos Eisley i synnerhet var ett snedsteg som en del fans aldrig riktigt förlät George Lucas för. På tidningens andra redaktionssida får vi sedan en reklam för ”NYTT STAR WARS-ALBUM!” Det är ju en sanning med modifikation för som ni vet är serien i Julalbumet från julen 1996 en återutgiven serie från 80-talet.

Storyn här i slutet av Dark Empire är kanske är den svagaste länken av de här tre tidningarna. Tom Veitch går på djupet med mysticism och kraften och det är är väl kanske där jag tycker det inte alltid håller riktigt. Det blir lite konstigt tempo och dialogen lite högtravande i emellanåt, den svenska översättningen gör sitt till också. Med det sagt så är det här fortfarande mycket bra. Vi får se uppgöresen mellan Luke, Leia och Kejsare Palpatine som besätter en ny kropp, en ny klon. Vi får för första gången se Leia svinga en ljussabel på allvar och R2-D2 räddar återigen universum. Rebellerna skulle inte klara sig utan R2.

Jag har inte läst så värst mycket Judge Dredd i mina dar men när en enormt stor Hunter-killer probot (eller Jakt-mördare droid som de översätts till här) basunerar ut:

”Judgement 12-X7… Gripande och häktande av byte YT-1300 pågår”,

ja då kan ju till och med jag notera att det är en liten passning till Judge Dredd-serierna. Cam Kennedy tecknade som ni säkert vet Judge Dredd under flera år.

I övrigt är designen fortsatt fantastisk, snygga skepp och coola karaktärer och varelser. Det som sticker ut lite extra är den könlöse(!) och spritt språngande nakne(!!) Palpatineklonen som Luke fightas med! Ett intressant val minst sagt och jag tänker att genitaliebristen här är något som redaktören på Dark Horse kanske får ta på sig? Nakenhet är ju fortfarande en het potatis i USA och jag tror full frontal nudity inte var att tänka på i en Star Wars tidning 1992. Frågan är om det skulle slinka igenom idag? Kanske inte faktiskt.

En sak som sänker helhetsbetyget så här i slutet är bristen på konsekvens. Det här är ju en fantastiskt bra historia men när sista rutan är ritad och berättad så är vi i princip tillbaka på ruta ett. Det här typen av kreativ kräftgång som alltid plågat Star Wars serierna kan bli lite enahanda. I slutändan så har ingenting igentligen förändrats. Ingen större karaktärsutveckling och ingen dör och förblir död i serier. Den här historien hade varit värd ett bättre slut tycker jag. Men som sagt, det här är ju inte ett problem som är unikt för den här serien, tvärt om.

Vi lämnar Dark Empire med en bra känsla till sist trots allt, det är utan tvekan en klassisk Star Wars serie som ni kanske bör ha i samlingen. Den har inte kommit ut som Trade Paperback på svenska (ännu, vi kan ju alltid hoppas) men den finns att hitta på antikvariat, i samlad form och på engelska så klart.

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s