Serie-nytt Nr 11 – 1981

Stjärnornas Krig – Vid Universums Slut Del 2

Serie-nytt nr 11 - 1981
Serie-nytt nr 11 – 1981

Serie-nytt nummer 11 från augusti 1981 levererar slutet på Goodwins och Alcalas adaption av Brian Daleys Han Solo at stars’ end. Den här serien gick som följetong i amerikansk dagspress i årskiftet 1980-81.

 Originaltitel: Han Solo at Stars’ End – Författare: Archie Goodwin – Tecknare: Alfredo Alcala – Redaktör: Anders Eklund – Utgiven: Augusti 1981

Serie-nytt nr 11 - 1981

Äventyret fortsätter. Han Solo, Bollux, Max och Atuarre och hennes barn, som konsekvent endast benämns ”Atuarres unge” infiltrerar Korporationens bas på Mytus VIII för att frita Chewbacca. Som ni kanske kommer ihåg så är förlagan här en bok av Brian Daley, Han Solo at stars’ end. Jag antar att den sorteras in i hyllan som en Young Adult novel. Som jag nämnde i krönikan för del 1 i Serie-Nytt Nr 10  så tror jag inte att boken finns utgiven på svenska. Om jag har fel så hoppas jag att någon av er kan upplysa mig var jag kan hitta ett exemplar för det vore ju kul att ta en titt.

I Stjärnornas Krig har alla skepp ett namn... men inte alla barn får ett.
I Stjärnornas Krig har alla rymdskepp ett namn, men inte alla barn får ett.

Stars’ end är första boken i trilogin The Han Solo adventures och den gavs ut redan 1979 vilket gör den till den första Expanded Universe boken efter Splinter of the Minds Eye som kom året före. Den här äventyrsboken måste ha sålt i mångmiljonupplagor. Den senaste utgåvan kom så sent som 1992 och den trycks fortfarande för fullt, nu med den nya Legendsmärkingen på omslaget som signalerar att det handlar om icke-canonmaterial.

Den här avslutande delen av serien är faktiskt lite lättare att läsa än starten. Den har lite bättre flyt i den. Men på det hela taget så är det här tyvärr en serie som inte kvalar in på någon tio i topp lista direkt. Omslaget till Serie-nytt är återigen helt fritt från minsta indikation på att det döljer sig en Stjärnornas Krig serie på insidan. Det är i stället väldigt cool kampsportaction på omslaget! Är det Bruce Lee inspirerat? Troligen, de första Kung-Fu rullarna borde väl dykt upp på VHS 1981? Men det där har jag lite dålig koll på. Trots att det ju är mer regel än undantag så blev jag lite besviken över att det inte fanns någon serie i tidningen som anknyter till omslaget, jag var redo för lite Kung-Fu! Nåja, kanske nästa gång.

Det är en reklam för Albumklubben på första sidans insida. Sen kan vi se reklam för serierna Nicke Roder (som jag faktiskt har läst!) och två små block för konkurrentblaskorna Seriemagasinet och Agent X9. I nästa nummer blir det mer Stjärnornas Krig-äventyr och då på en ort som klingar bekant – Prisjägaren på Ord Mantell!

Förutom Stjärnornas Krig kan vi läsa serierna Kilroy – Trubbel i San Fransisco, Ben Bolt – Revolt i Carina, Sexton Blake vid Scotland Yard – Äss i leken samt, som vanligt den folkbildande ensidaren Lär engelska med Dropouts.

John Belushi i Blues Brothers
John Belushi i Blues Brothers

På baksidan får vi en härlig mini-poster med skådespelaren och komikern John Belushi som gjorde succe på Bio 1980 med Blues Brothers så klart. Han var här på sin höjdpunkt av sin aldeles för korta karriär. Tidningen innehåller en artikel om John och den avslutas med det här citatet som säger en del om honom tycker jag:

”Människor behöver inte vara fullkomliga. Dom behöver inte vara så djävla intelligenta och inte alltid följa reglerna. Dom flesta filmer man ser idag får folk att känna sig otillräckliga och underlägsna. Sånt sysslar inte jag med.”

Han levde tragiskt nog bara ett drygt halvår till efter att den här serietidningen gavs ut. John Belushi dog av en kokain/heroin-överdos i mars 1982 bara 33 år gammal.

 

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s