Stjärnornas Krig – I Imperiets Klor

Stjärnornas Krig – I Imperiets Klor

Stjärnornas Krig - Album 3 - I Imperiets Klor
Stjärnornas Krig – Album 3 – I Imperiets Klor

Ok, håll i er. Här har vi ännu ett mastigt, för att inte säga svårsmält album av tidiga Marvel serier.

I korthet handlar serien om Luke, Leia, Han, Chewie och Droiderna i Tusenåriga Falken på flykt undan Imperiet, och då i synnerhet Commander Strom. Våra hjältar sökter tillflykt på rymdstationen The Wheel.  Rymdstationen har hitills varit en fristad som Imperiet lämnat i fred men nu när de välkända rebellerna Luke och Leia gömmer sig där gäller inga regler, särskillt inte några oskrivna lagar.

Originaltitel: The Empire Strikes, The Ultimate Gamble, Deathgame, Shadow of a Dark Lord, To the Last Gladiator och Flight Into Fury – Författare: Archie Goodwin – Tecknare: Carmine infantino – Omslagstecknare: SH – Utgiven 1979

Leia förhandlar med stationens befälhavare – Simon Greyshade om fri leid men Han och Chewie tvingas till dödliga gladiatorspel under tiden. Commander Strom och Vader jagar vidare men Greyshade väljer till sist att låta rebellerna komma undan och lägger krokben för Imperiet. Falken undkommer Vaders Star Destroyer med minsta möjliga marginal tack vare att Luke tillfälligt förlamar Vader genom kraften!

Det låter ju inte så tokigt i korthet, och det finns ju vissa likheter med Rymdimperiet Slår Tillbaka. Det faktumet är utan tvekan det mest intressanta med det här albumet eftersom filmen vid den här tiden bara existerade i George Lucas huvud. Men serien är trots allt mycket långt från ett tidigt film-manus och verkligen inte min kopp te.

Precis som med det förra numret – Draklorderna, så känns storyn av Archie Goodwin som ett gammalt upprapat Blixt Gordon äventyr och Carmine Infantinos bilder, ja de har något psykedeliskt, intensivt och samtidigt flytande över sig. Ingenting ser lika dant ut från panel till panel. För mig blir kombinationen som sagt svårforcerad. Men eftersom smaken är som baken (delad Red.anm) så ska jag inte gå på med motorsågen alltför hårt. Tecknaren här – Carmine Infantino ÄR en av de stora serietecknarlegenderna med en karriär som sträcker sig från 40-talet och fram igenom 80-talet. De här Star Wars historierna får räknas som en produkt i den senare delen i hans mycket långa, mångfaldigt prisbelönta karriär.

Stjärnornas Krig Album Nummer 3 publicerades 1979, samma år som de amerikanska originalen som kom ut i slutet på 78 och en bit in i 1979. Den svenska upplagan samlar sex lösnummer (18 till 23) och har 96 mustiga sidor. Ingen rolig reklam, ingen liten filmtrivia eller något här inte. Nix. Men det kanske inte är så märkligt, 1978 var mellanår och produktionen av The Empire Strikes Back var i ett mycket tidigt skede.  Troligen visste Goodwin och Infantino ingenting om planerna till Star Wars uppföljare. Desvärre verkar ju inte heller Marvel veta vad de ska göra med serien för den svajar betänkligt här och innehållet har få element och än mindre känslan från filmen från 1977.

Märkligt nog och något profetiskt så har Marvels Star Wars #18 titeln – The Empire Strikes. Och det finns några paneler med Tusenåriga Falken som jagas av Star Destroyers, inte helt olikt jakten i den ännu inte existerande filmen. Har jag fel? Hade Goodwin koll? Eller var det tvärt om så att den ihärdige serieläsaren George Lucas lät sig inspireras? Vad kom först? Har vi en klassisk Höna versus Ägg situation här?

Precis som med det förra albumet så är det sveska omslaget ganska intressant. Det är verkligen inte lika snyggt utfört som Stjernviks Draklorderna-omslag dock. Det här är målat efter Infantinos och Wiaceks förlaga, omslaget till Star Wars #18 men det har i processen tappat avsevärt i kvalitet måste jag säga. Konstnären, signaturen SH är okänd men jag ska våga mig på en gissning baserad på lite googlande och vågad slutledning.

I Imperiets Klor - Baksida
I Imperiets Klor – Baksida

Det ser ut att stå CH och inte SH om du läser på albumets framsida. En stor 3:a skymmer en del av signaturen där. På baksidan har prisinformation (16.75 kr) placerats strategiskt över det mesta av signaturen, men pusslar vi ihop fragmenten så framträder signaturen SH. Vem kan då det vara? Well Dr Watson… jag misstänker att det kan vara ”Sebastian” alias Stig Hoffström.

Varför, frågar du dig kanske (med all rätt)?

Jo, efter lite sökande så hittar jag en lövtunn koppling från S Bramsen alias Stjernvik som målade det förra Svenska Stjärnornas Krig-omslaget. Stjernvik är känd för att han tecknade Biggles-serier i slutet på 70-talet och, häng med mig nu, det gjorde vid den här tiden även en man vid namn Björn Karlström. Karlström är en legendarisk flygplansillustratör. Och om vi ska tro en artikel i Allt om Hobby så heter Björn Karlströms bästis och kollega… just det – Stig Hoffström. Ta-daaa!

”Elementary my dear Watson.”

– Shear Luck

Ett riktigt långskott, det medger jag. Men det är väl inte helt jäkla omöjligt att de här tre kände varandra och/eller fanns i Carlsen Comics rullor tack vare Bigglesserien? Nåja, det är min hypotes (vilda spekulation Red.anm). Om du kan bekräfta eller dementera så skulle jag bli glad så klart.

Nästa album i kronologin är Rymdimperiet Slår Tillbaka. Ska bli skönt med lite riktigt Stjärn Krig! Men det bir en annan gång.

En kommentar Lägg till

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s