Månadens Äventyr Nr 5 – 1986

Månadens äventyr – Stenen Från Alderaan

Månadens Äventyr Nr 5 - 1986
Månadens Äventyr Nr 5 – 1986

Hjälten & Stenen Från Alderaan

Det är högt och lågt i det här numret av Månadens Äventyr. Författaren Mary Jo Duffy knyter ihop trådar som löpt under en längre tid och debutanten Randy Stradley bjuder på ett Leia-centrerat äventyr som ger både mig och Stradley mersmak.

Originaltitel: The HEro och The Alderaan Factor – Författare: Mary Jo Duffy & Randy Stradley – Tecknare: Bob McLeod & Tom Palmer – Omslagstecknare: Bob McLeod – Färgläggare: Glynnis Wein – Redaktör: Cristian Hammarström – Utgiven: Maj 1986

Jag säger det rakt ut! Den första serien i det här numret – Hjälten, är inte bra. Författaren Jo Duffy knyter ihop trådar som löpt så långt tillbaka som från Månadens Äventyr Nr 6 1985. Historien har karaktärer som Lando, Han, Bossk och IG-88 men det funkar bara inte. Det är fyllt med krystade händelser och ointressanta karaktärer och, ja jag tänker inte gräva ner mig i den här sörjan. Vi kan glädja oss åt att det är någon sorts avslut så vi kan gå vidare.

Bossk gör entré
Bossk gör entré

C3P0´s Stjärnsidor innehåller den här gången nästan uteslutande läsarbrev med diverse trivia-frågor. Till exempel  har  Mikael lite problem med redaktör Hammarströms Star Wars-lexikon:

I ST Nr3/85, i ditt eget Star Wars Lexikon står det så här: ”Oola, en vacker grön danserska som sitter fastkedjad vid Jabba, och drabbas av ett tragiskt öde.” Vad är det för ett tragiskt öde?

Jag håller med Mikael här, det är ju inte en överdrivet matig lexikontext. Men svaret här är ju desto mer storstilat, Red. Hammarström lägger in en halvsida ur Jedins Återkomst som förtydligar stackars Oolas öde.

Vi kan också läsa lite mer om George Lucas kamp i domstolarna för att förhindra att USAs tilltänkta missilsköld benämns Star Wars. Det går inte riktigt Georges väg här. Deutche Presse Agentur skriver att en dommare i Washington dömt till Lucas nackdel. Reagan-administrationen väljer visserligen att kalla missilskölden för SDI – Strategic Defence Initiative, men TV-och tidningar släpper inte taget. Star Wars är för bra för att avstå helt enkelt. Fortsättning följer men det är 1 – 0 i matchen Pressen vs George.

Det är ett par fina bilder på Stjärnsidorna också. En från Hjältarnas Karavan: Ewokernas Återkomst och en på Luke från Rymdimperiet slår tillbaka. Inte illa alls.

Det första äventyret var ett lågvattenmärke men det blir betydligt bättre i andra halvan. I Stenen från Alderaan har Prinsessan Leia i huvudrollen och hon kickar butt som sig bör. Historien har bra action där Leia tar komandot. Under äventyrets gång träffar Prinsessan på en Stormtrooper som visar sig ha sitt ursprung på Alderaan och det ger upphov till ett intressat dilemma; hur kan en person från Alderaan tjäna dess förgörare, Rymdimperiet?! Leia lägger ut texten och diskar ut en och annan moral-lavett och Stormtroopern, som aldrig benämns vid namn byter faktiskt sida till sist. Det är en bra story och jag gillar det actionfyllda omslaget dessutom. Det uppenbara minuset är att Leia till sist ändå måste räddas av Luke och Lando som kommer flygande med Falken. Det hade varit mer helgjutet om hon fått stå på egna ben genom hela serien när det nu börjat så bra.

Leia tar ingen skit
Leia utkräver ansvar på ett handfast sätt.

Författaren till det här äventyret är en debutant vid namn Randy Stradley. Låter namnet bekant? Stradley, som doppar tårna i Stjärnornas Krig-författarpoolen för första gången här gick sedemera vidare från Marvel och hamnade tidigt på Dark Horse Comics som Vice VD och Chefredaktör. Han var på plats när Dark Horse snappade upp Star Wars-licensen 1991 när Marvel inte förmådde göra något mer av den. Randy Stradley har skrivit otaliga Star Wars-serier på 90 och 00-talet och han är medförfattare på några avsnitt i första säsongen av TV-serien Clone Wars, men hans serierskaparresa började här med den utmärkta historen om Leia och Stenen från Alderaan.

Nummrets oväntade guldkorn kommer också i Stenen från Alderaan. På sidan två är en panel direkt plankad från en Ralph McQuarrie-målning. Det är ett koncept från Jedins Återkomst som först publicerades i boken Star Wars: Return of the Jedi Portfolio. Sweet!

På insidan av pärmen är en reklam för serien Jeremiah i tidningen Jonah Hex. Längst bak en reklam för serieinstutitionen 91:an som ju fortfarande publiceras, åtminstone i album då och då. Nästa Månadens Äventyr är som vanligt ett Indiana Jones-nummer men den andra juli får vi mer Stjärnornas Krig!

En kommentar Lägg till

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s