Stjärnornas Krig – Rymdimperiet Slår Tillbaka – Filmadaption 1980

Stjärnornas Krig – Rymdimperiet Slår Tillbaka – Filmadaption 1980

IMG_0001

Serieadaptionen av filmen Rymdimperiet Slår Tillbaka från 1980, en av de bästa filmerna som någonsin gjorts och kanske den bästa Star Warsfilmen hittils. Archie Goodwin har baserat det här på George Lucas, Lawrence Kasdans och Leigh Bracketts manus. Jag kan direkt avsöja att det här är bland det bästa Stjärnornas Krig som någonsin släppts i serieform på svenska.

Originaltitel: The Empire Strikes Back Marvel Super Special – Författare: Archie Goodwin – Tecknare: Al Williamson & Carlos GarZon – Färgläggare: Glynis Wein – Omslagstecknare: Bob Larkin – Utgiven 1980

En del av charmen med att köpa serier på antikvariat eller loppisar är att de ibland innehåller lite anteckningar i marginalen. Jag har till exempel ett album där en omtänksam mamma skrivit hälsingen – ”Robert, det finns filmöjlk och mackor i kylen” på insidan av pärmen(!) Extra trevligt eftersom jag också heter Robert. På det här exemplaret av Rymdimperiet Slår Tillbaka så har en viss Gunborg signerat framsidan ”Från Gunborg”. När vi vänder på albumet kan vi också konstatera att faster (jag antar att det är en faster) inte bara är en smula självuptagen och har bra smak när det kommer till serier, hon är dessutom ekonomisk för hon har snappat upp serien till ett vrakpris! Endast 3.75! (19.75 ordinarie pris).  Tack Gunborg, vi kommer inte att glömma din vänlighet i första taget.

Nåväl, ska vi ta en titt på själva serien kanske?  Ursprungligen är den utgiven i lösnummer i USA sommaren 1980 och samlades i ett album, eller ett Marvel Super Special som de kallades back in the day. Det albumet är vad vi har här i översatt, svensk form.

Omslaget till amerikanska Nr 39 här ovanför får vi som en miniposter i slutet av det svenska albumet också. Det är coolt men omslaget till specialen och vår svenska utgåva här är härligare tycker jag. Det är målat av Bob Larkin, något av en omslags-specialist och det här är hans enda bidrag till Stjärnornas Krig universumet så vitt jag vet. Serien är som sagt en adaption av filmmanuset och följer det troget så när som på några repliker här och där. Till exempel så är Han och Leias kärleksförklaring i fryskammaren på Bespin inte lika bra här som i filmen så klart. Rent visuellt är det lite intressantare då. Al Wiliamson är en mästare, jag älskar hans kompositioner och bilderna har en underbar energi. En del referenser har han fått från tidiga konceptbilder och inte själva filmen som det verkar. Titta på Yoda här nedanför till exempel. I första rutan ser han ut som en av Ralph McQuarries Yodakoncept. I ruta två är det ju helt klart Stewart Freeborns Yoda vi känner igen från filmen och i sista rutan är det tillbaka till tidigare koncept igen, den lille senige gnomen tre äpplen hög.

IMG_0003

En annan kul sak i den här serien är en ruta från molnstaden där George Lucas gör en cameo i förgrunden. Han glider förbi i en rejäl jacka, keps och coola goggles. Det här är en look som är direkt tagen från foton av George från 1976 under inspelningarna i Tunisien. Jag hittar inte det exakta fotografiet som använts som referens, men det finns där ute på interwebben någonstans det är jag säker på. Hojta till om ni hittar det. Jag gillar de där glasögonen!

Jag älskar det här albumet. Jag hade det som liten och läste sönder det antar jag för mitt gamla exemplar har inte överlevt. Albumet är på 100 sidor jämnt och för att fylla ut de sista sidorna så får vi två coola miniposters.

Om det är något som inte är hundra procent på de här sidorna så är det färgläggningen, den är lite väl yvig i emellanåt. Det är för övrigt inget ovanligt i serierna från den här tiden men jag gillar ändå den här versionen hundra gånger mer än ny-utgåvan som kom 1996, men det får jag ju anledning att återkomma till vid något senare tillfälle. Om du inte har den här adaptionen av Rymdimperiet Slår Tillbaka i seriehyllan redan så tycker jag du ska gå till din seriebutik och leta rätt på ett ex i backarna där, det här är en riktig guldklimp.

En kommentar Lägg till

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s