Serie-nytt Nr 8 – 1981

Stjärnornas Krig – Isvärlden Ota

Serie-Nytt Nr 8 - 1981
Serie-Nytt Nr 8 – 1981

Serie-nytt nummer 8 från juni 1981. Isvärlden Ota tar oss med på ett litet äventyr men med en stor antagonist, det är ingen mindre än Boba Fett som dyker upp! The Frozen World Of Ota är Fetts första men skulle komma att bli tecknaren och författaren Russ Mannings sista serierutor.

 Originaltitel: The Frozen World Of Ota – Författare: Don Christensen, Russ manning & Rick Hoberg – Tecknare: Russ manning & Alfredo Alcala –  Redaktör: Anders Eklund – Utgiven: Juni 1981

IMG_0003

Russ Manning är en grundpelare i de här tidiga Star Wars serie-stripparna. Ett tag gjorde han allt själv, han skrev, tecknade och tuschade. Han var redan en veteran med 25 år i yrket när han fick möjlighet att jobba med Star Wars. Manning var ett stort Star Wars fan redan innan han satte penna till papper och började skapa de första Expanded Universe-rutorna. Han sa sig ha sett Star Wars på bio dag två, den 26 maj 1977 och drabbades som så många andra av Star Wars feber och såg om filmen tre gånger till.

Jag har väl inte höjt någon av de här tidiga serierna till skyarna direkt, de är för mycket Blixt Gordon i både ton och form för min smak. Men jag kan tänka mig att det var exakt vad George Lucas ville ha, ett inbitet seriefan och uppväxt på Blixt Gordon och Buck Rogers som han är. Jag kan mycket väl tänka mig att Russ Manning och Al Williamson som senare tog över var på George Lucas radar tidigt och handplockades för jobbet. De här serierna är en del av Star Wars historen och måste ju sägas vara klassiker. Jag älskar dem trots allt och Russ Manning  levererade en konsekvent hög kvalitet i sina bilder. Precis hur högt han lagt ribban blir extra tydligt här när han här blir tvungen att avbryta arbetet mitt i en serie och den betydligt mer otränade Alfredo Alcala och Mannings assistent Rick Hoberg får lov att ta vid. När du väl vet om det så ser du det tydligt. Någonstans på sidan 14 tog Alcala över. Jag gissar att brytpunkten är i ruta fem, men Star Wars Insider (Nr 140) antyder att det är i ruta åtta, där Han Solo kastar sig över Boba Fett.

IMG_0005
Sida 14 – Panelerna 5 till 8

Russ Manning led av cancer i magen och under 1980 hade han blivit så sjuk att han inte längre kunde jobba. Han avled våren 1981.

Isvärlden Ota handlar om Luke, Leia, Han och Chewie (som vanligt). Våra vänner hamnar på Ota och blir först infångade av urinvånare som behöver hjälp att få igång ett kraftverk byggt av till synes mer avancerade förfäder. Men så dyker Boba Fett upp och jagar ned våra hjältar. Han är just i färd med att bunta ihop dem för leverans till Vader respektive Jabba the Hutt när han i en twist övermannas av en avhoppad Imperieagent med nyfunnet samvete! Så kan det gå.

Det här är Boba Fetts första framträdande! (För den amerikanska publiken i allafall) Och han dök ju upp ungefär samtidigt på TV i den beryktade Star Wars Holiday Special. (Det klippet kan du se på YouTube om du följer den här länken). Här hemma  kom Bobas premiär i och med seriealbumet Rymdimperiet Slår Tillbaka – 1980.

Om du vill läsa mer om Russ Manning så kan jag rekommendera Star Wars Insider 140 som har en mycket fin artikel.

I övrigt innehåller det här numret av Serie-Nytt serierna Billy Rex – Bildmysteriet, Ben Bolt – Borgmästaren, Jess Long – Den Långa Flykten samt Lär engelska med Dropouts.

I nästa nummer ska vi till Planeten Kadril där Vader sänker sig till nya nivåer och tar till kemisk stridsföring med en mystisk gas – Paci gas… Hu!

Reklamen i det här numret är uteslutande för andra serier. Det är Gigant med Stålis och Läderlappen, Rymdens Hjältar med Stålpojken, Eric Castel i Albumrevyn (har jag aldrig hört talas om!), Western Serier samt Serie Magasinet.

Sist men inte minst så fortsätter Serie-Nytt att presentera ”De största filmhjältarna” och den här gången är det Peter Strauss tur att stå i centrum, med en miniposter på baksidan och allt.

Miniposter med Peter Strauss
Miniposter med Peter Strauss

2 kommentarer Lägg till

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s