Serie-nytt Nr 9 – 1981

Stjärnornas Krig – Drama På Planeten Kadril

Serie-Nytt Nr 9 - 1981
Serie-Nytt Nr 9 – 1981

Drama på planeten Kadril innehåller en del kul att titta på… och det är inte själva serien jag menar. Men för att inte börja på helt fel fot så tycker jag vi ska börja med att göra en high five för det fina omslaget som ju  faktiskt har ett rymdmotiv!

 Originaltitel: Planet Of Kadril – Författare: Russ Helm – Tecknare: Alfredo Alcala –  Redaktör: Anders Eklund – Utgiven: Augusti 1981

IMG_0003

Målningen på omslaget av Serie-Nytt Nr 9 föreställer ju inte någon känd Stjärnornas Krig-design, och ingen blir ju förvånad över att rymdskeppet inte kommer från serien i tidningen. Bilden påminner mig om tidiga koncept för NASAs rymdfärja och de där X-planen där själva flygplanskroppen genererade lyftkraften istället för vingar, Lifting Body design. Jag älskar de här gamla spacerace koncepten! Allt det här var ju superhett i början av 80-talet och jag har nog inte gått vidare än (och kan inte låta bli att visa er lite snajdiga bilder).

Hur som helst är det ett coolt omslag. Jag undrar om någon på Egmont sitter på ett helt förråd av de här gamla omslagsoriginalen? Det vore något att botanisera i!

Själva serien är verkligen ingen höjdare. Faktum är att den är nästan obegriplig. Jag tycker ju ofta att de här samlade dagstidningsstripparna haltar, men här misstänker jag dessutom att en redan ganska vek story gjorts nästan oläsbar av dålig översättning. Det går i allafall ut på, tror jag, att Darth Vader vill komma åt naturresurser på Kadril och lika så Rebellerna. Rebellerna kör med diplomati medan Vader kör en mer handfast approach, övervåld och stridsgas. Storyn har två McGuffins, Kunda-stenar och Vibro-kristaller. Kristallerna kan odlas ur stenarna som finns överallt på Kadril. Vader anfaller och beordrar att ALLA Kunda-stenar ska samlas in och skeppas vidare på sedvanligt kolonialmanér. Stenarna kan på något sätt fungera som gas-filter och Vader vill utrusta alla Stormtroopers med dessa. Men rebellerna kan förstöra stenarna och därmed filtren med sina Vibro-kristaller. Vader går på en krypto-nit! Typ.

Som ni kanske minns så fick Russ Manning sluta teckna Stjärnornas Krig serier när han blev för sjuk. Hans assistent Alfredo Alcala tog över och det här är det första hela numret som han gör. Stilen är så klart åt Manning-hållet men linjerna är långt från så rena som vid Mannings hand och det innehåller ganska mycket av sånt som jag brukar sätta upp på knaskontot. Alcala verkar till exempel ha haft lite svårt att komma på nya rymdskeppsdesigner, det mesta är flygande tefat inspirerat. Men det som sticker ut mest på de här rutorna är de här riddjuren som Kadrilerna har. De får inget namn i serien, men vi kan väl kalla dem Hippo-taun-tauns kanske?

Alcalas rymdhästar
Äh, jag ritar hästar. Rymdhästar!

Det smaskigaste med det här numret är inte, som ni kanske tror Sam J.Jones bilden på baksidan utan istället är det mitt i tidningen den riktiga guldklimpen gömmer sig. En Mini-poster på Max von Sydow som Emperor Ming från samma film – Blixt Gordon. Härligt!

MingPoster

Som i förra nummret av Serie-nytt är reklamen mest för andra serier. Lilla Fridolf som gubbsjukar över LOLLY, en ny serie i Fridolf. Buster – De unga sportfantasternas tidning. Lassie – Den kanske klokaste hund som funnits och Seriemagasinet med Kerry Drake. Dessutom är det en reklam för Semics Albumklubb. Om du var med så fick du ett album hem i brevlådan varje månad! Jag var inte en av de lyckliga prenummeranterna tyvärr.

Serierna i det här nummret förutom Stjärnornas Krig är Jesse Long – Den Långa Flykten Del 2, Angel, Ben Bolt – Ockupanterna, Tom Trick – Fånge I Tiden och sist som vanligt Lär engelska med Dropouts.

I nästa nummer, som kommer den 6 augusti blir det action med Falken! Det ser ju lovande ut, eller hur?

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s