Månadens Äventyr Nr 3 – 1986

Månadens äventyr – Maktens Kristall

Månadens Äventyr Nr3 - 1986
Månadens Äventyr Nr3 – 1986

I Revoltens Spår & Maktens Kristall

Två nya äventyr och ett helt gäng nya kreatörer visar upp sig i den här tidningen. Tecknarna Bob McLeod och David Mazzuccelli och författaren Linda Grant. Och vad har de kokat ihop till oss? Ja det är våra favorit scoundrels som är i farten, Lando Calrissian instigerar uppror på Drogheda och Han Solo får ett något mer Indiana Jones inspirerat äventyr i Maktens Kristall.

Originaltitel: Sweetheart Contract och Seoul Searching – Författare: Linda Grant & Roy Richardsson – Tecknare: Bob McLeod, David MaZZuCChelli & Tom Palmer – Omslagstecknare: Roy Richardson & TOM PALMER – Färgläggare: Glynnis Wein – Redaktör: Cristian Hammarström – Utgiven: Mars 1986

Ok, första äventyret här – I Revoltens Spår är tecknat av Bob McLoud och är skrivet av Linda Grant. Jag förtydligar det eftersom det har blivit omkastat i själva tidningen. Det är McLeods första insats i Stjärnornas Krig-universat och Linda Grants enda publicerade Stjärnornas Krig äventyr. Hon har däremot en hel svit Indiana Jones serier att skriva de kommande åren efter det här gästspelet. Det är också första gången jag ser att det står ‘Stan Lee Presenterar’ i en Stjärnornas Krig serie.

IMG_0010

Stan Lee som var Editor in Chief på Marvel vid den här tiden först inte var intresserad av att göra någon Star Wars serie alls, men Roy Thomas som tidigare setat på chefsredaktörsstolen trodde verkligen på Star Wars och övertalade Lee. Och tur var väl det, för Marvel gick på knäna vid den här tiden. Upplagorna sjönk och det såg riktigt mörkt ut. Marvel Star Wars #1 sålde i över en miljon exemplar och succén fortsatte och det har sagts att Star Wars räddade Marvel den gången. Bedriften med en miljon sålda exemplar har inte upprepats så värst många gånger men faktum är att det hände igen våren 2015 när Star Wars kom tillbaka till Marvel igen efter drygt tjugo år hos Dark Horse. Den nylanserade tidningen sålde över en miljon exemplar och fick ett hundratal alternativa omslag.

IMG_0009

Ok, tillbaka till det här numret då, vad bjuder McLeod och Grant på? Vi förflyttas till planeten Drogheda där Lando är i skottlinjen redan från första rutan. Han hamnar mitt i en revolution och slits mellan lojaliteterna. De båda sidorna i konflikten förkroppsligas, mer eller mindre u-ringat av systrarna Sarna och Danu. Sarna är regent och prinsessan Danu har till allas förvåning gått och blivit revolutionär. Lando som är där som Drottning Sarnas gäst finner sig snart mitt i stridens hetta men är inte säker på att han är på rätt sida.

Det är en bra historia av klassiskt, nästan Shakespeare-snitt. Det förstärks också av Bob McLeods design som ger karaktärerna en lätt viktoriansk look. Sammantaget blir det dock en aning mycket Blixt Gordon för min smak, men ändå godkänt.

På C3P0´s Stjärnsidor hittar vi förutom två fina bilder ur filmerna ett par tidningklipp från november 1985. Artiklarna handlar om Ronald Reagans missilsköld – SDI (Strategic Defence Initiative). Målet var att bygga ett system som kunde både från marken och med laser-vapen i omloppsbana skjuta ned inkommande interkontinentala kärnvapenmissiler. Programmet fick kritik för att vara orealistiskt och rent av ovetenskapligt men det fick ordentligt med press och i tidningarna kallades det ”Star Wars”. George Lucas gillade inte att hans livsverk och varumärke smackades på ett vapensystem, en symbol för det kalla kriget som pågick för fullt mellan USA och Sovjetunionen. Lucasfilm försökte  i domstol hindra pressen från att använda ”Star Wars” i det här sammanhanget men som jag minns det så lyckades de inte något vidare med den saken. Däremot startade SDI en ny nivå i kärnvapen-kapprustningen. Rymd-vapenkapprustningen sägs ibland vara det som till slut knäckte Ryssarnas ekonomi och ledde till Sovjets kollaps 1991. Knappast hela sanningen, men kanske en del av historien. Vi får väl se vad mer vi lär oss om det här i kommande nummer av Månadens Äventyr. Det verkar bli en liten artikelserie.

