Stjärnornas Krig Nr 4 – 1984

Stjärnornas Krig – Mot Solens Inre

Stjärnornas Krig Nr4 - 1984
Stjärnornas Krig Nr4 – 1984

Vilse i Rymden

Mot Solens Inre – Bazarre

Stjärnornas Krig nummer fyra 1984 får vi förutom två ganska bra äventyr också en popkultur-referens av det mer otippade slaget.

Originaltitel: Sundown och Bazarro – Författare: David Michelinie och Walt Simonson – Tecknare: Walt Simonson och Tom Palmer – Färgläggare: Don Warfield – Omslagstecknare: Walt Simonson – Redaktör: Peter Sparring och Cristian Hammarström – Utgiven: Maj 1984

Rebellaliansen stretar vidare. Att ständigt vara på flykt undan Rymdimperiets mäktiga flotta tvingar Prinsessan Leia och de andra Rebelledarna till ständigt nya fiffiga lösningar på hur de ska hålla rebellflottan gömd. Den senaste idén är att gömma hela flottan bakom en värmesköld… inne i en Sol. Vad skulle kunna gå fel med en sån plan? En hel del visar det sig.

När vi kommer in i historien är planerna på den nya värmeskölden i full sving och ett fullskaletest ska precis till att starta. Eller vänta… är det ett test om hela rebellflottan skickas in en sol? När värmeskölden hotar att fallera och hela rebellflottan står inför total utplåning är Leia inte längre på plats, men R2-D2 och C-3P0 är där och räddar dagen. I den rafflande upplösningen i ett race mot domedagsklockan så gör de båda trotjänarna en rymdpromenad och använder samma knep som Sandra Bullock i Alfonso Cuaróns rymd-thriller Gravity. De använder en brandsläckare som raketmotor! Det skulle verkligen inte förvåna mig om Cuarón är ett gammalt Marvel Star Wars fan.

På C3P0’s Stjärnsidor får vi en ordentlig fysiklektion om hur raketer funkar! Mycket bra och intressant! det börjar med Newtons tredje lag, lagen om verkan och återverkan –

”Mot varje kraft svarar en lika stor och riktad motkraft, så att de ömsesidigt mellan två kropparna verkande krafterna alltid är lika stora och motsatt riktade.”

Och sedan följer en fin förklaring av Newtons tredje lag och olika typer av raketbränsle. Och till sist ett roligt experiment att prova hemma! Det här är skolboksmaterial och troligen bland det matnyttigaste som tryckts i en Stjärnornas krig serietidning genom alla tider. Extra snyggt att lägga den här lektionen i just det här numret när Doiderna just improviserat, på McGyver manér använt en brandsläckare som raketmotor i äventyret vi just läst. Tack till C-3P0 och en stjärna i kanten till redaktörerna Sparring & Hammarström.

Vidare till nästa äventyr! Bazarre! När Leia och Droiderna har fullt upp med att försöka gömma rebellflottan inne i en sol så åker Luke och Lando till en stor handelsstation, Bazarre för att försöka köpa loss några TIE-Fighters på svarta marknaden. Skumma affärer är ju Landos gebit som bekant. Det går vägen, men inte utan komplikationer så klart. Liraren som sitter på de här TIE-skeppen heter Orion Ferret. Ferret har för avsikt att både ha och äta kakan och lurar in Luke och Lando i en dödlig fälla där en enorm tusenfoting så när gör slut på dem! Läbbigt! Våra hjältar klarar sig med en hårsmån (som vanligt) och ger sig efter Ferret. Och det är nu den här högst oväntade popkultur referensen jag nämnde tidigar dyker upp – Ferrets flyktfarkost är ett gult litet rymdskepp och den är inte så lite lik den klassiska gula u-båten från Beatles film och sång Yellow Submarine! (1966). Jag älskar också texten i bubblan här nedanför. Ferret är även i ett pressat läge som det här så härligt, för att inte säga underbart övermodig –

”Underbart förutseende av mig att alltid ha räddningskapseln fulltankad i min privata hangar!”

Chewbacca sätter stopp för Ferret och hans Yellow Submarine dock, och Lando och Luke kan lägga vantarna på fyra fina TIE-fighters. Vad ska de användas till? Hmm, ja förhantstitten på nästa nummer här nedanför kanske ger en ledtråd?

I reklamen kan vi se ett upprop till Stålmannen Fanclub. Det utlovas en massa goodies där och det kostar bara 15:- i frimärken. Varför valde förlagen det betalningsmedlet? Någon som vet? Kanske för att slippa hantera små mynt i kuvert? På insidan av pärmen längst bak så gör President Ronald Reagan reklam för Seriemagasinet och då särskillt brevsidorna Klotterplanket. Om du läst någon av mina krönikor om Stjärnornas Krig i Seriemagasinet så vet du vilken guldgruva Klotterplanket är. Det är också intressant att notera att Seriemagasinet under 1984 fortfarande publicerade Stjärnornas Krig serier ibland. Stjärnornas Krig i två parallellt utgivna tidningar alltså. Det skulle inte hända igen förrän 2012 tror jag.

Till sist, på baksidan en reklam för Svenska MAD. En fantastisk tidning som ju har rostat Star Wars många gånger under åren. Jag borde kanske samla på mig de numren inser jag nu när jag tänker på det. Se, reklam funkar.

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s