Serie-nytt Nr 5 – 1981

Stjärnornas Krig – Konflikt På Kessel

Serie-nytt Nr 5 1981
Serie-nytt Nr 5 1981

I Serie-nytt nummer 5 kommer vi tillbaka till Kessel. Jo tillbaka, vi har varit här förut. Eller Han Solo och Chewie har varit här förut i allafall.

”It’s the ship that made the Kessel Run in less than twelve parsecs!”

Och de passar så klart på att sätta nytt rekord på sträckan den vändan också. Det gick väl på under 12 parsecs får vi anta, det specificeras inte närmre här (lika bra det, vi behöver ju inte ännu en Parsec-är-ett-längdmått inte-en-tidsenhet kontrovers). Väl på Kessel får de ett nytt supervapen på halsen. En ganska vanlig dag i Han och Chewies liv alltså.

 Originaltitel: The Second Kessel Run – Författare:  Russ Helm – Tecknare: Russ manning –  Redaktör: Anders Eklund – Utgiven: April 1981

Helm och Manning levererar här ännu en dagspresserie, och det är kanske den bästa hittills. Det kanske inte säger väldigt mycket i och för sig, men ändå. Som vanligt med de här gamla dagstidnings-stripparna så är det mycket ‘talking heads’ i rutorna, formatet gör att det liksom blir lite svårt att få snyggt flyt i serien. Ja ni vet, jag har gnällt lite på det förut.

En sak som kan vara på sin plats att nämna här är att det är Russ Helm som skrivit och inte Archie Goodwin som uppges lite här och var (även tidigare på den här bloggen). Det har tidigare skrivits att Goodwin jobbade under pseudonymen Helm under en tid, men så är altså inte fallet. Detta reddes ut definitivt i Star Wars Insider nr 141. Så var det med den saken.

Vår Stjärnornas Krig historia handlar den här gången om en forskare och hans dotter, Renn och Mira Volz. Renn har uppfunnit en maskin/rymdskepp som kan terraforma planeter. Tanken är att göra frusna ogästvänliga planeter till grönskande paradis, och uppfinningen fungerar. Kanske lite för bra faktiskt. Den slagfärdige Imperiekapten Bzorn tvångsrekvirerar terraformskeppet, eller Jon-skeppet som familjen Volz kallar det. Bzorn tänker så klart använda Jon-skeppet på värsta tänkbara sätt, helt omvänt mot vad som var tänkt! Typiskt!

Våra rebellvänner kommer in i bilden och tillsammans med den unga dottern Mira förstör de det missbrukade Jon-skeppet och räddar professor Volz.

Serien innehåller förutom en helt ok actionfylld (och i stort sett helt knas-fri) historia faktiskt en del visuella godbitar också. Jag tänker främst på några paneler mot slutet där Mira i hologramform dyker upp lite huller om buller ur väggar och tak! Kul!

Jag skrev ju här ovanför att det var ett i stort sett knas-fritt nummer, men alltså inte helt knas-fritt. Halvvägs igenom historien har vi en humanoid med hjärtat på stället… och med näbb! Alltså folk har problem med Jaxxon, men det är verkligen inte den enda mindre lyckade designen som Stjärnornas Krig universat befolkats med genom serierna under årens lopp. Den här namnlöse fågelmannen hamnar definitivt på knaskontot.

I övrigt innehåller Serie-nytt nr 5 serierna Billy Rex – Komplotten, Ben Bolt – Indianfighten, Jess Long – Smutsig Slavhandel.

Slutligen tar vi en snabb titt på den enda reklamen i tidningen, det är för tidningen Buster. Jag kan inte komma ihåg att jag läst buster en enda gång i mitt liv så det är väl delvis mitt fel att den lades ned 2005. Å andra sidan hade den stått i seriehyllan sedan 1967 så det är ju en imponerande historik ändå.

I förhandstitten får vi se att nästa historia heter Barnarov! Ser lite ut som visitören Diana från V där… kan det vara en cameo?

Och sist, men verkligen inte minst en miniposter på tre bröder Carradine ur filmen De Laglösa från 1980. Det är visst en Jesse James rulle. Coola killar helt klart.

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s