Seriemagasinet Nr 12 – 1983

Stjärnornas Krig – Duellen

Star Wars - Duellen
Star Wars – Duellen

Seriemagasinet presenterar den här gången äventyret – Duellen! Eller The Power Gem som historien heter på engelska. Prinsessan Leia skickar ut sin scoundrel och hjärtevän Han Solo på jakt efter en kristall med kraftfulla egenskaper, den kan bli ett mäktigt vapen i rebellernas arsenal om Han och hans ständige kompanjon Chewbacca kan lägga vantarna på den.

Originaltitel: Star Wars The Power Gem – Författare: Archie Goodwin – Tecknare: Al Wiliamson – Redaktör: Anders Eklund – Utgiven: Juni 1983

Efter lite snokande i undre världen med sedvanligt barslagsmål så hittar Han kristallen på en anonym planet där rymdpiraten Raskar håller hov. Raskars livvakt Mystra avväpnar vår hjältar (Mystra skjuter alltid först, så är det bara. Bit i den lilla faktakakan fanboys. Han Solo skjuter tvåa, igen.) och de tvingas delta i ett gladiatorspel för att vinna kristallen!

Han tvåa, igen.

Serien publicerades först i dagstidningar i USA och Kanada i juli till oktober 1982 och har tryckts om flera gånger, även i färg och online på den officiella fanklubben Hyperspace på en tidigare upplaga av StarWars.com. Inte mycket annat att notera i den här 15 sidor långa serien. Al Wiliamsons teckningar är mästerliga om än ganska typiska för tiden. Antagonisten Myrna dyker inte upp i några fler äventyr varken förr eller senare. Hon tillskrivs ingen särskild ras här och det är ju lätt at ta henne för människa med coola gadgets, men i färglagda upplagor av den här serien har hon grön hud.

 

Serie-antologin Seriemagasinet innehåller ofta hårdkokta deckare och nummer 12 är verkligen inget undantag, och även omslaget har en bild på det temat. Ovanligt blodigt dessutom! På baksidan har MER en tävling där du inte bara kan vinna 200 paket (!) MER utan också en Sony Freestyle med dubbla hörlurar. Fränt! Google it kids.

Förutom Stjärnornas Krig innehåller numret serier med Kerry Drake – Bröllopsbesvär del 2 och Buzz Cooper – Heroinsmugglarna del 2. På brevsidorna, eller Klotterplanket – Fritt Forum För Fräscha Fartiga, Fräna Funderingar blir det riktigt intressant. Här kan vi läsa en helsida dedikerad till Antirasism och Antifascism signerat ‘Anti BBS’ och på nästa sida finns en insänare från ‘Ralle’ som tipsar om rehabiliteringshemmet Narconon i Eslöv. Narconon visade sig senare drivas av Scientologerna så ur askan i elden för Ralle där. Hoppas det gick bra till slut, även om jag misstänker att Ralle bara är ett av L. Ron Hubbards alias. Tunga saker uppblandat med roliga historier och brevkompissökande 12-åringar ger en inte helt oskyldig bild av 80-talet.

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s