Seriemagasinet Nr 10 – 1983

Stjärnornas Krig – Isvärlden

Isvärlden - En främling spanar på Lukes kraschade rymdbåt/skepp
Isvärlden - En främling spanar på Lukes kraschade rymdbåt/skepp

Seriemagasinet är precis som sin konkurrent Serie nytt en antologi-serietidning som samlar seriestrippar från dagspressen. När Serie nytt publicerat sin sista Stjärnornas Krig serie i slutet på 1982 flyttade serien över till den snarlika Seriemagasinet. Stjärnornas Krig – Isvärlden – är kort, bara tio sidor i slutet av den här samlingen.

Originaltitel: Star Wars Iceworld – Författare: Archie Goodwin – Tecknare: Al Wiliamson – Redaktör: Anders Eklund – Utgiven: maj 1983

Framsidan pryds av kulsprute-action med Marc Dacier utanför Cicilien! Inte för att det hade spelat någon roll eftersom förstasidesillustrationerna på de här antologierna allt som oftast inte har något med innehållet att göra. På baksidan hittar vi reklam för Tennis-godis! En påminnelse om att Sverige var en Tennistokig stormakt vid den här tiden.

Det är märkligt ändå att Star Wars, året då Jedins återkomst snart ska upp på svenska biografer inte är större än så här, eller hur? Hur som helst, det här är vältecknade sidor. Al Wiliamson är en mästare det måste medges. Tusenåriga falken ser ut som den ska, TIE-fighters ser ut som TIE-fighters och alla människor är oerhört vältecknade och fulla med rörelseenergi. Ingen lätt sak att få till och inte alla tecknare får fram det i rutorna. Rent visuellt har jag faktiskt bara en sak att sätta upp på knas-listan och det är rymdskeppet som vi först hittar Luke och C3P0 i. Det ser tyvärr ut som en motorbåt från 60-talet, men jag förlåter dig Al.

IMG_0003

Några andra intressanta saker vi får se här är hur Luke hittar till Hoth för första gången och så uppfinner Archie Goodwin HRD:er – Human Replica Droids, alltså droider som inte går att skilja från människor. Ett koncept som levt vidare i Star Wars Expanded Universe sedan dess. Serien publicerades först i dagstidningar i USA och Kanada i oktober till november 1982 och har tryckts om flera gånger, även i färg och online på den officiella fanklubben Hyperspace på en tidigare upplaga av StarWars.com. Jag frågar mig varför? Det är inte en särskillt minnesvärld historia.

En kommentar Lägg till

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s