Seriemagasinet Nr 21 – 1983

Stjärnornas Krig – Förrädaren

Stjärnornas Krig - Förrädaren
Stjärnornas Krig – Förrädaren

Archie Goodwin och min favorit Al Williamson Fortsätter att leverera Stjärnornas Krig i Blixt Gordon förpackning. Men den här historien, Förrädaren är så fullproppad med Rymdimperiet Slår Tillbaka referenser att det faktiskt både luktar och smakar Stjärnornas Krig på riktigt!

Originaltitel: Doom Mission – Författare: Archie Goodwin – Tecknare: Al Wiliamson – Redaktör: Anders Eklund – Utgiven: Oktober 1983

Historien involverar tre riktiga Rebellhöjdare. Först har vi Princessan Leia så klart. Sen har vi Amiral Ackbar och sist men inte minst General Dodonna! Dodonna har en son med här också, Vrad. Ni får själva lista ut vem som är förrädaren av de fyra, jag spoilar inget! Historien skulle kunna varit riktigt bra men den bygger hela grunden på ett riktigt skakigt fundament, och det är en riktigt käpphäst jag har – skepp som av ren slump möts i rymden, ungefär som om de körde förbi varandra på en bygata i Hälsingland. I Star Wars Expanded Universe händer det här hela tiden och det är typ det värsta jag vet – rymden är stor, vi råkar inte stöta på varandra i rymden, OK! Nå, förutom den här lilla tråkigheten så är det ett trevligt äventyr och som jag sa så är det smälltjockt med film-referenser! Rebellerna håller fortfarande till på basen på Yavin till exempel och så är det någon sorts rekord i hur många GR75-transportskepp som avbildas på de här få rutorna. Jag räknar till hela nio stycken! Härligt med lite kärlek för den goa skalbaggeliknande Rebelltransporten, eller hur?

General Dodonna domderar...
General Dodonna domderar, men har han alla fakta?

Omslaget bjuder som vanligt på en Noir inspirerad målning med en handlingskraftig karl och en donna. Snubben är något på spåren, fokuserad. Kanske har han fått syn på en ny ledtråd!? Hon verkar något mer resignerad… nästan som om hon ledsnat lite på karln. Jag tror hon tänker – 13 timmar detektiv-lajv i sträck! Jag orkar inte mer. 

Seriemagasinet Nr 21 - 1983
Seriemagasinet Nr 21 – 1983

Förutom Stjärnornas Krig innehåller Seriemagasinet 21 serierna: Vem var tjuven? med Kerry Drake, Trubbel i Florida med Buzz Cooper och Uppdrag i Anderna – del 2 med Marc Dacier. Dessutom kan vi läsa ett nytt reportage i serien Beryktade Spioner, den här gången om Överste-löjtnant Yeo-Thomas alias Den lilla Vita Kaninen, en Brittisk agent som lär ha inspirerat Ian Flemming när han författade James Bond böckerna.

Star Wars serien publicerades ursprungligen i amerikanska dagstidningar mellan januari och april 1983. De färglades och samlades tio år senare i Star Wars Classics 14 och 15.

Nu när vi ögnat igenom hela tidningen så kan vi konstatera att det är vare sig omslaget, serieäventyren eller Al Williamsons fantastiska konst det som stjäl showen. Överraskningen kommer istället inte helt oväntat på brevsidan – Klotterplanket. Där kan vi mycket överraskande, insprängt ibland musik-topplistor, roliga historier och insändare om Mats Wilander läsa en helsida från NRP – Nordiska Rikspartiet. NRP var inga duvungar precis utan ett nordiskt Nazistparti ledda av en viss Göran Oredsson och hans fru Vera. Anledningen till den här helsidan blir lite oklar för den är ett svar på någon insändare ur ett tidigare nummer (som jag inte har). När jag läser den här knackigt författade smörjan så höjs ändå ögonbrynet när jag läser att NRP här tar avstånd från BSS! Bevara Sverige Svenskt var inte ett politiskt parti utan mer en lobbyorganisation långt ut på den extrema högerkanten. NRP skriver här i sin insädare att BSS är för extema i sin rasistiska polemik. Det kan ju verkligen vara värt att reflektera över att Oredsson, en uttalad Nazist som här ses med Hakkors och ett porträtt av Hitler(!) på skrivbordet tar avstånd från BSS, den organisation som Sverigedemokraterna sprang ur 1988. För extrema för Oredssons Nazister men trettio år senare i Sveriges riksdag.

"Nazis - I hate those guys"  - Indiana Jones
”Nazis – I hate those guys” – Indiana Jones

Det känns minst sagt märkligt att redaktören väljer att publicera en så pass lång utläggning av ett Nazistparti i Seriemagasinet, en tidning för barn. Tanken var så klar att få igång diskussionen ordentligt på Klotterplanket men ändå en aning magstarkt.

På förstasidans insida hittar vi betydligt beskedligare saker, postens brevvänsmärken. Det verkar inte vara porto utan bara roliga klistermärken för alla er som vill pimpa till era brevväns-brev lite extra. Mitt i tidningen drar också en tävling igång – Skattjakten! Vi måste tydligen lista ut i vilken stad Poseidon står staty och som också har ett nöjesfält och en staty av en änka på en hög kolonn… hmm, tål att tänka på. På baksidans insida är en reklam för Busterklubben och på baksidan en för Svenska Skivklubben, Vinylskivor direkt hem i brevlådan! Fantastiskt smidigt. Jag ser att det går att köpa Bildskivor… jag har ett par Star Wars-bildskivor i hyllan men ingen skivspelare. Går det att spela bildskivor? Eller är de bara prydnad?

En kommentar Lägg till

  1. Intressant, det numret av seriemagasinet saknar jag.
    För övrigt är bildskivor, så vitt jag vet, fullt fungerande vinylskivor.

    Gillad av 1 person

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s