Star Wars Nr 2 – 1997

Star Wars – Boba Fett Slår Till!

de20

Dark Empire II Nr 2 – Boba Fett Slår Till, en rejäl titel för ett rejält andranummer. Fördelen med den andra delen i en historia, oavsett medium är att det inte krävs så mycket upptakt. Vi känner till protagonister och antagonister och vad de är ute efter och kan kasta oss direkt in i historien, och exakt det är vad vi får här i nummer 2 1997 – storslaget berättande från första rutan!

Originaltitel: Star Wars – Dark Empire II No3: World of the Ancient Sith & No4: Battle on Byss – Författare: Tom Veitch – Tecknare: Cam Kennedy  – Tuschare: Cam Kennedy – Färgläggare: Cam Kennedy – Omslagstecknare: Dave Dorman – Redaktör: Janne Eriksson – Utgiven 1997

Det kreativa teamet Veitch och Kennedy spinner vidare på sin Star Wars saga. Vi det här laget känns tonen och stilen mycket bekant får jag säga. Omslaget avslöjar ju direkt att vi får ännu en konfrontation mellan Boba Fett och Han Solo. Det är rond två mellan en tillknycklad Slave 1 och Årtusende Falken och som ni ser är det Falken som tar en rejäl smäll här gången. Jag har sagt det förr, Cam Kenedy är en absolut mästare när det kommer till att teckna maskineri och rymdskepp och några av bildrutorna här när Solo och Fett brakar ihop i ännu en dogfight är makalöst coola! Omöjligt att inte älska.

Förutom Han Solo, Chewie och Leia så har vi ytterligare tre grupper som vi följer. Det är Solos Ex Salla Zend och hennes kompanjon Shug Ninx, det är Lando och en grupp Rebellkommandos och så den mest intressanta, Jediriddarna Luke Skywalker och Kam Solusar. Luke och Kam har tagit sig till Ossus, en planet där Jediriddarna en gång hade en egen blomstrande civilisation. Jedi-eran på Ossus fick sitt slut i och med Sithkriget för 4000 år sen. Allt det här är riktigt coolt både berättat och illustrerat tycker jag. Luke träffar på två personer ur lokalbefolkningen som i någon sorts Kraft-ritual surrats till ett träd, någon närmare förklaring ges aldrig men scenen gav i allafall upphov till Dave Dormans omslag på den amerikanska Dark Empire II nr 3.

Det är ett utstuderat Pulp-omslag. Den manliga personen som surrats vid samma träd avbildas inte alls på omslaget och kvinnan är mer hjälplös och betydligt mer lättklädd än i Cam Kennedys förlaga inne i tidningen. Vi kan nog anta att Dorman tagit sin inspiration från pulptidningar i stil med Amazing Stories och dylikt från 50 och 60 talet där kvinnor alltid porträtterades antingen som mordiska femme fatales eller som här, en damsel in distress. Det är ett otypisk omslag för en Star Wars-tidning och Redaktör Eriksson valde rätt omslag till den Svenska utgåvan vill jag påstå.

Något som däremot är typiskt för Stjärnornas Krig är att Rymdimperiet med Kejsare Palpatine i spetsen har forskat fram ett nytt supervapen! Den här gången är det en Galaxkanon! Det blir extra intressant när vi läser om hur det här vapnet ska fungera. Under Palpatines inspektion av Galaxkanonen förklaras det nya supervapnets egenskaper så här, se om ni tycker det låter bekant;

”Dess syfte är, som ni redan vet att sända iväg intelligenta projektiler in i Hyperrymden … Projektilerna kan lämna Hyperrymden vid exakta koordinater, finna sitt mål och förgöra det. Ett fullkomligt hot.”

Jag behöver kanske inte peka ut likheterna med Starkiller Base i Star Wars The Force Awakens för någon, men gör det ändå. Här presenterar altså Tom Veitch ett vapen som kan anfalla genom Hyperrymden och ett par årtionden senare plockar J.J Abrams och Lawrence Kasdan upp konceptet i Disneys nystart av Star Wars. Jag medger att Galaxkanonen har fler skillnader än likheter (och ett sämre namn än Starkiller Base), men Hyperrymdkonceptet är ju onekligen där. Jag antar att J.J Abrams upprepade Palpatines ord när han först hörde om Galaxkanonen;

”Underbart. Konstigt att vi inte tänkt på det för länge sedan …”

Det är en storslagen story med en väldigt filmisk känsla i sin presentation. På det hela taget är den här serien en fantastisk läsupplevelse, högsta betyg!

De två redaktionssidorna i början av tidningen innehåller precis som i förra numret en tävling där det går att vinna roliga priser. Den här gången Star Trek: Deep Space Nine på VHS eller fantastiskt fina rymdskeppsmodeller! Jag vet inte exakt vilka modeller det här är, gav Hasbro ut en serie med skepp i mitten på 90-talet? Vet du? Du får gärna upplysa mig.

På baksidan har vi ännu en sak jag inte har koll på. Det är en reklam för PC-PLAY. Jag gissar att det är en PC-speltidning med medföljande spel-demos på fullmatade CD-ROM skivor? Jag känner dock väl igen speltitlarna A-10 Cuba, Tomb Raider och uppföljaren till vad som måste vara den mest osannolika spelframgångens i svensk historia – Backpacker.

Jag fick helt nyligen tag på ett exemplar av den  här tidningen som hade kvar plastfickan och samlarkorten som kom med vilket ju är lite coolt. Du kan se en bild här nedanför.

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s