Star Wars – Clone Wars Äventyr – Volym 1

Star Wars – Clone Wars Äventyr – Volym 1

Clone Wars Äventyr - Volym 1
Clone Wars Äventyr – Volym 1
Blind Kraft – Heavy metal Jedi – Vilda Strömmar

Här kommer en lite udda fågel i den svenska utgivningen, Clone Wars Äventyr från 2010. Den här serien är annorlunda både till stil och format, en seriesamling med klara linjer i Tartakovskystil i pocketbokformat. Du frågar dig kanske, kan det här verkligen vara något för mig? Svaret är – johodå (om du gillade TV-serien, garanterat!)

Originaltitel: Star Wars: Clone Wars Adventures Volume 1 – Författare: Haden Blackman – Tecknare: Ben Caldwell, Matthew Fillbach & Shawn Fillbach  – Färgläggare: Ben Caldwell & Sno Cone studios Ltd –  Omslagstecknare: Ben Caldwell – Redaktör: Johan Kimrin – Utgiven 2010

Vi tar det från början. 2003 kom en TV-serie från Lucasfilm och Cartoon Network som hette Star Wars: Clone Wars, ej att förväxlas med Star Wars The Clone Wars (2008). Serien är skapad av en viss Genndy Tartakovsky och har en mycket distinkt stil. Innan Tartakovsky gjorde Clone Wars för Lucasfilm skapade han klassiker som Dexters Labratorium, Samurai Jack och fantastiska Powerpuffpinglorna för Cartoon Network. På senare tid har han flyttat till Sony Animation och stod senast för regin av Hotel Transylvania filmerna.

Men den här pocketboken då, hur är det med den? Jo den består av serier som kom ut ungefär samtidig som säsong två av TV-serien. Den är inte tecknad av Tartakovsky själv, men som du ser så gör Caldwell och bröderna Fillbach sitt bästa för att det ska se ut som om så var fallet. Serien är precis som sin TV förlaga extremt snabbt berättad. Den innehåller några bubblor kort, kärnfull dialog och sen är det mest ljussablar och blasters för hela slanten. Det är ungefär 100 sidor oerhört snabbläst, fartfylld Star Wars action vi får här. Jag tror att om du ska ha någon större behållning av den här pocketboken ska du nog vara ett fan av den grafiska stilen, Tartakovskys design.

cwv1 2
Obi-Wan levererar välkänd Star Wars-dialog i ny grafisk form.

Jag älskar Tartakovskys Klonkrig så det är kul att kunna presentera den här lilla pocketbokserien här på bloggen också. Jag hade helt missat att de här böckerna fanns och upptäckte dem för bara något år sen och var lite kluriga att hitta begagnat, särskilt då den här första volymen.

Det blev bara tre volymer Clone Wars Äventyr i sverige, vill du ha mer så finns det hela tio stycken amerikanska pocketböcker. Det är lite synd att det här formatet inte blev mer framgångsrikt i Sverige tycker jag. Mer framgångsrik blev då istället månadstidskriften Star Wars The Clonewars som började ges ut 2009, det är några reklamsidor för den längst bak i den här pocketboken.

Vill du veta mer om Star Wars Klonkrigen som TV-serien heter på svenska så rekommenderar jag ett besök på StarWars.se som har en mycket bra sammanställning, och jag tror mycket av TV-serien finns att se på YouTube. Den är relativt svår att hitta på DVD.

 

 

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s