Star Wars – Jedins Återkomst – Filmadaption 1996

Star Wars – Jedins Återkomst – Filmadaption 1996

IMG
Star Wars Nr 3 – Jedins Återkomst – 1996
Star Wars – Jedins Återkomst – Filmadaption 1996 & Jabba – Maktspel

I och med det här numret är trilogin komplett i sin återutgivna form. Det här är är ju som bekant en uppfräschad version av serien som kom ut 1983, nu med ny färgläggning. Dessutom får vi en fristående berättelse om Jabba The Hutt, som faktiskt stjäl showen här måste jag säga.

Originaltitel: Star Wars – The Return Of The Jedi – Författare: Archie Goodwin – Tecknare: Al Williamson & Carlos Garzon  – Tuschare: AL WILLIAMSON & CARLOS GARZON – Färgläggare: Cary Porter & Perry MCNamee – Omslagstecknare: John Alvin – Redaktör: Janne Eriksson – Utgiven 1996

Jedins Återkomst, eller Star Wars Nr 3 som det står på ryggen är som ni säkert vet vid det här laget en gammal serie återutgiven i ny förpackning. Både Stjärnornas Krig och Rymdimperiet Slår Tillbaka har fått samma behandling. Även Jedins Återkomst här har fått en uppdaterad färgläggning, Läs krönikan om Star Wars Nr 1 1996 om du vill läsa vad jag skriver om den nya färgskalan och hur den står sig i jämförelse med förstautgåvan.

Den här serien har tryckts upp i en hel drös olika utgåvor så det är lite svårt att veta exakt vilken som översatts till svenska, men det rör sig nog om Dark Horse Classics: Return of the Jedi 1 & 2 från 1994. Serien är ju som sagt den samma som 1983, men skillnaderna är ändå ganska stora. Jag tänker inte tjata om färgläggningen mer men trycket är betydligt bättre här än i den äldre utgåvan och precis som i Rymdimperiet Slår Tillbaka från 96 så innehåller den här utgåvan några helt nya serierutor, helsidor. På sidan 7 ser vi en stor bild på Oola, Bib Fortuna och Jabba. På sidan 28 en helsida där Luke röjer upp på däck på Jabbas segeljakt. På sidan 43 knockar Han Solo ut en Bikerscout och till sist kostar Dark Horse på oss en ny helsida på Luke vs Vader på sidan 59. De här extrasidorna är något av ett mysterium. Jag har inte hittat någon information om huruvida de här finns med i de amerikanska eller engelska utgåvorna.

I Rymdimperiet Slår Tillbaka kunde jag inte avgöra om det var Al Williamson som tecknat de nyinsatta rutorna eller ej men i det här numret kan jag med ganska stor säkerhet säga att det inte är bilder av Williamsons hand. Samtliga är ganska taffliga vid jämförelse och bilden där Han Solo däckar en Bikerscout blir närmast skrattretande. Om det är en sak som verkligen utmärker Al Williamson som konstnär så är det hans fantastiska förmåga att avbilda kroppar i rörelse. Så är vi överens om att det här är en annan tecknare? Ja det tror jag vi är. Bilden av Luke på Jabbas jakt känns dubbelt fel eftersom det faktiskt finns en annan bild redaktörerna skulle kunnat slänga in, nämligen omslaget till Dark Horse Classic Star Wars: Return Of The Jedi Nr2! Det är ju samma motiv, och tecknat av Williamson!

Nåja, vi får inte alltid som vi vill. Omslaget till Classic Star Wars: Return of the Jedi Nr 1 här ovanför är det för övrigt Adam Hughes som gjort.

Som utfyllnad i det här numret kan vi läsa en serie med Jabba the Hutt: Maktspel. I original heter den The Dynasty Trap och ingår i en serie om fyra nummer med Jabbahistorier. Som jag skrev i inledningen så är det här en liten pärla som jag tycker är den största delen av behållningen med det här numret. Det beror ju så klart till stor del på att det här är en ny historia för mig, inte att den nödvändigtvis är bättre än Jedins Återkomst. Historien är av Jim Woodring och bilderna är av Art Wetherell. Art är ju ett bra konstnärsnamn, det måste sägas.

Digital färgläggning var fortfarande nytt 1995 och jag skyller den ganska platta färgläggningen av den här serien på den nya tekniken, serien skulle se bättre ut om den färglades idag skulle jag tippa. På det hela taget är det en roligt historia som på bästa tänkbara sätt framhäver Jabbas sämsta sidor, han är verkligen brutal här och mördar på många kreativa sätt. Det här är för oss som någon gång undrat:

”Hur kan en stor snigel bli en maffiaboss?”

På redaktionssidan publicerar Janne ‘Wookie-frisören’ Eriksson utvalda delar av läsarbrev och det är uteslutande beröm och ryggdunk för den nya Star Wars tidningen. Det är en tävling också och priset den här gången är pocketböcker av legendaren Timothy Zahn – Imperiets Arvinge och Mörka Krafter. Båda de här historierna kommer även dyka upp i serieform  under de följande två tre åren. En liten extra-bonus får vi också på sista sidan. Det är en mini-poster med Boba Fett och det är ju alltid välkommet.

På framsidans insida hittar vi reklam för Hockeybilder från SICO. På baksidans insida är precis som sist en reklam för Fantomen och på baksidan har vi Gustaf, nytt nummer varje månad.

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s