Stjärnornas Krig Nr 6 – 1984

Stjärnornas Krig – Luke Skywalker: Utstött! 

Stjärnornas Krig Nr 6 - 1984
Stjärnornas Krig Nr 6 – 1984

Luke Skywalker: Utstött!

Ännu ett riktigt starkt omslag! Stjärnornas Krig nr 6 är ett riktigt bra nummer i en rad av bra nummer. Ni kommer säkert ihåg att förra numret slutade med en fantastisk cliffhanger. Har Luke i stridens hetta dödat sin älskade Shira?! Här kommer fortsättningen.

Originaltitel: Luke Skywalker: Pariah! och The Mind Spider – Författare: David Michelinie och Walt Simonson – Tecknare: Walt Simonson och Tom Palmer – Färgläggare: Glynis Wein Och Tom Palmer – Omslagstecknare: Walt Simonson – Redaktör: Peter Sparring och Cristian Hammarström – Utgiven: September 1984

Rebellerna, med Leia i spetsen går hårt åt Luke efter Shiras död. Luke förlorar sin militära rank och kickas ut! Jag kan tycka att rebellerna borde jobba lite på sin krishantering faktiskt, men nu blev det så här olyckligt och tråkigt.

Nu är ju inte Luke helt utan vänner trots allt. Leia är bakbunden av sin possition så när hon officiellt dömer Luke så hoppas hon i hemlighet att Luke ska lyckas rentvå sig och komma tillbaka. Lando ser i en rolig scen mellan fingrarna och låter Luke låna Falken och Chewie hänger med.

IMG_0004
Inget är ju coolare en en cape. Eller ja, det ska vara två då möjligen.

Några av pratbubblorna innehåller två knasigheter här i början. En sak som sällan blir bra i Star Wars Expanded Universe som böcker och serier är när det ska pratas om mat. Och när kantinen här serverar saker som Mån-järpar och Pluto-lassagne, ja då blir det direkt pajjigt, för att använda en mat-term. Den andra knasigheten är dum, på riktigt! På sidan 9 i ett samtal mellan Lando och Luke säger Lando följande:

”Du har erkänt att du sköt ned Shira Brie, och det gör dig lika populär som Adolf Hitler på sin tid.”

Förlåt? Vem? I vilken galax är vi nu igen? Och när? Ja det här är ju så dumt att det nästan inte går att kommentera. Jag säger bara att samtliga filmer börjar så här –

A_long_time_ago

Den som skrev dialogen på sidan 9 har uppenbarligen inte mycket känsla för materialet. Urk. Nå, när vi tagit oss förbi den här plumpen så är det en riktigt bra serie trots allt.

Depressionen hänger över Luke, det är ju förståeligt. Nyss var han alliansens hjälte och nykär, nu är han utstött och allt set nattsvart ut. Men Luke bestämmer sig för att åka tillbaka till Shalyvane, Shiras hemplanet. Ni kommer ihåg, vi var där i nummer 5 också. Väl på plats träffar han den lokale ledaren G’hinji. De pratar om Shira och det visar sig snart att hennes historia inte riktigt verkar stämma, Shalyvane, Shiras påstådda hemplanet har aldrig varit en planet där människor haft bosättningar. Något är lurt!

Här ovanför är omslagen till de amerikanska utgåvorna, nr 62 och 63. Det första är av Walt Simonson och det andra av Tom Palmer. I det svenska numret har det hittils alltid varit uppdelat i två tydligt separerade delar med kapitelnamn men i det här numret är det inte så. Efter C3P0’s Stjärnsidor fortsätter äventyret ganska sömlöst. Stjärnsidorna innehåller för övrigt den första delen av redaktörerna Sparring och Hammarströms Star Wars – Lexikon. Eftersom den här bloggen inte avhandlar tidningara kronologiskt så har vi ju kikat på det här lexikonet förut i ett Månadens Äventyr men det här är början, från A till B – från A-Vinge till Boushh. Trettio år senare i en värld med hyllmeter av Star Wars lexikon så känns ju det här lite torftigt, men charmigt är det.

Lukes äventyr på planeten Shalyvane ger honom information som tyder på att Shira Brie inte är den hon sade sig vara. Ett förinspelat hologram kopplar Brie till Vader och Rymdimperiet! För att få reda på mer gör Chewie och Luke en raid på en intressant Imperieanläggning – Det Kejserliga Datavalvet. Luke och Chewie smyger in men Vader har förutspått Lukes drag och våra hjältar får skjuta sig ut. Luke får fly hals över huvud men Chewie får med sig informationen de var ute efter. Good ol Tuggbak!

IMG_0007
Shira! You slimy, double-crossing, no-good swindler!

Informationen som Imperiet har på Brie är minst sagt graverande, hon är Vaders superagent med uppdraget att infiltrera Rebellerna! Och som om inte den här chocken vore nog så får vi, läsarna reda på att Brie lever! Hon är i en bacta-tank på Vaders flaggskepp ‘The Executor’. Bacta är för övrigt inte med i Star Wars-lexikonet på 3P0’s Stjärnsidor. En liten miss.

Reklamen den här gången är för serierna Svenska MAD, Modesty Blaise i Agent X9, Jeremiah i Fantomen och på baksidan – Indiana Jones. Buster meddelar också att 1983 års Buster blev… trumvirvel… en mycket ung Mats Wilander!

I nästa nummer börjar jakten på Han Solo!

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s