Seriemagasinet Nr 5 – 1984

Stjärnornas Krig – Flykten Från Yavin

Goodwin och Williamson fortsätter i god stil och berättar här en rak, okomplicerad historia. Vi har en klassiker här, en riktigt fin liten serie som jag tror ni kanske missat. Al Wiliamson tecknar som vanligt fantastiskt, både varelser, miljöer och skepp är fantastiska. Vän av ordning säger nu kanske – ”Om han nu är så jäkla bra, varför har han då spegelvänt Falken på bilden här ovanför?!” Då svarar jag, det har han inte. Bilden är monterad upp och ned i tidningen och du ser Falken något underifrån. Perfekt och vackert, thank you Al.

Originaltitel: Race For Survival – Författare: Archie Goodwin – Tecknare: Al Wiliamson – Redaktör: Anders Eklund – Utgiven: Februari 1984

Jag säger inte att det alltid är så, men visst blir det oftast bäst när historien inte är för komplicerad? Archie Goodwin fortsätter berätta om Rebellernas evakuering av basen på Yavin och när vi kommer in i den här historien så är Darth Vaders flaggskepp Executor, eller Bödeln som det heter här inte stridsdugligt efter en tidigare strid. För att hålla pressen uppe kallas en viss amiral Griff in för att jaga ned den flyende Rebellflottan och han förspiller ingen tid – the heat is on!

Amiral Griff kommenderar sin Star Destroyerflotta
Amiral Griff kommenderar sin Star Destroyerflotta något oförsiktigt här…

Ser ni, mer komplicerat behöver det inte vara att göra en härlig Stjärnornas Krig berättelse! Griff har figurerat i flera historier de senaste åren men han går sitt öde till mötes här, och det är både spektakulärt och snopet på samma gång. I sin iver att jaga den flyende Rebellflottan lägger Griff en alltför vågad kurs och flyger sin och yterligare två stjärnjagare rakt in i Exekutors (Bödelns) sköldar! Allt är över på en sekund i en gigantisk eldboll.  Exekutor får inte en skråma, men blir ändå så pass hejdad av kollisionen att Rebellflottan slinker iväg till Hoth.

Jag gillar verkligen den här lilla serien. Storyn har jag ju redan lovordat och Al Wiliamsons teckningar är som vanligt utsökta. Det enda felet är bara att papperskvaliteten som vanligt är så kass att trycket inte på långa vägar gör det här lilla konstverket rättvisa.

Seriemagasinet Nr 5 - 1984
Seriemagasinet Nr 5 – 1984

Serimagasinet Nr 5 1984 har ett typiskt omslag, gangsters och poliser. Det är också typiskt att det inte står så mycket som en stavelse om Stjärnornas Krig på omslaget. Vår historia kommer dessutom sist i tidningen så det är inte så konstigt om ni missat den här lilla pärlan. Jag har nog skrivit om det förut, men är det inte märkligt att Stjärnornas Krigserien inte var ett större dragplåster i början av 1984 när Jedins Återkomst fortfarande gick på biograferna? En annan sak som möjligen stal fokus från den här serien är ju att Stjärnornas Krig i årsskiftet 83/84 fick en egen tidning! Äntligen! Så under en period här så har vi altså två paralellt utgivna Stjärnornas Krig serier! Den nya tidningen är modern, cool och i färg. De här gamla dagtidningsstripparna får spela andrafiol från och med nu helt klart.  Du kan läsa krönikan om klassikern Stjärnornas Krig Nr1 1983/84 om du klickar på den här länken.

Förutom Stjärnornas Krig innehåller Seriemagasinet 5 serierna: Spionen med Kerry Drake och Oljesvindeln del II med Kelly Green.

Star Wars serien Race for survival publicerades ursprungligen i amerikanska dagstidningar mellan april till juli 1983. De färglades och samlades tio år senare i Star Wars Classics 15, 16 och 17.

Läsarsidorna – Klotterplanket – innehåller som vanligt en mix av roliga historier, musik-toplistor och politiska kommentarer. Den här gången kommer vi in i en pågående brevväxling om de kontroversiella Löntagarfonderna. Det är inget som är värt att återge här kan jag meddela. I det här numret presenteras också Seriemagasinets Heta Linje, en sorts öppet telefonforum. Numret är 08-739 88 35, vi hörs! Jag måste också tipsa om utmärkta P3 dokumentär om Heta Linjen, en intressant liten bit närtidshistoria. Lyssna här – P3 Dokumentär.

På förstasidans insida kan vi se en reklam för TV-spelet Atari 2600. Det här systemet kom redan 1977 men hette då VCS, Video Computer System. Nu, år 1984 var det här lite passé sedan det betydligt fräsigare Atari 5200 kommit. Så i ett försök att prångla ut några ex av det gamla VCS så döptes det om till Atari 2600. Så du får en konsol med två joysticks och Space Invaders för 1095:-, taget? Baksidans insida består av en reklam för Toffelhjälteklubben. En Lilla Fridolf fanclub(!?)

Även baksidan är en reklam för Lilla Fridolf, specifikt för Önskesidorna som tydligen har sponsrat en skoluppsättning av Tage Danielson och Lars Anders Werles musikal Animalen. Det här måste varit en grej i skolorna just vid den här tiden, den spelades även på min skola. Musikalen är så extremt mycket 80-tal. Den handlar om kalla kriget och kapprustning mellan öst och väst. Nu en bit in på 10-talet så har folk dåligt miljö-samvete och ångest för klimatförändringar men på 80-talet så var det det överhängande hotet om utplåning genom Global Thermonuclear War eller alternativt det marginellt muntrare ödet Atomvinter som deprimerade oss. Det här influerade allt, även barnens skoldag naturligtvis. Inte undra på att vi blev som vi blev.

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s