Serie-nytt Nr 6 – 1981

Stjärnornas Krig – Barnarov

Förstasida
Serie-Nytt Nr 6 – 1981

Serie-nytt nummer 6 kom ut i april 1981. Russ Manning både tecknar och skriver. Författar gör han tillsammans med Don Christensen den här gången. Historien gick ursprungligen i amerikanska tidningar ett år tidigare i maj och april 1980. Är det inte James Dean på omslaget?

 Originaltitel: Bring Me The Children – Författare: Russ Manning & Don Christensen – Tecknare: Russ manning –  Redaktör: Anders Eklund – Utgiven: April 1981

Vi kastas in i handligen direkt i den här gamla dagstidningsstripen. Luke är ute på uppdrag för att leverera böcker från tiden före imperiet till skolan på planeten Harix. Det låter sannerligen inte så spännande, men när rebellerna landar så är det tummult. En imperiestyrka ledd av ödle-mannen Major Rahz är i full färd med att kidnappa alla på skolan! Och vore det inte för den rådiga skolfröken Myoris så skulle Imperiet fångat in dem alla, men nu smiter några av barnen undan. Bland dem som kommer undan är Myoris egen son Berd. Berd hittar Luke och tillsammans med Han Solo och hans smugglare lyckas de tillslut frita alla barnen och skolfröken Myoris.

Historien visar på Imperiets allra smutsigaste sida och Major Rhetz är verkligen en otrevlig typ. Han är verkligen hänsynslös och hemsk på alla sätt och vis, men jag kan inte hjälpa att tänka att –

Det spelar ingen roll vem du är, det är svårt att utstråla auktoritet i bara kalsongerna.

Jag kan också tänka mig att den här typen av stigmatisering av ödlor inte faller i god jord hos landets alla Herpatologiska föreningar. Vi vet bättre nuförtiden, ödlor och ormar är inte ondskefulla varelser… De bara ser lite läskiga, slemmiga och opålitliga ut. Å andra sidan vem kan igentligen lita på en som tappar svansen och ömsar skinn när det börjar hetta till om öronen! Just ja, ödlor har ju inte öron heller.

IMG

Trots tunga ämnen som slavhandel, historieförfalskning och hot om massmord på oskyldiga barn så är väl det här inte nummer som jag sorterar under Utmärkta Star Wars-serier. Det är som vanligt Blixt gordon estetiken som jag har lite problem med, och det gäller nog alla Russ Mannings Stjärnornas Krig-serier. Dialogen här hjälper inte till heller och där får ju Christensen ta en del av ansvaret också så klart. Men som ändå ett litet plus för att Imperiet framställs som den fruktansvärda, hemska regim den faktiskt är och plus också för hyggligt med action på många av de 15 sidorna.

På förstasidans insida hittar vi ett par annonser. Först en märklig en för Serietidningen Helgonet. Det verkar som om Helgonet skjuter in sig på den bilintresserade delen av potentiella tidningsläsare. Innehåller den en faktadel om bilar? Jag vet att jag läste lite helgonen när det begav sig, men jag kommer inte ihåg att det delvis var en ‘bil-tidning’. Den undre halvan är en reklam för en tidning som heter 1999 -Framtidsserier (bara 18 år kvar till framtiden! Psyched!) Jag vet inte om tidningen har tagit namnet från, eller har någon koppling alls till TV-Serien Space 1999. Den hette som ni kanske kommer ihåg Månbas Alpha här i sverige och sändes 1976 och 77 på SVT.

Nästa nummer av Serie-Nytt kommer den 27 maj och innehåller Stjärnornas Krig-äventyret – Så länge vi lever.

På baksidan får vi som vanligt en mini-poster och den här gången är det ingen mindre än Walter Mathau! Från en tid när inte alla actionhjältar var formstöpta direkt. Mathau var stor, han vann en Oscar 1967 för Storsvindlarna och har en pris- och nomineringslista på IMDB som aldrig tar slut.

Övriga serier i det här numret av Serie-Nytt är: Ben Bolt – Uppgjord Match, Billy Rex – Dubbelgångaren (undrar hur många serier det finns med den titeln?), Ett fristående fantasy-äventyr som heter Xorkonon Ondska, Jess Long – Smutsig Slavhandel Del 2 och på pärmens insida en strip av Howard Post som heter Dropouts.

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s