Star Wars – Rymdimperiet Slår Tillbaka – Filmadaption 1996

Star Wars – Rymdimperiet Slår Tillbaka Filmadaption 1996

Rymdimperiet Slår Tillbaka - Filmadaption 1996
Rymdimperiet Slår Tillbaka – Filmadaption 1996

Nr 2 i 1996 års nysattsning på Star Wars-serier är naturligvis Rymdimperiet Slår Tillbaka! Tidernas bästa film blir en fantastisk serie även i den här utgåvan. Al Williamsons konst är i min mening nästan så bra som det kan bli.

Originaltitel: Star Wars – The Empire Strikes Back – Författare: Archie Goodwin – Tecknare: Al Williamson & Carlos Garzon  – Tuschare: Steve Leialoha, Rick Hoberg och Bill Wray – Färgläggare: James Sinclair & Frank Lopez – Omslagstecknare: John Alvin – Redaktör: Janne Eriksson – Utgiven 1996

Även det här numret har fått en översyn av färgläggningen. Den här gången är det James Sinclair och Frank Lopez som gått loss med sina bruna och grå pennor. Trogna läsare vet ju vad jag tycker om den saken och det är fortfarande inte en förbättring jämfört med orginalet i mina ögon. Läs krönikan om Star Wars Nr 1 1996 om du vill läsa vad jag skriver om den nya färgskalan och hur den står sig i jämförelse med förstautgåvan.

Omslaget av John Alvin är hämtat  från en VHS-release från året innan. Det är ett bättre omslag än på det föregående svenska  Star Wars Nr 1 och mycket bättre än de amerikanska Classics-utgåvorna men fortfarande inte en bild som blivit en klassiker.

Som ni kanske vet så håller jag just den här serien, Rymdimperiet Slår Tillbaka som bland det absolut bästa Star Wars som utgivits. Al Williamsons tekningar är fantastiska och serien innehåller konstverk på konstverk. Förutom att bilderna fått ny färgläggning så har  serien faktiskt fått några nya serierutor också! Ni minns när Han Solo så listigt gömmer Tusenåriga Falken i avfallet från en Stjärnkryssare, den sekvensen har snyggats till här och så har två stora helsidespaneler stoppats in. Den ena är ett återanvänt lösnummeromslag. Den andra som du ser här nedanför är mer av ett mysterium. Har Williamson ritat den? Det ser så ut. Men varför är den då inte med i albumet från 1980? Märkligt, men härligt att se.

Nyinsatt helsida - Falken flyr från Bespin
Nyinsatt helsida – Falken flyr från Bespin

Jag kan ju bara säga att serien är fantastisk så många gåger innan det blir tjatigt, så vi kollar lite närmare på extragodiset som Semic fyllt ut tidningen med istället. Vi får hela åtta sidor med miniposters! Åtminstånde sex av dem är gamla omslag från amerikanska lösnummer och en av dem har gått i arv från den förra svenska utgåvan, den var extra utfyllnad där med. Det är synd att de är tryckt på så risigt papper för flera av dem är ju riktigt coola.

Efter omslagen hittar vi, precis som i förra numret sex sidor med konceptkonst. Vi serveras här några riktigta superklassiker, konceptskisser för AT-ST, AT-AT och Boba Fett. Lovely! Flera av bilderna tillskrivs dock felaktigt John Mollo. Det är istället den fenominale designern och senare filmmakaren Joe Johnston som är upphovsman till de flesta av dessa och så är där en Ralph McQuarrie-skiss.

På redaktionssidan uppdaterar ”Janne the X-Wing Rookie” oss om hur förproduktionen av Episod I fortlöper och meddelar att den svenska biopremiären av Star Wars Special Edition är satt till den 21 mars 1997! Lagom till 20-års jubiléet. Janne lovar också att om du skriver in med dina Star Wars-frågor och funderingar så kan du raka hem ett paket med ”Tradig Cards”! Annars gick det ju bra att vara med i utlottningen på sidan innan med chans att vinna samma kort. Det är Star Wars Galaxykort (filmisar som de kallades i tidernas begynnelse) från  Topps.

Det verkar vara kort ur de tre första Topps-kortserierna från 1995 som Eriksson lockar med. Skulle vara kul att ha en uppsättning, eller hur? De är värda två-tre hundra per komplett serie i skrivandes stund. Undrar om ”Janne the X-Wing Rookie” har några kvar på lagret?

Reklamen begränsar sig den här gången till serietidningarna Spindelmannen, Fantomen och lite otippat FF med Bert.

En kommentar Lägg till

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s