Star Wars Nr 4 – 1996

Star Wars – Dark Empire Del 1

Dark Empire Del 1

Så är vi äntligen framme vid nummer 4 1996, den moderna klassikern Dark Empire. När den här gavs ut i USA 1991 så var det en vändpunkt för Star Wars-serier  och Veitch och  Kennedy la ribban högt! Det här är mycket, mycket bra.

Originaltitel: Star Wars – Dark Empire No1: Destiny of a Jedi & No2: Devastator of Worlds – Författare: Tom Veitch – Tecknare: Cam Kennedy  – Tuschare: Cam Kennedy – Färgläggare: Cam Kennedy – Omslagstecknare: Dave Dorman – Redaktör: Janne Eriksson – Utgiven 1996

Dark Empire slog ner som en bomb i USA när den publicerades 1991 och kickstartade en ny era av Star Wars-serier. Det här var ju under perioden vi kallar Star Wars ‘Dark ages’, ni som var med brukar få sjumilastirren eller se på varandra så där som veteraner gör – du måste ha varit med för att förstå… Star Wars var inte på väg ut, det var i princip helt borta. Från och med 1986 (87 här i sverige) publicerades inget nytt Star Wars-material. Det enda undantaget var väl rollspelet från West End Games, vilket ju i och för sig var aldeles utmärkt.

Initaivet till serien Dark Empire togs av författaren Tom Veitch själv. Ett inbitet Star Wars-fan som han var hade han spenderat mycket dagdrömmande åt att fundera på hur historien skulle kunna se ut efter Jedins Återkomst, och 1988 hade han tagit de första stegen för att faktiskt sätta det på pränt. I samma veva hade han gjort en Sci-fi serie som heter The Light and Darkness War tillsammans med Cam Kennedy.  Serien är en kommentar på Vietnamkriget men har tydligen en del Stjärnornas Krig-influenser och en stil som tilltalade någon på Lucasfilm. Jag gissar att det var seriekonnässören George Lucas själv. Jag  kan ju inte veta säkert så klart men inte mycket blev gjort utan att ha passerat George Lucas skrivbord under något skede i processen på den här tiden. Jämför vi den sista Marvel Star Wars, nr 107 från 86 med Dark Empire fem år senare  är det ungefär som att jämföra Jönssonligan med True Detective. Det vill säga skillnaden är stor i färg, form och framför allt ton, och det är bra! På riktigt.

Jag gillar verkligen början på den här historien och Cam Kennedys bilder är fantastiska. Han måste älska att rita maskiner, det är tydligt. Det är späckat med rymdskepp, vapen och arkitektur som är oerhört detaljrika och härliga. Men det är inte bara miljöer och maskiner som är bra, allt är coolt! Karaktärnas design är också grymt bra. Snyggt som fasen, och storyn håller full fart redan från första rutan! Jag gillar det här!

Om ni vill läsa mer om hur den här serien kom till så rekommenderar jag varmt artiklarna Of Rebel Dreams and Dark Empires: The Making of a Star Wars Legend och Of Light and Darkness: The Making of Dark Empire – Part II som finns att läsa i Star Wars Insider 157 respektive 158.

Omslagen är målade av Dave Dorman som fick sitt genombrott här och han kom sedemera att illustrera dröser med Star Wars-omslag.

Den svenska utgåvan består, i god svensk tradition av två amerikanska lösnummer och blir då 52 sidor sammanlagt. Det är ju bara hälften av de tre första numren så Janne ”Dark Editor” Eriksson känner sig tvungen att ta värdefullt utrymme i anspråk och förklara det hela på redaktörssidan:

”Av bl.a kontraktsskäl måste vi dela upp berättelsen, därav den här tidningens något tunnare format från och med nu. Alla ni som prenummererar ska veta att priset redan från början har anpassats till detta.”

Appropå prenummeration så ligger faktiskt en bilaga kvar i mitt nummer. Det är ett prenummerationserbjudande – 6 nummer för 145 kr! Låter prisvärt minst sagt. Är det inte dags att vi får en ny tidning att prenummerera på snart va? Det här är är ju, trots att det känns som helt nyligen faktiskt snudd på tjugo år gammalt vid det här laget. Den enda reklamen hittar vi på baksidan och det är ju en nästan kusligt aktuell titel – Arkiv X! Coolt.

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s