Stjärnornas Krig – Draklorderna

Stjärnornas Krig – Draklorderna

 IMG_0001

Det andra Stjärnornas Krig albumet som kom ut i Sverige var det här – Draklorderna. 84 sidor svårgenomtränglig serie. Albumet samlar Marvel Star Wars nr 11 till 15 som kom ut sommaren 1978 och det här albumet kom ju ut samma år faktiskt. Ovanligt snabbt jobbat av Semic ju!

Originaltitel: Star Search, Doomworld!, Day Of the Dragon Lords, The Sound of Armageddon och Star Duel – Författare: Archie Goodwin – Tecknare: Carmine infantino – Omslagstecknare: Stig Stjernvik – Utgiven 1978

Omslaget är den stora behållningen med det här albumet det kan jag ju avslöja direkt. Det är en målning av en viss S Bramsen. Det rör sig troligen om en Dansk konstnär, Stig Bramsen som senare bytte namn till Stjernvik. Stjernvik teknade bland annat Disneyserier och en och annan Bigglesserie. Det här omslaget är som ni kan se baserat på Carmine Infantino och Terry Austins omslag till Star Wars nummer 15.

Det föreställer en blaster-fight mellan Han Solo och piraten Röde Jack fritt svävande i rymden. Jag har ju dragit paralleller till den i skrivandes stund aktuella Guardians of the Galaxy filmen förut i den här bloggen och här är ännu en solklar skärningspunkt. Peter Quill alias Star Lord har en hel del gemensamt med Han Solo i den här bilden. Och båda har naturligtvis en hel del gemensamt med Blixt Gordon.

Draklorderna är ett äventyr som utspelas på och runt planeten Drax. Han, Leia och Chewie gör upp med rymdpiraten Röde Jack på dennes stulna Stjärnkryssare och Luke och droiderna  hamnar mitt i en konflikt mellan Draklorderna och Guvenör Quargs trupper. Historien har en tydlig Blixt Gordon känsla och inte mycket av Stjärnornas Krig tyvärr. Det är i och för sig inte så konstigt eftersom Archie Goodwin som skrivit det här tidigare skrivit dröser av just Blixt Gordon äventyr. Jag vet inte säkert men det är inte omöjligt att George Lucas var helt med på noterna här, ett gammalt Gordon fan som han är. Jag är däremot säker på att jag inte är så förtjust i good ole Flash.

En sak som jag alltid uppskattat med Stjärnornas Krig är den fantastiska rymdskeppsdesignen och jag älskar när det görs väl i serierna också. Så… när serielegendendaren Carmine Infantino lyckas få samma Stjärnkryssare att se helt olika ut mellan rutorna så kliar det lite i mig, det måste jag säga. Hur är det möjligt!? Nåja det här var i Star Wars barndom och Infantino hade kanske inte väldigt mycket referensmaterial.

På insidan av pärmen hittar vi en annons för ett seriealbum jag aldrig hört talas om och än mindre läst. Mannen Från Öknen av Ferdinando Tacconi. Ser ut att vara något av en Lawrence of Arabien variant. Till sist kan vi också konstatera att Semic kanske hade lite väl bråttom att få ut albumet för på försättsbladet står det felaktigt att det är tecknat av Howard Shaykin och skrivet av en Ray Thomas. Och där blev det nog dubbelfel, jag misstänker att de menar Roy Thomas. Så kan det gå.

Det första Stjärnornas Krig albumet är ett givet inslag i seriehögen hos varje Star Wars fan. Det här är ett album som väger mycket lätt vid en jämförelse och är inte en favorit.

 

En kommentar Lägg till

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s