Månadens Äventyr Nr 7 – 1986

Månadens äventyr – En Dödlig Fiende

Månadens Äventyr Nr 7 - 1986
Månadens Äventyr Nr 7 – 1986

Förintelsemaskinen & En Dödlig FIende

Det är två historier med en All Star uppställning i Mary Jo Duffys Stjärnornas Krig den här gången. Först följer vi Luke, Plif och några fler gamla bekanta på (ännu ett diplomatiskt) uppdrag till planeten Shawken. Och Leia och droiderna hamnar oförhappandes på en planet där revolutionen bara är en antändande gnista bort. Där möter Leia precis som omslaget avslöjar – en dödlig fiende! 

Originaltitel: Still Active after all these years och Figurehead – Författare: Mary Jo Duffy – Tecknare: Tom Palmer & Bob McLeod – Omslagstecknare: TOM PALMER & BOB MCLEOD  – Färgläggare: Michael Higgins & Julianna Feritter – Redaktör: Bertil Lindström – Utgiven: Juli 1986

Den första storyn innehåller som sagt ett stort galleri av gamla kända ansikten. Förutom Luke och Hoojiben Plif, den telepatiska och fluffiga kaninliknande lilla figuren så återser vi bantiterna i Ric Duels gäng. Där ingår ju också Rodianen Chihdo och Seltronen Dani som ni kanske kommer ihåg. Till en början är det en rätt seg historia men bara på några rutor, ungegär två tredjedelar in eskalerar insatsen något enormt! Hela universum står helt plötsligt på spel! Djupt inne i grottor under Shawken lurar en domedagsmaskin som är designad av en Nihilistisk vetenskapsman för att skapa en ny Big Bang! Dödsstjärnan framstår ju som en billig leksak vid jämförelse. Luke får spela andrafiol här och det är faktiskt Kiro som räddar dagen till sist och det kostar honom så när livet.

Kiro i farten med Lukes ljussabel
Kiro i farten med Lukes ljussabel

C3P0´s Stjärnsidor innehåller som vanligt en hel del insändare med frågor. Daniel Lantz i Norberg skriver så här:

”Min kompis Johan säger att det inte går att hyra ”Jedins Återkomst” på video, och om det går så har videoaffären snott den. Vad skall man tro?”

Ja vad ska vi tro? Har videobutiken lagt undan godbitarna för sig själv? Den för numret nya redaktören Bertil  Lindström svarar:

”JEDINS ÅTERKOMST finns ännu inte att hyra officiellt. Den enda film som hittills släppts ut i videobutikerna är ”STJÄRNORNAS KRIG” och ”RYMDIMPERIET SLÅR TILLBAKA”. Det din kompis stött på är troligtvis en piratkopia av filmen. Vi utfärdar en varning för att hyra piratkopior av Jedin och andra filmer som ännu inte finns i lagliga kassetter. Oftast är piratkopiorna av mycket dålig kvalitet och dessutom olagliga.”

Lindström smäller lagboken i skrivbordet och utfärdar en varning för piratkopior! Så se upp där ute i videobutikerna. Och ja, jag har återgett texten precis som den trycktes så ni får fråga Bertil varför han refererar till Star Wars och Rymdimperiet Slår tillbaka som en film. Och varför står inte Jedins Återkomst innom citattecken som de båda andra? Frågorna hopar sig.

Resten av utrymmet på stjärnsidorna fylls av ett långt reportage om Hjältarnas Karavan – Ewokernas Återkomst. Faktum är att det är en så lång text att den spiller över på sidan 49 i slutet av tidningen. Extra bonus! Faktum är att det från och med nu kommer vara betydligt vanligare med filmreportage och bilder i Månadens Äventyr. Det är ju härligt att läsa nu men 1986, före internet så var det rent guld och antagligen väl värt hela prislappen på 8,50.

Ok, vidare till En Dödlig Fiende! Historien är i all korthet så här. Leia kommer med en delegation till planeten Herdessa för att diskutera ett medlemskap i det nybildade De Fria Planeternas Allians. Väl på plats introduceras den nya och ganska skräckinjagande karaktären Cyborgen Lumiya, chef över säkerhetspolisen. Det går ganska raskt över styr då det visar sig att folket lever i en hemsk diktatur och Lumiya och hennes säkerhetsstyrkor är hammaren och städet. Leia tar så klart friheten och folkets parti och instigerar revolution! Det här sätter henne naturligtvis i direkt konflikt med säkerhetspolisen och den brutala cyborgen.

Om du, som jag bara läst de svenska versionerna av de här 80-tals serierna så missade du möjligen precis som jag att Lumiya är en ny Sith Lord! Det liksom framgår inte i den svenska översättningen. Om du tar en titt på omslaget till den amerikanska utgåvan så står det där i klartext:

Darth Vader is dead! Long live the new Dark Lord!

Leia stoppar Lumiya - för den här gången...
Leia stoppar Lumiya – för den här gången…

Det här är det första framträdandet för den mystiska Lumiya. Hon blir skadad här men undkommer för att slåss nya slag i otaliga serier böcker långt in på 00-talet i exempelvis bokserien Legacy of the Force. Lumiya ska så klart återkomma i de här serierna också. Mary Jo Duffy skriver in henne med jämna mellanrum under hela den återstående utgivningen av Marvels Star Wars. Den här karaktären har kommit att bli en av mina favoriter från den här eran, men då inte främst tack vare framträdandet i det här numret. Det här är en ganska sopig entré eller hur? Lumiya framstår ju inte som en mäktig Dark Lord här utan snarare som en underhuggare, ännu en veckans skurk. Och vad gör hon här på Herdessa igentligen om hon nu är en Sith? Det är en märklig introduktion och lite synd på en cool karaktär med enorm potential, men det mesta av det här tyckandet är baserat på information som vi inte kan läsa oss till i den här tidningen. I sista rutan lovar hon dock att hon ska komma tillbaka och det kommer hon sannerligen att göra, och då som vi ska se i lite ny skepnad. Men det tar vi en annan gång.

På insidan av pärmen är en reklam för Seriebok-klubben De Bästa Serierna. Om din prefrens är Knasen från 1957 i biblioteksutgåva ja då kan det här vara något för dig. På baksidans insida har vi en reklam för den nya tidningen Serie-Starlet. Jag har inte lyckats hitta någon information om Serie-Starlet men vi kanske kan anta att det är ungefär samma  innehåll som i tjejtidningen med samma namn? Och på baksidan en reklam för Mighty Ranger, en radiostyrd bil från NIKKO. Jag fick ingen radiostyrd bil som liten så därför har jag har dagdrömt otaliga timmar över reklambilder som den här istället. Vet inte om jag blir så köpsugen nu dock.

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s