Månadens Äventyr Nr 1 – 1986

Månadens äventyr – Kidnappningen av R2-D2

Månadens Äventyr Nr1 - 1986
Månadens Äventyr Nr1 – 1986

I det här numret kommer vi in i handlingen direkt efter händelserna i Jedins Återkomst. Leia och Han beger sig till Tatooine för att hämta hem gömda krediter. Det kunde gått lättare om inte Jawas, Tuskens, nitiska banktjänstemän satt käppar i hjulet. Dessutom, som om inte det vore nog så kommer en gammal bekant tillbaka från djupet av Carkoons håla…

Originaltitel: Jawas of Doom och Diplomacy – Författare: Mary Jo Duffy – Tecknare: Ron Frenz – Omslagstecknare: TOM PALMER – Färgläggare: Glynnis Wein – Redaktör: Cristian Hammarström – Utgiven: Januari 1986

Nådens år 1986 börjar starkt!  Mary Jo Duffy fortsätter att skriva och hon plockar in bekanta karaktärer från både filmerna och sitt eget Stjärnornas Krig universum som hon snickrat på i några år nu. Vi tar det från början.  Domedag på Tatooine eller Jawas of Doom som den heter heter i original (Kanske världens bästa titel för övrigt) börjar på Endor bland rebeller och Ewoker precis efter händelserna i Jedins Återkomst. Han Solo som verkar lida av post-karbonnedfrysningsdepression känner han att han måste lämna Endor. Målet blir  Tatooine där han har pengar undangömda och Leia och R2-D2 följer med. Tatooine som under Imperiets tumme varit ”A hive of scum and villany” är nu ännu stökigare. Tuskens och Jawas förpestar konstant tillvaron för lokalbefolkningen och det dröjer inte länge innan R2-D2 blir bortförd. Leia och Han tar upp jakten på en liten Sandcrawler med mistänkta Jawas. Det hela går från dåligt till värre när Tusken Raiders anfaller och vem hittar Han Solo i Sandcrawlern bredvid R2? Jo ingen mindre än Boba Fett!

Boba lives! Panel ur Månadens Äventyr Nr 1 1986

Mary Jo Duffy återupplivar altså Boba Fett här! Det tog inte lång tid. Jedins återkomst hade bara gått på bio i några månader när den här serien för första gången stod på hyllorna i USA.

Det har varit ett par jobbiga veckor för Boba. Efter att han krashat in i Jabbas lyxjakt och fallit ned i den allsmäktige Sarlacc så kämpade han sig upp. Med sina sista krafter tar han sig upp till ytan där han svimmar av och av allt att döma skulle dött om inte ett gäng Jawas hittat honom. Samma Jawas som senare altså stjäl R2-D2 och därmed korsar väg med Han Solo och Leia Organa.

Det hela kokar ned till ett bra äventyr även om premissen, själva anledningen till varför de lämnar Endor känns lite väl tunn och Han Solos motivation något sunkig.

På C-3P0’s Stjärnsidor hittar vi den här gången uteslutande läsarbrev. De flesta är som vanligt en triviafråga eller en förfrågan om att få köpa tidigare nummer av tidningen. Men en insändare sticker ut, läsaren Dennis Carlsson har lagt ned betydligt mer energi och tid på sitt brev. Texten tillsammans med svaret från nytillträdde redaktör Hammaström utgör en helsida! Det kan vara ett rekord.

Super-fanet Dennis som har fingret på Stjärnornas Krig-pulsen skriver bland annat att det minsann visst kommer mer filmer! Ewokernas Äventyr till exempel. Han medger att det kanske inte blir en regelrätt fortsättning på Skywalkersagan – men även på den fronten han han goda nyheter! Carlsson har nämligen hört att:

George Lucas har fått Steven Spielberg att regissera nästa film – The Clone Wars! Inspelnigarna ska börja 1985 och Linda Ronstadt ska spela Anakin Skywalkers mamma.

Så det så. Vi noterar att 1985 både kommit och gått vid brevets publicering. Det här är så himla kul läsning så här 30 år senare! Och jag förebrår verkligen inte den gode Dennis Carlsson för en sekund! I stort sett samma rykten har fortsatt snurra sedan 1985 och någon aktuell variant av det kan vi säkert Googla fram på nätet idag. Jag har vänner som än idag hoppas att Spielberg ska göra en Star Wars film (Not happening. Red.anm) och Country singer/songwriter Linda Ronstadt var ihop med George Lucas ett tag i mitten på 80-talet, superhet och självklar för ett sånt här rykte så klart.

Den andra serien i tidningen: Återkomsten – Diplomati (risig titel!) har fokus på Luke Skywalker. Eftersom Solo och Leia Organa (som ju är en erkänt slipad diplomat) är på äventyr på Tatooine så skickar Amiral Ackbar ut Hojiben Plif och Jediriddaren Luke på diplomatiskt uppdrag för att påbörja återuppbyggnaden av galaxen och bilda ett nytt interplanetärt råd. Lukes första stopp – Iskalon. Ni kommer kanske ihåg Iskalon från tidigare äventyr som Flodvågen (Månadens Äventyr Nr 2 1985) för ett knappt år sedan. Vi träffar Iskalonianen Kiro igen, han pryder omslaget. Och så dyker Seltron-kvinnan Dani upp igen. Lukes besök på Iskalon slutade illa sist och han misslyckas med sitt uppdrag den här gången också! Det kanske hade varit en ide att skicka en mer rutinerad diplomat trots allt? Det är ju ändå galaxens framtid vi pratar om här Herr Ackbar. Nåväl, vi går vidare.

Historien är inte dålig men inte heller en av de bättre. Jag fastnar istället i tankar på Mary Jo Duffys skapelse Seltronerna. Ett helt folkslag av promiskuösa röda (ett spektrum från rosa till svarta) humanoider till vilkas egenskaper vi kan räkna hög toleransnivå för droger och ett överaktivt känsloliv. Sensuella med viss telepatisk förmåga och körtlar som utsöndrar kraftfulla feromoner. Allt detta förpackat i färgglada kroppar som trots det hårda levernet nästan alltid bibehåller en perfekt fysik. En hel ras av partypeople! Helt säkert praktiskt för en serieförfattare att ha i arsenalen vid den här tiden men jag kan inte säga att konceptet åldrats särskillt väl. Seltronkvinnor och män dyker upp ett flertal gånger i de här gamla serierna men har även överlevt i Expanded Universeböcker och andra serier på senare år, men ännu inte i någon canon-berättelse vad jag kan komma på.

Dani har ett förflutet med Luke, men Luke håller på sig här och Danis skenande känslor och feromoner förblir obesvarade den här gången. Jag är ingen expert, men det känns ändå som ett smart drag att gå sakta fram här Luke.

Ja se den kärleken... panel ur Måndens Äventyr Nr 1 - 1986

På tidningens baksida har Buster en omröstning. Årets Buster 1985 ska utses! ”Whats in it for me?” kanske du undrar? Jodu, en av endast 1000 exklusiva Buster-kepsar kan bli din! På pärmens insidor har vi en Jonah Hex och en Knasen reklam. Nästa nummer av Månadens äventyr är som vanligt Indiana Jones (med ett Tillbaka till Framtiden filmspecial!), men det missar vi. Vi får vänta till den 12 mars på nästa Stjärnornas Krig Serie.

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s