I övrigt på C3P0´s Stjärnsidor är det som vanligt efterlysningar av missade nummer och sådant, men inte bara. Torbjörn Hagström i Södertälje undrar lite om Kejsare Palpatines bakgrund. Svaret från redaktör Hammarström är uttömmande och i princip en nedkokad version av Prequel-trilogin. Det står så här –

”Kejsaren är den onde diktatorn över Imperiet. Han började sin karriär under den gamla republiken. Kejsaren kallades då för Senator Palpatine och var medlem av Imperiets Senat. Genom ett mycket skickligt och bedrägligt beteende lyckades han bli vald till Imperiets President. Snart därefter utnämnde han sig själv till Kejsare. Ett av hans första beslut som Kejsare var att försöka utrota Jedi-riddarna. Till sin hjälp hade han en ung Jedi-lärling vid namn Anacin Skywalker, senare känd som Darth Wader (Med W!? Really Mr Hammarström!) Kejsaren var en relativt liten och fysiskt svag man , oftast klädd i en svart kappa – inte allt för olik en Jeid-riddares. Om denne onde mans öde kan du läsa i serie-albumet Jedins Återkomst eller försök se filmen med samma namn.”

Puh, mycket information där. I dessa tider av total informationsspridning är det ju lätt att få för sig att klanka ned på den något svajiga beskrivningen ovan, men det vore inte riktigt rättvist. Den här typen av uppslagsverksartiklar var inte så lätt att hitta på den här tiden så klart, långt före Wookieepedia och nätforum och hundratals faktaböcker. Och appropå det så frågar en annan insändare, Tobias Hansson i Hörby om det via Semic-förlag går att beställa boken ”A Guide to the Star Wars Universe”, det allra första försöket till övergipande Star Wars-lexikon. Det gick tyvärr inte, men redaktör Hammarström tipsar om att författaren heter Raymond L. Velasco och hänvisar till närmaste bokhandlare. Jag kan tipsa dig, Tobias att om att om du fortfarande är sugen på den där boken så kostar den bara 1 cent på amazon.co.uk nu. A steal!

Maktens Kristall följer vi Han Solo och Chewbacca på ett äventyr, en skattjakt faktiskt. Det hela har en mycket tydlig Indiana Jones känsla måste jag säga. Hoppet mellan Solo och Jones är ju aldrig särskillt långt, men ingen tvekan råder här.

Det börjar med att Indy, jag menar Han spelar av en annan äventyrare en bit kristall med kraftiga telekenetiska krafter. Dessutom får han kordinater till kristallens ursprungsplanet. Väl där går skattjakten ner i underjordiska gångar och slutar i planet-omspännande kataklysm! Våra hjältar undviker både Imperiet som aldrig är långt borta och kristallens förbannelse med en liten marginal så klart.

IMG_0005

Antagonisten i det här äventyret är en Katt-humanoid som heter Ssssk. Ssssk har telepatiska krafter. Han kan läsa tankar och åsamka smärta hos sina offer med tankekraft! Det är lite oklart om han överlever det här äventyret, men han har inte synts till i några andra Expanded Universe sammanhang hittills.

Det är två bra historier i det här numret tycker jag allt. Och de nya tecknarna Bob McLeod och särskilt David Mazzucchelli sköter sig bra tycker jag. Mazzucchelli tillför lite mer realism till bilderna vilket höjer serien ett litet snäpp.

Reklamen den här gången är för Min Häst och Årets Buster igen. På baksidan firas det att Fantomen fyller 50! Grattis Mr Walker. Du är väl snudd på 80 i skrivandes stund då. Den vandrande vålnaden, du kommer säkerligen överleva oss alla.

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s