Serie-nytt Nr 7 – 1981

Stjärnornas Krig – Så Länge Vi Lever…

Serie-Nytt Nr 7 - 1981
Serie-Nytt Nr 7 – 1981

Serie-nytt nummer 7 kom ut i maj 1981. Russ Manning tecknar och författar gör Don Christensen. Historien gick ursprungligen i amerikanska tidningar ett år tidigare i april och juni 1980. Gör er redo för X-Wing action!

 Originaltitel: As Long As We Live – Författare: Don Christensen – Tecknare: Russ manning –  Redaktör: Anders Eklund – Utgiven: Maj 1981

IMG_0004

Sa jag X-Wing action? Jo det är väl sant, men först en hel del korruption, kidnappning, svek och tentakelmonster, återupprättelse och martyrskap. Det låter bra när vi kokar ner det till sina beståndsdelar, eller hur! Jag brukar ju inte redogöra för hela storys i de här krönikorna så ofta, men i det här fallet så finns det helt äligt inte så mycket annat att sätta tänderna i. Så… så här går historien ungefär.

Luke befinner sig på planeten Arda-2 i staden Tun Wala. Där konfronterar han lokala vapenleverantörer med den chockerande insikten att Rebellalliansen hittat delar i Imperiets skepp som bara kan komma från Arda-2. Vapenleveranser sker altså till båda parterna i kriget och det gör att Rebellernas X-Wingar har sikten som inte fungerar, det blir omöjligt att skjuta ned TIE-fighters. Dåligt! Lukes konfrontation leder till en hel rad aktiviteter. Mannen bakom vapenskadalen, vår huvudsakliga antagonist, den skrupelfrie Mag Doum anar oråd och ger far och son Zorad ett uppdrag. Kidnappa prinsessan Leia! Motivet till kidnappningen är lite luddig, men tydligen skulle Leias inblandning betyda slutet för den nedrige Mag Doum. Far och son Zorn och Zon Zorad som är svårt skuldsatta utnytjas av Doum och tvingas föra bort Leia.

Efter kidnappningen blir Leia och den unge Zon blir attakerade av en Kdak, ett kalamaresliknande, landlevande tentakelmonster(!) men klarar livhanken. Prövningen gör att de bondar i ett fall av vad som förefaller vara ett ovanligt fall av ömsesidigt Stockholmssyndrom. Zon gör i allafall det enda rätta och byter lojalitet.

IMG_0005

I förvecklingarna som följer erkänner Zon och Zorn allt och korthuset kring ärkeskurken Mag Doum faller ihop. Han Solo och Chewie dyker upp och hjälper till på ett hörn. Skurken Doum kontaktar  Darth Vader som skickar Imperieflottan till Arda-2. Historien når sitt klimax i rymden ovanför planeten där Zon tar upp kampen i en X-Wing och fadern Zorn smugit ombord på Mag Doums korvett. Far och son Zorad dör martyrdöden i sin kamp för sin hemplanet. Zon blir nedskjuten i sing X-Wing och Zorad övermannar Mag Doum och kör korvetten rakt in en Stjärnjagare! Höga insatser i upplösningen här verkligen! Familjen Zorad betalar det ultimata priset för ett fritt Arda-2 och Rymdimperiet får se sig slaget här.

Det här är en rätt typisk serie för sin tid och för sitt format. Dagstidningstrippar blir som de blir i samlad form. På minuskontot kommer Leias porträttering här, hon blir en hjälplös McGuffin. Han Solo skohornas in istället för att låta Leia ta plats. Trist minst sagt. På plusskontot har vi en historia som känns ganska stor faktiskt. Ett högt tempo med X-Wings, TIE-fighters, Stjärnjagare och höga insattser på slutet med far och son Zorad som på sitt yttersta väljer att slå in på den ljusa stigen, Rebellalliansen och Arda-2s sak. Och de får upprättelse till sist. Allt detta på bara 13 sidor.

I övrigt innehåller Serie-nytt den här gången ett par reklamer för två Svenska storsäljare, Åsa-Nisse och Lilla Fridolf. I juninumret ska vi tydligen till Isvärlden Ota och lite Mandalorian action tydligen! Härligt!

På baksidan fortsätter serien med mini-posters av tidernas filmhjältar. Den här gången har tydligen Frank Langella kvalat in och får den äran! Den här Drakulafilmen (1979) är nog den första filmen Langella spelade en större roll i, innan dess var det mest TV-roller. På äldre dagar har ju Langella gjort oförglömliga bad-guys och han fick en Oscarsnominering för sin roll som Richard Nixon i Frost/Nixon 2009.

Övriga serier i det här numret av Serie-nytt är Angel – Spelhålan, Ben Bolt – Utmanare Robin Hood, Jess Long – Kvinna utan ansikte, Brand Nolan – Kamp i öknen samt den folkbildande serien Lär Engelska med Dropouts.

Jag måste också nämna en underbar sida i tidningen, den kallas för Är Det Sant? Det är bara en sida, en enda bild av en våghals som springer över vingen på ett flygplan och hoppar över till vingen till ett annant flygplan i stram formationsflygning, vingspets vid vingspets. Frågan som ställs är altså är detta en sann historia? Och svaret är – Ja! En engelsk stuntman Reg ”Krasch” Kavanagh utförde detta sjukt våghalsiga nummer på 30-talet. Och en snabb Googling avslöjar att Krash Kavanaghs stuntgrupp finns att se på film via siten BrittishPathe.com. Wicked cool! Krasch är ju det ultimata Stuntmannamnet för övrigt.

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s