Seriemagasinet Nr 19 – 1983

Stjärnornas Krig – Skeppsbrutna

IMG_0004

I Seriemagasinet Nr 19 får vi ännu en serie av duon Goodwin/Williamson. Äventyret heter Skeppsbrutna! De här serierna faller inte alla i smaken som vi ska se lite senare, men jag måste säga att jag verkligen gillar just det här numret! Det är ett actionfyllt äventyr som avslutas på 15 sidor och det innehåller många små pärlor. Kolla till att börja med in det supersköna monstret på titelbilden här ovanför! Jag har ju en vis fäbläss för havsormar och tentakelmonster, så är det bara. Vi ska kanske inte analysera just det faktumet närmare?

Originaltitel: Star Wars Revenge of the Jedi – Författare: Archie Goodwin – Tecknare: Al Wiliamson – Redaktör: Anders Eklund – Utgiven: September 1983

I övrigt är det kul att konstatera att seriens orginaltitel är Revenge of the Jedi! Return of the Jedi hette som bekant just Revenge of the Jedi en tid under produktionen. George Lucas ville ha Return men manusförfattaren Lawrence Kasdan tyckte det var lite vekt och propsade på Revenge i stället. George lät sig övertalas till en början, men ändrade tillbaka senare men det var då så pass sent i produktionen att exempelvis Hasbro redan skeppat ut leksaker med Revenge of the Jedi på förpackningarna! Ingenting går dock till spillo i korridorerna på Lucasfilm och titeln får nytt liv i den här promotionserien för den nya filmen. Coolt!

Det finns fler riktigt roliga saker med den här serien. För det första så introduceras här Darth Vaders nya flaggskepp – Hämnaren! Va! Vänta nu! Vad rörigt det blev. The Avenger, Hämnaren är ju Star Destroyern som förföljer Tusenåriga Falken genom astroidbältet nära Hoth i Rymdimperiet Slår Tillbaka, men här i serien (som utspelar sig före Rymdimperiet Slår Tillbaka) har översättaren fått feeling och översatt The Executor till Hämnaren! Nåja kul i alla fall, och vi får ytterligare en premiär här! En viss Amiral Ackbar dyker upp här för första gången, och det här publicerades i årsskiftet 1982/83, ett knappt halvår innan filmen kom ut! Japp, ni läste rätt: Två Jedins Återkomst förhandstittar OCH Ackbar action! Väldigt coolt!

Ackbar tänker till...
Ackbar tänker till…

Al Williamsons teckningar är som vanligt fantastiska. Faktum är att serien är väldigt snygg i mina ögon, men den lider av formatet, de små sidorna och tryckt på billigt papper. Serien är producerad för amerikansk dagspress och ursprungligen publicerad i november 82 till januari 83 men den har getts ut digitalt och på Dark Horse förlag 1993 på lite bättre papper och färgtryck. Den tidningen heter Classic Star Wars Nr 13. Jag tror jag måste leta reda på ett ex.

Classic Star Wars 13 från Dark Horse 1993
Classic Star Wars 13 från Dark Horse 1993

Seriemagasinet 19 samlar förutom Stjärnornas Krig historier med Kerry Drake, Buzz Cooper och en kort illustrerad biografi över Micheline ”Kattan” Carré – Dubbelspionen. Wikipedia berättar om en Mathilde ”La Chatte” Carré (1908 – 1970), sjuksköterska, Fransk motståndskämpe men slutligen dubbelagent för Nazisterna. Varför författaren i Seriemagasinet – Carl V. Ekman (vem är du Carl?) ändrat namnet på Carré från Mathilde till Micheline får vi kanske aldrig veta, bara att den här historieförfalskningen i värsta fall skulle kunna leda till en förlorad match i Vem Vet Mest. Omslaget till nr 19 är som vanligt en noir-inspirerad målning, som vanligt ingen uppenbar koppling till innehållet. Uppsynen på de här två personerna får mig dock att fnissa lite. Hon ser onekligen överraskad och lite förskrämd ut, men han… han har migrän tror jag.

 

Seriemagasinet Nr 19 - 1983
Seriemagasinet Nr 19 – 1983

Brevsidorna brukar vara intressant och rolig läsning. I Seriemagasinet heter sidorna Klotterplanket – Fritt Forum För Fräscha Fartiga, Fräna Funderingar. Här kan vi läsa om en deltävling i Skratt-SM, en tävling i konsten att dra roliga historier där högsta pris är hela 500 kr! Historierna känns mestadels långt från Fräscha och Fräna, men kan kanske klassas som Fartiga och åtminstånde i ett fall ordentligt rasistisk.

Sen är det som vanligt förfrågningar från tonåringar som söker brevkompisar. Det är uteslutande tjejer som fått sina brev publicerade och det hela känns mer som kontaktanonser i kvällspressen. En något desperat ungdomsgårdskänsla vilar över kolumnerna. I en annons skickar Marie Andersson från Kristinehamn ut följande efterlysning:

”Du hade svart skinnjacka och blont hår. Jag träffade dig och dina klasskompisar (en 9:a) i spelhallen vid Cinema 180 på Liseberg den 11 maj. Jag är blond och hade vit jacka.”

Hur gick det sen? Har Marie funnit sin snubbe? Ovissheten tar kål på oss här!

Efter det dramat följer två långa insändare. Den första har rubriken Måste man ligga för att det ska gå? Det är en hel kolumn av en tjej som fått nog av killar som försöker tvinga till sig samlag på första träffen. Jag misstänker starkt att rubriken är satt av redaktören och inte brevskrivaren. Risigt, och synd på de viktigaste orden i den här blaskan. I’m looking at you Redaktör Anders Eklund.

Den andra lite längre insändaren är ett brandtal för Anarkism!

”Stoppa hjärntvätten i skolorna”

Signerat – There’s no government like no government

Och det slutar verkligen inte med det! (Det är ju det jag säger, de här sidorna är det bästa av allt i de här tidningarna.) Som en ett eko från 1983 och sorgligt nog helt aktuellt så finns här en U-Båt Asruta där läsare kan skriva av sig sina frustrationer om U-båts-aset som marinen jagat upp och ned längs kusten från  Luleå till Karlskrona under större delen av sommaren.

Till sist delas det ut några rejäla smockor mot Punkare, Skinns och Star Wars! Toleransnivån når ett lågvattenmärke när det konstateras att båda ”arterna” (Punkare och Skinns) är ”utrotningshotade men inte fridlysta”. Wow… really? En insändare vill ha mer Klotterplank och mer Star Wars men nästa brevskrivare konstaterar  både ”chockad och nästan gråtfärdig” att:

”Kommer det en sådan spyfärdig serie som Stjärnornas Krig fler gånger i tidningen, så kan man fundera på om man skall köpa tidningen varannan vecka eller inte!”

Signerat – Stjärnornas Krig-hatare

Redaktören skriver något uppgiviet: ”Vad gör man?”

Vågskålen verkar ju trotts allt ha tippat över till Stjärnornas Krigs fördel eftersom utgivningen pågick i ett drygt år till i allafall.

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s