Månadens Äventyr Nr 2 – 1985

Månadens äventyr – flodvågen

Månadens Äventyr Nr2 - 1985
Månadens Äventyr Nr2 – 1985

I juni 1985 slås serierna Indiana Jones och Stjärnornas Krig ihop till Månadens Äventyr. Så Flodvågen som det här äventyret heter har sin början i Stjärnornas Krig nr 3, det allra sista numret av den tidningen. Och eftersom numreringen blir lite rörig här (det är är ju ett nummer 2 som följer på ett nummer 3) så kan det här åsamka en samlare lite huvudbry, men nu vet ni hur det ligger till.

Originaltitel: Tidal – Författare: Jo Duffy – Tecknare: Ron Frenz och Tom Palmer – Omslagstecknare: Tom Palmer – Färgläggare: Glynnis Wein – Redaktör: Lennart Hartler – Utgiven: Juli 1985

 

Flodvågen som det här kapitlet heter börjar precis så dramatitskt som det heter. Undervattensstaden Iskalon har träffats av en av Imperiets missiler och i första rutan kollapsar staden och en flodvåg sköljer in! Mitt i detta hittar vi Luke och Leia, Lando, C-3P0, R2-D2 och bland andra Primor, Mone och Kendle av undervattensfolket Inleshat. I det här numret får vi kapitlen Flodvågen och R2-D2 på Räddningsuppdrag. Det är en ganska bra historia med action, svek och hämd som ingredienser. En sak som sticker ut nu när jag bläddrar igenom den här tidningen är att den främste antagonisten, Imperieamiralen Tower är märkligt lik Episod VII aktuelle Adam Driver, eller hur!

En annan sak som är svår att bortse ifrån är att numret är dåligt färglagt. Dels är det väldigt kraftiga, mörka heltäckande färgfält som gör det svårt att urskilja detaljer. Möjligen är det en tryckteknisk sak och kanske till och med bara mitt ex, vad vet jag. Men sen är det också flera ganska uppenbara fel där kläder och hudfärg byter plats från en ruta till en nästa så det blir lite svårt identifiera karaktärerna och att hänga med.

Ett av det mer iögonfallande felen är i rutan här ovanför där Lando pratar om Han Solo. Rutorna innehåller en scen ur filmen Ett Nytt Hopp från flykten från Dödsstjärnan. Färgläggaren har här blandat ihop karaktärerna Han och Lando och kört på med paletten från Lando i de angränsande rutorna. Virrigt.

Månadens äventyr Nr 2 består av serier från amerikanska Star Wars No 75 – Tidal och Star Wars No 76 – R2 to the Rescue.

Som vanligt är det skojigt att kika närmare på det som ramar in själva serien och det här numret av Månadens Äventyr innehåller tre späckade ‘C-3P0s Stjärnsidor’. Först kan vi läsa Star Wars-Lexikon från P – Y. Bland annat kan vi här under bokstaven R läsa:

”Robot

Mekansisk ‘människa’. Ordet kommer från tjekiskan och betyder egentligen ‘arbetare’.”

Intressant på alla sätt, men vi säger väl ändå Droid i Stjärnornas Krig universat va? Under rubriken ‘Star Wars Nytt’ kan vi läsa om Ewokfilmen Caravan of Courage som tydligen passerat ett nålsöga hos Statens Medieråd och blivit helt barntillåten. Den gick upp på bio redan i mars 1985 i sverige med titeln Hjältarnas Karavan så jag vet inte om det här är information som är lite inaktuell på grund av pressläggningstiden kanske. Eller så ändrades åldersgränsen mitt under tiden den gick på bio?

Den tredje sidan vittnar om hur oerhört frustrerande det kunde vara att vara ett Star Wars fan (eller ett fan av vad som helst för den delen) innan internet revolutionen. Som fan var det du hänvisad till penna, papper och porto. Och om svaret är tänkt att komma i en läsarbrevskolumn så kan en konversation naturligtvis ta månader, om en ens fick något svar någonsin. Frustrationen verkar dessutom lika stor hos redaktionen som drunknar i frågor som den har svårt att svara på. Både på grund av bristande information men framförallt kanske det ytterst begränsade utrymmet i tidningen.

Någon svensk fan-club fans inte så redaktionen tipsar här om den danska klubben med adressen Sdr Mellenvej 8, 4000 Roskilde. Postnummret känns åtminstone lite futuristiskt, det får medges. Var du med i en svensk Star Wars fan-klubb i sverige? Hör gärna av dig vore kul att veta lite mer känner jag.

I slutet på tidningen får vi som vanligt en förhandstitt på nästa nummer. I det här fallet blir det ju då ett Indiana Jones äventyr – I Drakens Land. Men i en blänkare kan vi läsa att det ju går bra att hoppa över ett nummer om en endast vill läsa om Stjärnornas Krig. Sist men inte minst måste ni kolla in den här fräna postern som sitter häftad i mitten av tidningen. På ena sidan en Stjärnornas Krig poster i färg och på baksidan en svartvit Indy. Cool.

Skriv gärna en kommentar

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s