Månadens Äventyr Nr 11 – 1986

Månadens äventyr – Wookiernas Värld

Wookiernas värld & Arga katter får rivet skinn

Vi åker till Wookiernas värld, Kashyyk! (Eller Kazhyyk som det stavas här.) Rymdimperiet är ett minne blott och Kazhyyk borde vara en plats där sammhället var i full fart att återbyggas och blomstra, men riktigt så har det inte blivit. I vägen för friheten står en grym slavhandlare med det illavarslande namnet Kniv! Intet ont anande landar Lando, Han och Chewbacca i vår älskade Wookies hembygd men Kniv och hans hejdukar skapar snabbt riktigt  dålig stäming, och  värre blir det!

Originaltitel: WOOKIE WORLD och CATS PAW – Författare: Mary Jo Duffy – Tecknare: TONY SALMONS, Tom Palmer OCH SAL BUSCEMA – Omslagstecknare: TONY SALMONS & TOM PALMER  – Färgläggare: Glynnis Wein & PETRA SCOTESE – Redaktör: Bertil Lindström – Utgiven: OKTOBER 1986

Det här med det förslavade Kashyyk och Wookierna är något som vi läst och sett många varianter på under åren. Jag vet att det är något George Lucas pratat om tidigt men exakt när vi fick de första historierna vet jag inte, och eftersom Wookies och Chewie förekommer i så vansinnigt mycket Expanded Universe material så är det lite väl snårigt att reda ut, men om jag ska våga mig på en gissning så tillhör slavhandel på Kashyyk något av det allra äldsta i det etablerade Expanded Universe.

Den lömske Kniv, utsökt avväpnad av Lando.

Slavhandlaren Knife, eller Kniv är en ny, otrevlig och knivkastande bekantskap dock. Han är en  kylig, hemsk typ som inte drar sig för att ta Chewies fru och barn, Mala och Lumpy som gisslan för att tvinga in Chewbacca i slavbojorna igen.

Historien är okomplicerad och inte så värst spännande men innehåller ett par häftiga serierutor med Wookieslagsmål. Han Solo hamnar till exempel i kamp på liv och död med Chewies korrupte svåger! Han och Lando lyckas till sist frita Chewie och köra bort Kniv och hans hantlangare, men den hale Kniv själv slinker undan. Han Solo svär att han ska finna Kniv och ”Ordna en uppgörelse – snarast!” Trogna läsare skulle få återse Kniv, men det dröjde ett halvår eller så eftersom den svenska utgivningen gjorde ett hopp i kronologin igen. Historierna i den här tidningen är plockade ur de amerikanska numren 91 & 93. Under första halvan av 1987 kommer vi att utforska nummer mellan 45 och 67 för att sen så sakta komma tillbaka till historier valda ur nummer från 96 och fram till det allra sista marvelnumret, 107. Det beror möjligen på att det ungefär vid den här tiden stod klart att serien skulle komma att läggas ned i USA och jag gissar att för att få ut en en hel svensk årgång 1987 så plockades lite tidigare, delvis outgivet material in för att dryga ut, men vem vet.

 

 

På C3P0´s Stjärnsidor kan vi läsa historien om David Lynch filmepos Dune från 1985, mycket trevligt. Bland läsarbreven är det många frågor om hur en får tag på mer Star Wars serier och böcker, och så triviafrågor så klart. I dessa tider när allt är tillgängligt, beställt och hemskickat med bara några knapptryckningar så är det intressant att tänka tillbaka på en tid där saker faktiskt hade en begränsad upplaga och hur oerhört besvärligt det var att försöka få tag på exempelvis ett missat seriealbum, eller ännu värre en Star Wars roman! Star Wars böcker fanns inte på svenska över huvud taget på 80-talet. En radannons i Månadens Äventryr var antagligen din bästa chans att komplettera seriesamlingen, hitta en bok på engelska eller kanske köpa en saknad actionfigur.

 

Nästa historia, Arga katter får rivet skinn tar oss till Cantrossystemet som befolkas av ett katt-folk som till synes gillar tupéer(?!) eller kan det vara naturligt långt hår på huvet? Omöjligt att säga. Hur som helst hamnar Luke, Leia, Han och de andra mitt i en konflikt som inte riktigt är vad den först ter sig ut att vara.

Förvirring i kattlägret när dubbelspionen Durne talar med kluven tunga.

Det visar sig att en dubbelspion hetsar två läger mot varandra, båda sidor ser sig som rebeller och tror att de slåss mot Imperiet! Isolerade på sin lilla planet, missledda av dubbelagenten fortsätter det cyniska inbördeskriget utan hopp om slut. Utan hopp tills våra hjältar dyker upp det vill säga! Det här är faktiskt inte en helt oäven historia, om det inte vore för kattmänniskorna! Jag klarar inte av kattmänniskor. Med eller utan tupé, det spelar ingen roll. Politiskt inkorrekt, jag vet.

 

Insidan av pärmen har två roliga reklamer. Den första är för Scalextric bilbanor, väldigt coolt! Och på baksidans insida kan du beställa T-shirts och Collegetröjor med tryck. Superman-tryck märkligt nog, det hade ju varit mer målgruppsfokus med ett Stjärnornas Krig tryck. Men Stålis är cool med. På baksidan hittar vi en jäkligt poppig reklambild för Dajm – Gott så det hörs över hela världen.

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s