Star Wars Nr 5 – 1996

Star Wars – Dark Empire Del 2

IMG
Star Wars Nr 5 – 1996

Äventyret fortsätter! Vi har kommit fram till nummer 5 1996, fortsättningen på den moderna klassikern Dark Empire. Tom Veitch text och Cam Kennedys bilder håller en fantastiskt hög klass och jag tänker flera gånger när jag läser att – Jag älskar det här!

Originaltitel: Star Wars – Dark Empire No3: The Battle For Calamari & No4: Confrontation on The Smugglers’ Moon – Författare: Tom Veitch – Tecknare: Cam Kennedy  – Tuschare: Cam Kennedy – Färgläggare: Cam Kennedy – Omslagstecknare: Dave Dorman – Redaktör: Janne Eriksson – Utgiven 1996

Och det är så klart inte bara jag som gillat det här. Brevsidan på pärmens insida är uteslutande lovsång från läsare och ett varmt tack från Janne ”Rebellredaktör” –

Tack så in i Universum!

Det är uppenbart att serien Dark Empire tagit 1996-sverige med storm och som ni förstår så tycker jag att den håller mycket bra än idag.

Men innan vi får titta på de första serierutorna så har vi ju brevsidan där ett par läsaromröstningar redovisas. Det handlar om att vaska fram den populäraste Star Wars karaktären och populäraste Star Wars filmen. Det är en top-10 lista som toppas av en bekant trojka. Trea från toppen – Han Solo. Tvåa – Darth Vader och segern tar, med endast 45 rösters marginal – Luke Skywalker. 1996 fanns det ju bara tre filmer att välja mellan och det är Jedins Återkomst som dragit det längsta strået här följd av Stjärnornas Krig och sist med stor marginal kommer kanske lite förvånande Rymdimperiet Slår Tillbaka. Det här har förändrats med tiden så klart. Om vi ska tro Starwars.com och den årliga pupularitetstävlingen This IS Madness så är det Darth Vader som snor åt sig förstaplatsen nu (2015). Och 2014 vann The Empire Strikes Back en omröstning i den Brittiska filmtidningen Empire Magazine och blev därmed ”The Greatest Movie Of All Time!” Och detta alltså utav 301 utvalda klassiker och fler än 250.000 röstande läsare! Det ni.

När vi kommer in i historien här så har, som ni kanske kommer ihåg, Kejsaren kommit tillbaka i en klonad kropp. Luke har till synes fallit till den mörka sidan och står vid hans sida och det ser onekligen mycket mörkt ut för den nya republiken och galaxen i allmänhet. Kejsaren och Luke har släppt löst sina nya supervapen – Skövlarna över planeten Calamari, hem till en viss Amiral Ackbar. General Lando Calrissian kommenderar ännu en Stjärnjagare och Leia och Han Solo ger sig iväg till The Galactic Core (något osmidigt översatt till Centrumets djup) för att försöka hämta hem Luke. Resan går via Huttvärlden Nar Shaddaa och ett möte med den främste av prisjägare är oundviklig, Boba Fett har en oplockad gås med Han Solo efter den där otrevliga episoden med Jabba The Hutt och sin tid i Sarlaccs mage.

Kennedy och Veitch presenterar flera intressanta koncept på de här sidorna. Dels är Kejsare Palpatine tillbaka. Med hjälp av sina kloner går han genom tiderna som en vampyr, tillsynes odödlig. Det här med kloner och Palpatine är tydligen en lockande idé för samma år som den här serien kom ut så skriver Timothy Zahn sin bejublade roman Heir to the Empire och även där spelar Palpatine och en klon en viktig roll i äventyret, och det här är ju något som Star Wars fans än idag kommer tillbaka till i sina spekulationer. I skrivandes stund pågår gissningsleken för fullt inför kommande Episod 8, vem är Supreme Leader Snoke? En klon? Kanske det kanske.

En annan sak som vi får se här är en starkare Leia. Hon är helt klart i kontakt med Kraften. Hon refererar till sig själv som Jediridarinna och hon har en ljussabel som hon får anledning att använda så klart. Väldigt coolt!

Det är en hel del ny cool hårdvara i det här numret också. De Kejserliga Skövlarna såg vi ju redan i Del 1 men här får vi verkligen se vad de är kapabla till. Inte nog med att de gör förödande skada på Calamari, en av dem slukar Lando Calrissians flaggskepp. En hel Star Destroyer! (För er som håller räknig så är det den andra Stjärnjagaren i den här serien som krashar under Landos befäl.) Och ett annat trick är att Skövlaren kan använda materialet den slukar för att producera nya saker i gigantiska fabriker ombord. I det här fallet är den en ny typ av TIE-fighter som kommer ut från produktionslinjen. De kallas TIE/D där D står för Droid! Ett droid-skepp, 8 år före Episod I: Det mörka hotet alltså.

Och hur möter Rebellerna det här nya hotet? Jo men ett nytt, tyngre stridsskepp så klart. Här får vi för första gången se E-Wings. Ni känner nog till det, det har förekommit i många gamla Expanded Universe historier och spel efter den här introduktionen.

Ett annat skepp som presenteras här är Boba Fetts nya Slave II. Det här skeppet kanske jag inte är lika förtjust i som E-vingen, men Cam Kennedy får mer än godkänt på all design i den här serien!

Jag har tipsat om det förut, men det är värt att upprepa att om ni är nyfikna på mer om Kennedy, Veitch och Dark Empire så ska ni läsa artiklarna Of Rebel Dreams and Dark Empires: The Making of a Star Wars Legend och Of Light and Darkness: The Making of Dark Empire – Part II. De finns att läsa i Star Wars Insider 157 respektive 158.

En märklig detalj i den här svenska tidningen är att det finstilt, längst ned på sidan fyra står:

”Duel on the Smuggler’s moon” Från Star Wars: Dark Empire #3.

Det här är en aning förvirrande. Jag antar att det betyder att den svenska utgåvan är tänkt att kallas just Duel on the Smuggler’s moon? Det är en variant av den amerikanska titeln på nummer 4 – Confrontation on the Smuggler’s moon. Som om inte det är snurrigt nog så är det här ju Del 2 av svenska Dark Empire, inte 3. Och det är nummer 5 i utgivningen 1996 så inte mycket går ihop här… Janne?

Jag måste till sist skriva ett par rader om Dave Dormans omslag också. Det här är Dormans tredje Star Wars omslag och även om han har några år kvar till sin absoluta topp så är det här ett riktigt slående omslag. Den fallne Luke Skywalker ser otroligt spooky, mörk och ondskefull ut. Jag gillar det verkligen!

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s