Stjärnornas Krig Nr 5 – 1984

Stjärnornas Krig – Barbarerna Anfaller IMG_0001

Barbarerna Anfaller

Barbarerna Anfaller – Ett Skrik I Rymden

I Stjärnornas Krig nummer fem 1984 får vi höra lite om X-Wing piloten Shira Bries historia och efter en stort rymdslag slutar det hela med en grym cliffhanger!

Originaltitel: Shira’s Story och Screams In The Void – Författare: David Michelinie och Walt Simonson – Tecknare: Walt Simonson – Färgläggare: Glynis Wein – Omslagstecknare: Walt Simonson – Redaktör: Peter Sparring och Cristian Hammarström – Utgiven: Juli 1984

Rebellerna har lite medvind nu när vi träffar dem i Barbarerna Anfaller. Alliansen har utrustat sig med stulna TIE-fighters och slår till mot en Imperie-utpost redan på första rutan. Det är Luke Skywalker som leder gruppen och med sig har han bland annat Shira Brie. Hon har figurerat i några nummer tidigare och det har flirtats ganska flitigt mellan Luke och Shira.

IMG_0005
Shira räddar Luke ur knipan

I antagoniststolen hittar vi barbarerna som gett historien sin titel. Det är ur-invånare, ett nomadfolk på Shiras hemplanet Shalyvane. (Rasen heter Em’liy, men det får vi inte lära oss i just det här äventyret.)  Shira återvänder till sin krigshärjade hemplanet tillsammans med Luke och några piloter till och de hamnar så klart i trubbel. Ett gäng barbarer överraskar Shiras sällskap och det ser riktigt mörkt ut ett tag men Shira räddar dagen till slut! Historen ger oss Shiras historik också. Hon flydde Shalyvane som barn mitt under brinnande krig och efter att långt senare ha fått reda på att Imperiet utplånat hela hennes familj tog hon upp vapen och anslöt till Rebellerna. Och nu är hon alltså hjälte, slipad X-Wing pilot och har ett gott öga till Luke Skywalker. Allting är frid och fröjd när det här kapitlet avslutas, men vänta bara. Jag ser mörka moln på himlen där borta, eller är det en Stjärnjagare?

På C3P0’s Stjärnsidor får vi äntligen en Star Wars frågesport! Det utlovas ju en ”Stor Star Wars Frågesport” på framsidan. Levererar C3P0 då? Ja om gränsen för en Stor frågesport går vid 6 st frågor så ja, då är det verkligen en Stor frågesport. Om gränsen går vid 7 eller fler, nja då är det inte en stor utan kanske mer en mediumstor frågesport. Svårighetsgraden då? Jag sticker ut hakan här och säger – Lätt.

De här svenska tidningarna består ju som vanligt av två amerikanska lösnummer, Nr 60 och 61. Omslagen ser du här nedanför. Den svenska utgåvan har som ni ser en variant av Walt Simonsons omslag till nummer 61 på förstasidan. Ett jäkligt coolt omslag! Ett av de allra bästa i hela den svenska utgivningen om ni frågar mig.

Efter C3P0’s Stjärnsidor kommer nu nästa äventyr – Ett Skrik I Rymden. Det är en direkt fortsättning av Shiras historia med Luke och de andra rebellpiloterna. Rebellerna planerar nu att slå till mot en enorm Imperieflotta med hjälp av de stulna och nu modifierade TIE-fighters de nu besitter. Det hela byggs upp under ett tiotoal sidor, Shira och Luke tillåter sig att bli kära i varandra och äventyret kulminerar i det stora rymdslaget!

Överraskningsattack!
Överraskningsattack!

Det är storslaget med flera coola paneler av TIE-fighter och Stjärnjagare-action. Luke spränger så klart Imperiets flaggskepp och slutför uppdraget i stor stil, men i den intensiva och förvirrade striden där TIE-skepp används på båda sidor så faller Shira offer för egen eld! Och det är Luke som skjuter ned henne! I sista rutan konfronteras Luke med den hemska insikten och vi lämnas hängande, är Shira verkligen död?!

”Exiting? Hardly the word i would choose.”

– C-3P0

Reklamen den här gången är för serierna Blondie, Tomahawk, Svenska MAD, Knasen och sist (och kanske minst – Red.anm) Indiana Jones. På sista sidan får vi en förhandstitt på nästa nummer. Luke Skywalker utstött! Och den här soppan med Shira, hur fasen ska det gå?!

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s