Serie-nytt Nr 10 – 1981

Stjärnornas Krig – Vid Universums Slut

Serie-nytt Nr 10 - 1981
Serie-nytt Nr 10 – 1981

Serie-nytt nummer 10 från augusti 1981 har, tro det eller ej ett Star Wars-omslag! Det har inte hänt sedan nr 1, och det kommer inte hända så värst många gånger till i Serie-nytts historia. Dessutom är historien i tidningen en adaption av Brian Daleys Han Solo at stars’ end, en vid det här laget klassisk ungdomsbok från 1979.

 Originaltitel: Han Solo at Stars’ End – Författare: Archie Goodwin – Tecknare: Alfredo Alcala – Omslagstecknare: Salvador Fabá  Redaktör: Anders Eklund – Utgiven: Augusti 1981

IMG_0003

Nr 10 är ett unikt Serie-nytt nummer. Det har ett orginalomslag med Star Warsmotiv av Salvador Fabá och dessutom är historien första delen av en adaption av en Brian Daley roman. Känns lite lyxigt, eller hur? Tyvärr är adaptionen tecknad av den inte så vasse Alfredo Alcala, Russ Mannings assistent som fick ta över hux flux när Manning blev sjuk. Ja ni kommer kanske ihåg? Annars kan ni läsa om det i krönkan över Serie-nytt Nr8 81. Alcala är inte min favoritkonstnär och jag tycker serien blir lidande av de här lite svajigt tecknade bilderna. Ett exempel på vad jag menar ser ni om ni tittar närmare på hur karaktären Atuarre och hennes barn tecknas. På sidan 11 har de en ganska söt och fluffig bondkatts-look för att på sidan 17 framställas betydligt mer mänsklig men med kattöron. Teckningarna i kombination med dagstidnings-stripformatet gör att det här inte är den adaption boken möjligen förtjänar.

Omslaget är ju som vi kan se en fin målning av Tusenåriga Falken av en viss Salvador Fabá, en spansk konstnär som i övrigt verkar ha specialiserat sig på Western och Vampira-omslag. Det är lite kul att Falken är spegelvänd. En undrar ju hur det gick till? Varför blev det så? Jag misstänkte först att bilden spegelvänts någonstans i på vägen när själva tidningen skapades. På den här tiden fotograferades ju bilder och monterades som ett kollage för att exempelvis bli en serietidnings-framisda, att en bild skulle spegelvänts i den processen känns ju inte alls omöjligt. Men när jag tittar närmare så står ju konstnärens autograf där klar, tydlig och rättvänd. Härligt ändå med ett Star Wars omslag trots allt!

Ungdomsboken som är förlaga till den här serien, Han Solo at stars´ end beskrivs som en superklassiker hos engelskspråkiga fans. Den har aldrig översatts till svenska vad jag vet så här hemma har den väl inte fått någon större läsekrets. Stars’ end är första boken i trilogin The Han Solo adventures och den gavs ut redan 1979 vilket gör den till den första Expanded Universe boken efter Splinter of the Minds Eye som kom året före. Den här äventyrsboken måste ha sålt i mångmiljonupplagor. Den senaste utgåvan kom så sent som 1992 och den trycks fortfarande för fullt, nu med den nya Legendsmärkingen på omslaget som signalerar att det handlar om icke-canonmaterial.

Nästa nummer kommer även det i augusti och då kan vi läsa slutet på Vid universums slut. Övriga serier i det här numret är: Billy Rex (i ett äventyr utan titel märkligt nog), Tom Trick i Fritagningen, Ben Bolt i Hämnaren samt den folkbildande Lär engelska med Dropouts. Det är sparsamt med reklam och det är uteslutande för andra serietidningar så som Agent X9, Seriemagasinet Special, James Bond, Lilla Fridolf och Apache.

På baksidan fortsätter Serie-Nytt att presentera ”De största filmhjältarna” och den här gången är det en supercool miniposter på Richard Chamberlain i SHÔGUN. Jag har tydliga minnen av den här TV-serien! Jag minns att jag verkligen gillade den och att vi pratade om den i skolan efteråt, den var helt klart en hit! Baserad på en James Clavell-bok blev det här fantastiskt spännande TV för en svältfödd publik i DDR-sverige.

En kommentar Lägg till

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s