Star Wars Nr 5 – 1997

Star Wars – Shadows of the Empire

Shadows of the Empire fortsätter! Prins Xisor spelar ett farligt spel där han står med en fot i Rebellaliansen och en hos Rymdimperiet. Rebellerna med Luke, Dash och ett gäng Bothan spioner gör ett vågat försökt att komma åt ritningarna till den andra Dödstjärnan och Boba Fett får slita för sin lön, Han Solo är ännu inte levererad till Jabba!

Originaltitel: Star Wars -Shadows Of The Empire No3 & No4 – Författare: John Wagner – Tecknare: Kilian Plunkett  – Tuschare: P.Craig Russell – Färgläggare: Cary Porter – Omslagstecknare: Hugh Flemming – Redaktör: Janne Eriksson – Utgiven 1997

En av de bästa sakerna med Shadows of the Empire-serien är ju att det är fokus på Boba Fett. Det är ju en figur som inte får så värst mycket speltid i filmerna. Det är nog inte så enkelt att göra en bra story med Boba eftersom i princip hela grejen med honom är att han är tyst och cool på ett väldigt subtilt, nästan minimalistiskt sätt. Risken är att all ‘coolness’ försvinner så fort han får mer än treordsmeningar att säga, men det till trots så funkar det här. Den här historien är enkel och rak- För Han Solo till Jabba the Hutt, det är det hela. Och på vägen måste Fett försvara sitt byte mot ett helt gäng bekanta prisjägarkollegor. I förra numret tampades han med IG-88, det kommer ni kanske ihåg, och här är det Zukuss, 4-LOM och inte minst Bossk!

Bossk i sitt skepp, Hounds Tooth anfaller Slave I.

Få skepp får ta så mycket stryk i expanded universe som Slave I, och det är verkligen inget undantag i den här serien. Bossk anfaller och slår ut Slave I med sitt skepp Hounds Tooth. Det här är första gången vi får se Hounds Tooth i något medium tror jag. Första gången det omnämns över huvud taget är i en bok av Katy Tyers, The Prize Pelt: The Tale of Bossk (1995 – inte översatt så vitt jag vet). Det är en novell som avhandlar Bossks ursprung, men här får vi alltså se hur skeppet ser ut också inte bara läsa om det! Coolt!

Vi får också se Lukes vidare äventyr här. Han är på Tatooine för att försöka sätta ihop en ny ljussabel när Jabba the Hutts Swoop-gäng överfaller honom! Han klarar sig rätt bra på egen hand men Dash Rendar dyker upp till undsättning också. Dash är ju en ny karaktär som främst syns i TV-spelet Shadows of the Empire som lanserades samtidigt som ni minns. Det finns en bana i spelet som utspelas precis parallellt med de här serierutorna. Du kan se en rätt imponerande genomspelning av den banan här nedanför!

Dash Rendar sladdar in i serierutorna.

Luke och Leias delar av Shadows of the Empire läser du annars bäst i boken kanske men en hel del scener finns ju här med. En riktigt cool grej i det här numret är att vi får se var Leias Boussh-förklädnad kommer från, det är ju den som hon ju sedan har i Jedins Återkomst. Det är Xisors högra hand Guri som förser Leia med den stinkade, men ytterst coola outfitten. Och appropå Guri så avslöjar Leia henne här som en Replikdroid! Replikdroid, eller Human Replica Droid (HRD) är ett annars väldigt sparsamt utforskat koncept i Star Wars. Senast vi läste om en sådan tror jag var i Seriemagasinet Nr 10 från 1983! Vi är ju mer vana vid att droider i Star Wars ser ut som soptunnor med hjul, inte som blonda fotomodeller. Och jag måste säga att HRDer är en dålig ide i Star Wars, jag trivs bättre här borta med C-3PO, Human-cyborg relations programmed for etiquette and protocol.

Leia, möt Guri. Hubot med fel på luktsensorn. Tydligen.

Och på tal om Leia och Boussh så måste jag nämna Hugh Flemmings fina omslag som pryder den här utgåvan. Jag älskar bilden av Leia här! Fantastisk. Chewies förklädnad håller ju dock inte måttet vilket sänker helhetsintrycket tycker jag, men blundar jag med vänster-ögat är det ok ändå.

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s