Stjärnornas Krig Nr 3 – 1984

Stjärnornas Krig – Slaget om Molnstaden

Stjärnornas Krig Nr 3 - 1984
Stjärnornas Krig Nr 3 – 1984

Slaget om Molnstaden – Den galna Roboten och Flammor över Bespin

I Stjärnornas Krig nummer 3 1984 kommer Lando Calrissian tillbaka till Bespin och en till synes övergiven Molnstad. Men det står snart klart att han inte är helt ensam, en gammal favorit dyker upp. – Lobot!

Originaltitel: Coffin in the Clouds och Hello Bespin, Good Bye – Författare: David Michelinie, Luise Jones och Walt Simonson – Tecknare: Walt Simonson – Färgläggare: Glynnis Wein – Omslagstecknare: Walt Simonson – Redaktör: Peter Sparring och Cristian Hammarström – Utgiven: Februari 1984

Lobot har en skruv lös...
Lobot har en skruv lös…
I första delen, Den Galna Roboten får Lando dubbeltrubbel. Lobot springer omkring på molnstaden med skadad elektronik och är som Freddie Mercury skulle sagt – Slightly mad. Och som inte det vore nog landar Imperiet en styrka med Kapten Hugo Treece i spetsen. Lobot är inte bara en av mina absoluta Star Wars favoriter, han visar sig också vara helt sjukt stark! Faktum är att han i den här historien är en så farlig motståndare att Lando ser sig tvungen att göra gemensam sak med Imperiekaptenen Treece för att få Lobot under kontroll och laga hans skadade cyborg inplantat. Spännande ju! När Lando fått ordning på Lobot så ger författarna Micheline, Jones och Simonson cyborgen telepatiska krafter vilket inte riktigt är vad vi vanligen räknar till en cyborgs egenskaper.

Cyborg telekeni, en oväntad egenskap...
Cyborg-telekeni, en oväntad egenskap…
Jag kan inte komma ihåg att jag läst den här historien så noga förut, men nu kan jag glatt meddela att det här är ett riktigt bra nummer! Det är bra tempo i historien och Walt Simonsons teckningar är bra, om även något ojämna. Den svagaste länken är som precis som i de tidigare blaskorna färgläggningen. Lite halvdant tycker jag. En liten intressant trivia är att i det förra numret presenterads den här historien som Staden i skyn. Det var uppenbarligen inte en nog slagkraftig titel tydligen eftersom den byttes till Slaget om Molnstaden!

I del två, Flammor över Bespin förflyttas handlingen till Bespins yta(!?) Bespin har vi ju annars vant oss att se som en gas-jätte men här presenteras ett alternativ med träskmark och djungel och framförallt är det Ughauternas hem. Lando och Lobot fortsätter striden som startade i Molnstaden på marken. Samtidigt kliver Luke Skywalker och rebellpiloten Shira Brej in i handlingen. Shira får inte får mycket utrymme och är tyvärr tillsynes mest är här som Lukes bihang. Historien får en dramatisk upplösning där explosioner ger Bespin slagsida och staden tappar höjd. Luke räddar dock dagen, och staden till slut.

De två historierna delas som vanligt i mitten av C-3P0s Stjärnsidor. Den här gången får vi ett klurigt mattespel. Det är upfunnet av ett par Danskar (tror jag). Tore Bahnson och Jon Jörgensen heter dom och spelet kallas Rymdspelet i det finstilta. Det går ut på att med hjälp av en miniräknare och räknesätten division och subtraktion komma från 300.000 till så nära 0 som möjligt på så få omgångar som möjligt.

C-3P0's Stjärnsidor - Rymdskeppsspelet
C-3P0’s Stjärnsidor – Rymdskeppsspelet

Du får dividera eller subtrahera den återstående summan (rymdskeppets altitud) med vilken siffra du vill mellan 2 och 9. Du får ett extradrag om du använder divison och lyckas få fram en 7a bland decimalerna. Försten att landa på 0 till 0.9999999 har vunnit. Rymdigt va?

Dessutom presenteras en frågesport som tråkigt nog inte har något med Stjärnornas Krig att göra. Det här är ett litet steg bakåt. De tidigare två numren har haft skojigare Stjärnsidor måste jag säga.

På pärmens insida hittar vi reklam för två serietidningar. Längst bak för tidningen MIKA, baserad på ett TV-program om Samepojken Mika och hans ren Ossian… tydligen. Jag har helt missat det här så det kanske inte var något större mediefenomen trots allt? Den andra annonsen är för Lilla Fridolf igen. Paradoxalt nog är det inte Fridolf som är dragplåstret utan tre andra superstjärnor – Knasen, Hagbard och Katten Gustaf. Remember when Garfield ruled the world? Jag hade minst ett Gustaf mjukdjur och en mugg vill jag minnas.

På näst sista sidan har vi en förhandstitt på nästa nummer. Luke och Lando har hamnat på avvägar och är – Vilse i Rymden!

På baksidan ser vi en Indiana Jones reklam. Indy har fått en egen tidnig! Njut så länge det varar Indiana, redan om ett år får du samsas med Stjärnornas Krig i tidningen Månadens Äventyr.

Ny Tidning! Indiana Jones!
Ny Tidning! Indiana Jones!

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s