Månadens Äventyr Nr 4 – 1985

Månadens äventyr – Lashbanes Återkomst

Månadens Äventyr Nr 4 - 1985
Månadens Äventyr Nr 4 – 1985

I Månadens Äventyr nummer 4 bjuds vi på två äventyr – Lashbanes Återkomst och Det Började på Hoth. Det första äventyret är en spionhistoria medan det andra tar oss med tillbaka till Hoth under Rymdimperiets anfall på Rebellbasen.

Originaltitel: Chanteuse of the Stars och Hoth Stuff – Författare: Mary Jo Duffy, David Micheline och Bob Layton – Tecknare: Ron Frenz, Tom Palmer, Luke McDonnell och Bob layton,  – Omslagstecknare: RON FRENZ, TOM PALMER – Färgläggare: Glynnis Wein – Redaktör: Lennart Hartler – Utgiven: September 1985

Lashbanes Återkomst är en knasig titel. Lashbane är en planet inte en person eller varelse. Monstret på förstasidan är enligt Wookiepedia en Huhk och rasen är Lashbee. Det senare refereras det till i serien så jag misstänker att redaktör Hartler tagit sig kreativa friheter med titeln. Nåja, ok det må vara hänt och det är inte det som är problemet med den här serien. Luke och Leia skickas till rymdstationen Kabray för att söka efter två rebellagenter som försvunnit, Yom Argo and Tay Vanis. Argo och Vanis har dessutom en mystisk koppling till den försvunne och nedfrusne Han Solo, mycket att reda ut helt enkelt och en hygglig start på ett äventyr. Tyvärr går det raskt utför. Luke hittar en ledtråd till det de söker trots att han är hårt ansatt av rosa, promiskuösa kvinnor från Zeltron och Leia både skapar och undviker en katastrof med… just det – sin sångröst! Otippat, det får jag ju ge författaren M J Duffy, men är det bra? Vi går vidare.

Månadens äventyr Nr 4 består av serier från amerikanska Star Wars No 77 – Chanteuse of the Stars och Star Wars No 78 – Hoth Stuff. Båda publicerades i USA 1983.

Det började på Hoth är Luke, Leia och en pilot vid namn Barlon Hightower (även känd som Rouge 9) ute och söker efter Wedge Antilles som inte synts till efter evakueringen av Hoth. Historien ställer visserligen en hel del kontinuitet på ända men vi serieläsare är ju immuna mot så det gör ju inte något, särskilt nu när alla gamla böcker och serier buntats ihop under Legends-banéret. Vi kan läsa här att Luke och Wedge båda kommer från Tatooine. De är bästisar sedan barnsben och därför lägger Luke lite extra krut på att söka efter honom här. Vi får också veta att Wedge flyr Hoth med Wes Janson, men Janson dör på vägen, dödad av Wampas! Janson förblev dock inte död i Star Wars EU utan är med i många böcker och serier, Rouge Squadron företrädelsevis.

Men den finaste lilla guldklimpen här tycker jag ändå är att vi för första gången någonsin får se en MLC-3 i en Stjärnornas Krig serie. MLC eller Mobile Laser Canon är ju som ni kommer ihåg en leksaksdesign av Kenner från den här tiden. Det fanns några stycken lite mindre och billga fordon att köpa och det här är ett av dem. Jag minns att jag stod och valde mellan en Taun-Taun och en sån här MLC-3 i leksaksaffären. Det blev den billigare MLC-3 och jag var nog aldrig helt nöjd, den var ju inte riktigt på riktigt liksom.

De båda äventyren delas av mitt i tidningen av C-3P0’s Stjärnsidor och det är som vanligt härlig läsning. Första sidan är frågesport – Jediriddarens Återkomst Test! 20 kluriga frågor. Lägg också märke till bilden på huvudrollsinnehavarna, George Lucas och Richard Marquand i Jedins Återkomst här. Det är en liten bild, kanske 6cm bred, tryckt i svart vitt på billigt papper. På tredje sidan har vi en marginellt större bild på en Stormtrooper. Det här är filmbilderna som säljs in på tidningens förstasida(!)  – Fler FILMBILDER! Fler än vad? Undrar jag något underväldigad.

På andra sidan tipsas om ett Danskt fanzine, JEDI-POSTEN av Star Wars Fanklub i Odense, Danmark. Skulle vara kul att lägga vantarna på ett exemplar av Jedi-Posten, eller hur? Sen följer läsarbreven. Charlotta från Karlskoga ställer den befogade frågan;

Varför översätts C3P-0 till Setrepeo och R2-D2 till Errtvådetvå ibland? (Urrk!)

Haha, har vi inte alla undrat? Redaktören kan tyvärr inte ge något vettigt svar utan kastar begripligt nog översättaren under bussen. Redaktör Hartler har bara värmt upp dock. Härnäst kommer en undanmanöver som heter duga. En Nils Henriksson frågar;

-Kan man köpa de första numren hos er?

Hartler, som sparar tid den här dagen svarar;

-Se svar i tidigare nummer.

Stackars Nils blir hängande i ett klassiskt moment 22. Jag undrar hur det gick för Nils? Fick han någonsin sina tidningar och därmed svar på frågan? C3P0’s (Setrepeos) Stjärnsidor fortsätter att vara ljuspunkten i de här serierna. Det är som en underbar tidskapsel i varje nummer. Solid gold.

Vi har också ett par reklamsidor att kika på. På pärmens insida är det för tidningen Jonah Hex och på baksidans insida en helsida för den nystartade Daffy & Co. Den minns jag! Men Daffy gjorde sig kanske bättre i teknad film, precis som Tom & Jerry och andra slap-stick kungar? Jonah Hex har jag bara vaga minnen av, men han ser ju grym ut här. På baksidan är det reklam för Lilla Fridolf – Önsketidningen. Det här var ett koncept som dom körde med ett tag. Du kunde helt enkelt skriva in och önska dig prylar och så på något vis drogs (?) en vinnare och önskedrömmar uppfylldes lite här och där i vårt avlånga 80-tals land. Jag minns att jag faktiskt skrev och önskade mig något… det kan ha varit en radiostyrd bil, men jag kommer inte ihåg riktigt. Jag fick inget, det vet jag i allafall säkert.

På tidningens sista sida påminns vi också om att nästa nummer är ett Indiana Jones nummer. Under den här perioden delar Stjärnornas Krig och Indy på en tidning som ni säkert kommer ihåg.

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s