Serie-nytt Nr 3 – 1981

Stjärnornas Krig – Trubbel på Tatooine

Serie Nytt Nr 3 - 1981
Serie Nytt Nr 3 – 1981

Serie nytt presenterar den här gången Stjärnornas Krig äventyret Trubbel på Tatooine! Det är som det alltid är i Serie nytt några år gamla dagspress strippar som samlats. Ursprunglingen är historien publicerad i nordamerikansk dagspress under september till november 1979 med titeln Tatooine Sojurn.

 Originaltitel: Tatooine Sojurn – Författare: Russ Manning och Steve Gerber – Tecknare: Russ manning –  Redaktör: Anders Eklund – Utgiven: Februari 1981

Det är som titeln avslöjar dags att besöka Tatooine igen. Luke blir ditskickad på uppdrag mot sin vilja och drar till råga på allt på sig den märkliga sjukdomen Bledsoe! Som tur är finner han en allierad i den synnerligen kompetenta Anduvil av Ogem. Jag kan meddela att utan Anduvil hade Luke inte överlevt de här 15 sidorna och han hade inte kunnat bli universums räddare. Jag hoppas Anduvil fick en sån där fin medalj av prinsessan Leia.

Luke finner Anduvil på ett Tatooine som är mycket förändrat sedan han lämnade planeten. Imperiets närvaro har blivit betydligt större och Stormtroopers är våra hjältar i tätt i hasorna hela tiden.

Den här historien (som inte tar sig upp på någon top 10 lista, surprise – surprise!) är skriven av Russ Manning och Steve Gerber. Nu har jag inte läst Mannings samlade verk, men den hittills gemensamma nämnaren i historierna är att de har riktigt dåligt flyt i berättandet. När det väl händer något riktigt coolt så får vi knappt se det på bild. R2 och C-3P0 rammar till exempel en byggnad med en Sandcrawler! Hade inte det kunnat bli en riktigt cool serieruta? Och när luke smittas av Bledsoes sjukan så är det ett händelseförlopp som går i ljusets hastighet. Lika så när han botas av en imperieläkare, en viss Dr Kaaldar så är händelseförloppen så snabba att serien blir ryckig. Nå, det är en effekt av att det här är seriestrippar som troligen presenterats i dagspressen bara tre rutor i stöten. Det ställer ju andra krav på berättandet än om de presenterats så här, i samlad form från första början så klart.

Historiens pärla är utan tvekan Anduvil, hon är riktigt cool faktiskt men jag kan tyvärr meddela att varken hon eller någon annan av hennes ras, Ogemiterna har dykt upp igen i någon annan Expanded Universe-berättelse. Något för ett fan-fictionprojekt att sätta tänderna i helt klart.

Det här nummret av Serie-nytt innehåller också serier med Ben Bolt – Ojusta Medel, Billy Rex – Hämnden och Rex Gladiatorn – Zarhuns Skatt. På baksidan presenteras ingen mindre än Gregory Peck. Trubbel på Tatooine, eller Tatooine Sojurn har publicerats många gånger i USA, även i färg och online.

I nästa nummer av Serie-nytt ser det ut som om Leia jobbar under-cover! Spännande? Kanske!

 

 

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s